L'Ajuntament de la Vall d'en Bas fa un balanç positiu de les mesures preses als gorgs de Sant Privat

S'hi ha comptabilitzat 14.500 visites i uns 2.500 vehicles –que han hagut de pagar per accedir-hi–, amb un pic de 614 persones el passat 15 d'agost. El municipi repetirà l'experiència amb millores i més dies d'obertura controlada

La barrera i la caseta romanen instal·lades per a la pròxima temporada de bany.
La barrera i la caseta romanen instal·lades per a la pròxima temporada de bany. | Foto: Xavier Borràs.
23 de setembre del 2020
Actualitzat a les 11:10h
En una conferència de premsa celebrat aquest dimarts a la tarda a través de la plataforma Zoom, el batlle de la Vall d'en Bas, Lluís Amat; la regidora de Territori i Medi Ambient, Gemma Puigvert; i, la tècnica de Sostenibilitat i Eficiència Energètica, Núria Gómez, han donat compte dels resultats de la restricció d'accés a l’àrea recreativa Els Pins, al pla d'en Xurri de Sant Privat d'en Bas –a tocar del riu Gurn, afluent del Fluvià.

En resum, s'han mostrat molt satisfets de les mesures preses, enmig de la pandèmia, per a pacificar la sobrefreqüentació d'aquest espai natural i restringir l'accés dels vehicles motoritzats –des del 1r de juliol i fins el passat 30 d'agost de les deu del matí a les vuit del vespre de dilluns a diumenge– amb una caseta informativa i una barrera que han cobrat als forasters que hi accedien un pagament de 5 euros per als cotxes, 7 euros per a les furgonetes i 2 euros per a les motocicletes, fins a un total d'un màxim d'entre 40 i 45 vehicles aparcats.

Tothom satisfet

El batlle del municipi, Lluís Amat, ha assenyalat que els espais naturals i la seva preservació són una preocupació important de l’Ajuntament en una zona especialment afectada per la sobrefreqüentació en els darrers anys. "La presència de la Covid-19 ha accelerat unes mesures que fa temps s’havien previst" a partir d'un estudi conjunt fet amb la Diputació de Girona. "Estem molt satisfets, amb algunes coses a millorar", ha conclòs Amat.

La mateixa satisfacció, segons la regidora Gemma Puigvert, és la que haurien expressat en general alguns dels veïns pròxims a la zona i de l'Associació de Veïns en la reunió celebrada el passat 18 de setembre. La reducció del trànsit de vehicles rodats i de la velocitat dels cotxes des de la instal·lació de la barrera, s’ha traduït en una major sensació de seguretat dels veïns que els ha permès passejar més tranquil·lament.
 

Gemma Puigvert durant la conferència de premsa. Foto: XBC.


Puigvert també ha destacat que no s’ha registrat cap robatori de cotxes a la zona durant els mesos de funcionament de la barrera, a diferència d’altres anys. Un punt a destacar de tota aquesta actuació –que els veïns han valorat molt positivament–, és el fet que els diners recaptats es destinessin al manteniment de la zona i el fet que els nois de la caseta pugessin dues vegades al dia a netejar ha propiciat que estigués especialment neta.

Les estadístiques

La tècnica de Sostenibilitat i Eficiència Energètica de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas, Núria Gómez, ha explicat que la caseta instal·lada per a regular la zona es va aprofitar com a punt d’informació natural i alhora com a punt estratègic per a recollir dades sobre l’ús i freqüentació dels gorgs. En aquest sentit, ha aportat un seguit d’informacions fruit del buidatge de les dades recollides aquest primer estiu d’implementació de les mesures.
 

 Mesos

Persones per vehicle

Cotxes

Furgonetes

Motos

Ciclistes

Vianants

 

 

 

 

 

 

 

Juliol

3.256

1.030

38

43

612

2.090

Agost

4.926

1.513

33

41

356

3.218

TOTAL

8.182

2.543

71

84

968

5.308


En total es va comptabilitzar 14.458 visites que van accedir a l’espai entre els mesos de juliol i agost, independentment del mitjà de transport utilitzat. Cal tenir en compte que molts vianants i ciclistes van accedir a la zona a través de l’antic camí ral, per tant aquestes persones no s’han pogut comptar, igual com les que han vingut fora de l’horari de funcionament de la caseta. Els visitants també acudien a la caseta demanant informació ambiental i especialment de camins i passejos per la zona.

El transport més utilitzat per accedir a la zona va ser el cotxe, amb un total de 2.543 vehicles que van accedir directament a l’espai. Es va detectar que l’ocupació dels vehicles era força alta, amb una mitjana per sobre de les tres persones per vehicle. La segona manera més habitual d’accés va ser pujar-hi directament a peu, amb un total de 5.308 vianants. En tercera posició, el transport més utilitzat ha estat la bicicleta. Pel que fa a les motocicletes i les furgonetes queden com a transports menys utilitzats amb valors iguals entre ells (65 respectivament).  

Núria Gómez, tècnica de Medi Ambient de l'Ajuntament de la VAll d'en Bas. Foto: XBC.


Analitzant cada mes amb detall, veiem que al juliol, en què el clima ha estat generalment bo, els moments en que hi havia més gent han estat els caps de setmana, sobretot els de mitjan  mes i entre les 10 h i 10.30 h i també just abans de l’hora de dinar, a les 12 h. A les tardes la major entrada de vehicles s’ha produït entre les 16 h i les 17.30 h en general, mentre que els vianants i ciclistes hi accedien més cap al tard. En ocasions puntuals s’ha arribat a omplir tot l’aforament.  

A l’agost el temps ha estat més irregular, però hi ha hagut força visitants més en comparació amb el juliol, sobretot les tres primeres setmanes. El dia de més visitants ha estat el dia 15 d’agost amb 614 persones comptabilitzades entre ocupants de vehicles, vianants i ciclistes.

Màxim aforament el 15 d'agost: 614 persones

Les puntes d’entrada de gent s’han donat als voltants de les 12 h i a la tarda entre les 16 h i les 18h, i s’ha arribat a aforament complet en diverses ocasions, sobretot en cap de setmana o, el pic del 15 d'agost, que va arribar a les 614 persones. En aquests casos, l’estona d’espera per entrar-hi rondava al voltant dels 30-40 minuts. L'última setmana d’agost s’ha notat una baixada important de visitants amb diferència, per bé que un cop oberta la barrera el 1r de setembre, els caps de setmana han tornat a haver-hi problemes de massificació, tant de vehicles com de persones
 
En general, tenint en compte els dos mesos, s’ha detectat una major afluència als matins, doblant les dades de les tardes.  

El fet de disposar d’un tiquet especial per als residents a la Vall va permetre comptar els qui hi accedien amb vehicle (no es va poder diferenciar els que ho feien a peu o amb bicicleta), uns 883 en total, quasi tots amb cotxe i amb valors constants al llarg de juliol i agost i independentment de si es tractava de matins o tardes.

El fet de tancar l’espai a les 20h i evitar l’accés d’autocaravanes ha ajudat molt a pacificar la zona i evitar que la gent es quedes a fer-hi nit, tot reduint molt l’afluència de furgonetes.

Pel que fa a les deixalles, els treballadors de la caseta s’encarregaven de recollir restes del terra i de canviar les bosses de les papereres. El reciclatge i la recollida selectiva són un punt a millorar, atès que molts usuaris no duen a terme aquesta tasca quan són fora de casa o en temps de lleure. També, el fet que el lavabo de la guingueta estigués tancat (per causa de les mesures imposades per la Covid-19) ha fet notar la presències de multitud de femtes vora la zona.

Millores per a l'any que ve

Pel que fa al funcionament de la barrera, els veïns creuen adequat d'ampliar el període des del 15 de juny al 15 de setembre o, si més no, que es reguli l’accés els caps de setmana de juny i setembre. També, coincideixen a ampliar l’horari i obrir abans i s'ha proposat de fer-ho a les 9 del matí., tot i que l'horari de tancament, a les vuit del vespre, els sembla correcte.

Encara que la valoració dels veïns és positiva en termes generals i estan d’acord a continuar amb aquest projecte d’actuacions, alguns s'han queixat de no haver estat prou ben informats i d'altres proposarien ampliar les zones d'aparcament, ja que alguns caps de setmana els carrers de la Urbanització Salt de Sallent s'han omplert de vehicles. Tanmateix, la regidora Gemma Puigvert no creu que l'equip de govern sigui partidari d'ampliar les zones d'aparcament, ja que des que es tracta "és de pacificar, no de massificar" l'espai natural.

Lluís Amat també ha anunciat que estudien obrir un senderol per a accedir a la resta de gorgs de la zona sense haver d'afectar la flora, ja que la majoria de gent han restat al primer dels gorgs, amb què alguns dies l'aforament ha estat al límit.

El batlle també va destacar que la col·laboració dels Mossos i els Agents rurals ha estat molt escassa, segurament a causa dels pocs efectius amb què compten a la Garrotxa, tot i que durant els primers dies van donar suport a l'àrea. Amat també ha anunciat que la pròxima setmana es farà una reunió amb la Diputació de Girona a nivell de demarcació per tractar el tema de les sobrefreqüentacions, que a la comarca han estat molt importants en zones com les de Sadernes.