«Cigarrillos París», els cartells modernistes del Museu de la Garrotxa que expliquen la publicitat de fa un segle

L'exposició es pot visitar del 5 de setembre al 10 de gener a la Sala Oberta

Un fragment d'un dels cartells modernistes de 'Cigarrillos París'.
Un fragment d'un dels cartells modernistes de 'Cigarrillos París'. | Aj. Olot
Redacció
04 de setembre del 2020
Actualitzat a la 13:00h

Interior del Museu de la Garrotxa. Foto: ICCO


"Cigarrillos París i la publicitat moderna" es pot visitar del 5 de setembre al 10 de gener a la Sala Oberta del Museu de la Garrotxa. L'entrada és gratuïta. L'exposició està organitzada conjuntament amb la Fundació Vila Casas.

En tan sols deu anys, Manuel Malagrida i Fontanet (Olot, 1864-Barcelona, 1946) va passar de no tenir un cèntim a posseir la indústria tabaquera més potent de l’Argentina. Actualment, és, sobretot, recordat pels concursos dels "Cigarrillos París" i, a Olot, també per la ciutat-jardí.

El mig centenar d'originals pertanyents als concursos de cartells dels "Cigarrillos
París", dipositats al Museu de la Garrotxa pels hereus de Manuel Malagrida, constitueix un dels llegats més significatius d'aquesta institució. Per rememorar aquest fet, els cartells han estat exposats de manera conjunta diverses vegades: la primera, el 1985 i la penúltima, el 2013. 

Coorganitzada pel Museu de la Garrotxa i la Fundació Vila Casas, l’exposició d'aquest 2020,
"Cigarrillos París i la publicitat moderna", se centra en el naixement del llenguatge publicitari al llindar del segle XX.

S'han agrupat alguns dels originals dels concursos dels "Cigarrillos París" a l'entorn d’elements recurrents –com les diverses tipologies de la figura femenina, la infància o la ciutat de París–, i tècnics –com el disseny tipogràfic–. I s'han acompanyat de dibuixos, olis, anuncis procedents de publicacions periòdiques i fins i tot cartells amb publicitat de paper de fumar, que comparteixen iconografia, tema o, fins i tot, autor.

Amb motiu de l'exposició, la Fundació Vila Casas ha editat un catàleg. La mostra es podrà veure també als Espais Volart de la Fundació Vila Casas, del 23 de setembre del 2021 al 2 de gener del 2022. 

El Museu de la Garrotxa organitza, en paral·lel a l'exposició, un seguit d’activitats gratuïtes complementàries per aprofundir en els cartells de Cigarrillos París i en la publicitat de principis del segle XX. El programa està format per visites guiades a la mostra, converses i La Nit dels
Museus
.
 

Un dels cartells modernistes de 'Cigarrillos París'.

 

Un dels cartells modernistes de 'Cigarrillos París' amb una figura femenina.

Arxivat a