El ple d'Olot rebutja l'ocupació incívica d'habitatges per part de les màfies

Només la CUP s'hi ha abstingut perquè segons Lluís Riera no es pot barrejar els conflictes causats, que refusen, amb el "dret a l'habitatge de les persones necessitades"

El batlle d'Olot, Pep Berga, durant el ple telemàtic.
El batlle d'Olot, Pep Berga, durant el ple telemàtic. | @olotuit.
28 d'agost del 2020
Actualitzat a les 11:42h
Les ocupacions il·legals d’habitatges són una problemàtica social que ha augmentat durant els darrers anys a causa de la crisi econòmica. Sovint, tot i que no sempre, aquest fenomen va associat a delictes com les connexions il·legals als serveis d’electricitat o aigua, al tràfic i consum de drogues o als negocis il·legals a l’interior d’habitatges ocupats.

La lluita contra l’ocupació il·legal és, doncs, una de les principals preocupacions actuals dels ajuntaments i el d'Olot no hi resta a la saga. Per això al ple municipal d'aquest dijous ha aprovat una moció de rebuig –presentada per JxCat i a la qual es va sumar el PSC–, especialment pensant en els darrers episodis d'ocupacions incíviques i conflictives que causen preocupació i neguit entre els ciutadans que han de suportar-les.

La moció aprovada acorda "donar suport a les accions que protegeixen la propietat privada i vetllar, en la mesura del possible, per evitar l’ocupació il·legal d’immobles", va rebre el suport de tots els grups municipals, tret de la CUP, que va proposar retirar-la per a consensuar-ne dues, una sobre la ocupació incívica, que rebutgen radicalment, i una altra sobre els problemes d'habitatge i el dret fonamental de les persones a tenir-ne.

Lluís Riera va titllar la moció de "populista, demagògica i casposa" i va insistir que no es podia barrejar l'ocupació incívica amb les que ho són per necessitat. El regidor cupaire va preguntar al batlle si havia visitat el Consorci d'Acció Social de la Garrotxa per a conèixer la realitat d'aquestes ocupacions i el batlle, Pep Berga, li va respondre: "Hi he passat més hores que vostè", tot afegint que des de l'Ajuntament coneixen prou bé les ocupacions i que quedaria sorprès "del percentatge de les ocupacions incíviques i les que ho són per necessitat".

"Cal protegir la propietat privada, és clan, sempre i quan estigui ben gestionada, que no és precisament el que passa amb molts immoibles buits de fa anys i anys", va rebatre Riera.

Per la seva banda, el portaveu del PSC, Josep Guix, va demanar que s'inclogués un text que digués que "l'Ajuntament d'Olot establirà mecanismes per a lluitar contra l'ocupació il·legal i per afavorir l'habitatge social".

Josep Quintana (ERC) va argumentar que amb la moció es tractava de donar resposta al neguit i preocupació per les ocupacions incíviques i la delinqüència associada. "Alguns veïns ens van trucar molt preocupats i espantats. També, hem estat en contacte amb famílies necessitades que viuen en pisos sense contracte de lloguer". El regidor republicà advoca per donar respostes a l'ocupació incívica, però també a la gent que s'hi veu abocada perquè no tenen on poder viure. "Si hi ha màfies que s'aprofiten d'aquestes situacions cal lluitar-hi en contra", va concloure.

El batlle va dir que la solució de l'habitatge no pot passar per l'ocupació il·legal. "Un senyor s'ha apoderat de tots els pisos d'un bloc aquí a Olot i ha vingut gent de Ceuta, Melilla, Almeria…, perquè ha canviat els panys i lloga els habitatges claus en mà", va informar Pep Berga.

Cal recordar, precisament, que tot just fa vuit dies Pep Berga va un acord amb l'Ajuntament de Girona per a tirar endavant iniciatives conjuntes contra les màfies que relloguen pisos ocupats a famílies necessitades mentre molesten i amenacen la resta de veïns.

La moció Insta la Generalitat i el Govern espanyol perquè promoguin els canvis legislatius necessaris per a evitar aquestes problemàtiques i, al mateix temps, acordin els mecanismes per a eradicar el moviment okupa, tot revisant els protocols d’actuació de la policia i l’enduriment de les sancions.  

Igualment, insta la Generalitat de Catalunya perquè continuï aplicant polítiques encaminades a un habitatge digne per a tothom i així eradicar situacions de vulnerabilitat com és la pobresa energètica.

 
Arxivat a