Olot actualitza l’Ordenança de recollida de residus i contempla multes de fins a 600 euros

Darrerament, s’ha detectat un repunt de l’incivisme i les infraccions amb abocaments i l’abandonament de deixalles, mobles i trastos vells a la via pública

La modificació de l'Ordenança pretén evitar aquestes escenes a Olot.
La modificació de l'Ordenança pretén evitar aquestes escenes a Olot. | Arxiu NG.
27 d'agost del 2020
Actualitzat a les 19:40h
El ple telemàtic de l'Ajuntament d'Olot d'aquest dijous ha acordat l'aprovació inicial de l’actualització de l’Ordenança de Recollida de Residus que datava de 2005.

L'acord s'ha pres amb el vot favorable de tots els grups, amb l'abstenció de la CUP, que insisteix amb el sistema del "porta a porta" o que en tot cas s'acceleri ja la decisió si finalment serà el sistema de contenidors tancats. Per la seva banda, Anna Barnadas (ERC), ha manifestat, tot i el vot favorable, que Olot va a la cua en relació a la decisió del sistema de recollida dels residus i voluminosos.

El batlle, Pep Berga, ha dit que posar qualssevol dels sistemes en funcionament costa milions d'euros i que l'oposició al ple va forçar –amb la suspensió d'una de les sessions– a rebaixar, precisament, la taxa d'escombraries que és finalista i que havia de servir per a sufragar aquestes despeses.

Seguint la línia d’altres consistoris, la nova ordenança, que ha presentat el regidor Aniol Sellabona, contempla un enduriment de les sancions lleus amb multes de fins a 600 euros sota el lema de "qui la fa, la paga".

La majoria dels ciutadans d’Olot realitza un ús correcte del servei, però, darrerament, s’ha detectat que una part important de la recollida de voluminosos ha de centrar-se a recollir materials que han estat abandonats a la via pública sense previ avís al servei de recollida.

Amb l’objectiu de fomentar l’ús d’aquest servei i disminuir l’abandonament de mobles i trastos vells, l’Ajuntament d’Olot va impulsar l’estiu de 2018 una campanya de sensibilització, mitjançant la col·locació d’adhesius amb el missatge “Així no!” per indicar les andròmines deixades a la via pública sense previ avís. Es tractava de donar solució a una problemàtica detectada des del Consorci SIGMA i acordada amb les associacions de veïns de la ciutat.

Tot i les nombroses campanyes de divulgació realitzades per l’Ajuntament, aquesta mala praxi en relació a la recollida de voluminosos, així com altres males pràctiques a l’hora de dipositar les deixalles als contenidors de residus, no sols persisteixen sinó que fins i tot repunten.

D’aquí que, sense oblidar la necessitat de seguir realitzant campanyes educatives i de sensibilització sobre la recollida de residus, es consideri convenient adequar a la realitat del moment algunes de les sancions previstes en l’Ordenança general per a la gestió de residus, sobretot si tenim en compte que són les mateixes que es van aprovar en la modificació de l’any 2005.

a)    Les infraccions lleus es poden sancionar amb multes de fins a 750 euros. Les infraccions lleus especificades a continuació se sancionaran en procediment abreujat atenent els següents barems:
 

Dipositar deixalles a un contenidor d’una altra fracció residual, per part d’un particular.

300

 

Dipositar deixalles a un contenidor d ’una altra fracció residual, per part d’una activitat comercial, de serveis o industrial

300

 

Dipositar bosses de deixalles a la vorera abans de les 19.00 hores, en les zones de recollida manual

300

 

Dipositar deixalles fora d’un contenidor per part d ’un particular (en les zones de recollida amb contenidors)quan la seva capacitat no estigui exhaurida.

400

 

Dipositar residus fora d ’un contenidor per part d’una activitat de caràcter comercial, industrial o de serveis (en les zones de recollida amb contenidors) quan la seva capacitat no estigui exhaurida

400

 

Abandonar residus voluminosos (mobles, electrodomèstics, trastos vells, etc.) a la via pública sense sol·licitud prèvia al servei de recollida, i als espais públics, per part d’un particular

600

Abandonar residus voluminosos (mobles, electrodomèstics, trastos vells, objectes de gran volum, etc.) a la via pública i als espais públics, per part d’una activitat comercial, industrial o de serveis.

600

Dipositar bosses de deixalles a la vorera els dies festius que no hi hagi recollida

300

 

Deixar més residus dels establerts pel servei de recollida  de voluminosos, a particulars.

200

Canviar la situació dels contenidors de recollida situats a la via pública

400

 

Dipositar deixalles de paper i cartró per a la recollida porta a porta comercial abans de les 13.00 hores o en dies que no hi hagi servei

300

 

Dipositar paper i cartró per a la recollida porta a porta sense control o barrejat amb altres fraccions residuals

400

 

No retirar els contenidors d’ús privat de la via pública un cop buidats

30


Les infraccions greus es podran sancionar amb multes de fins a 1.500 euros i les molt greus amb multes de fins a 3.000 euros.

Si no es produeix cap reclamació o suggeriment l’aprovació inicial esdevindrà definitiva.


 
Arxivat a