El Lluèrnia d'Olot passarà aquesta tardor de la concentració efímera a la dispersió en l'espai/temps

El festival del foc i de la llum de la Garrotxa durarà 43 dies, amb l'inici el 17 d'octubre amb un ball del fanalet virtual, unparelldarquitectes com a hortolans i un acte final amb Pim, Pam, Pum, Foc

Un moment de la presentació del Lluèrnia de tardor a les fonts de Sant Roc.
Un moment de la presentació del Lluèrnia de tardor a les fonts de Sant Roc. | Foto: Martí Albesa.
24 d'agost del 2020
Actualitzat a la 13:12h
La dispersió guanyarà l'efímer en l'espai i el temps durant el Lluèrnia 2020 a Olot, el festival del foc i de la llum de la Garrotxa que amb l'inici el 17 d'octubre i el final el 28 de novembre, bescanviarà la concentració horària i d'espais (sis hores al centre de la ciutat) amb 43 dies d'actes –alguns, sí, fugaços–, exposicions, tallers…, arreu del territori olotí, justament aquells indrets que després del desconfinament amb la imposició prèvia de l'estat d'alarma van servir als ciutadans com a lloc on poder respirar natura, paisatge, companyia…

El director del festival, Pep Fargas, l'ha presentat avui en el magnífic escenari de les fonts de Sant Roc, acompanyat del batlle i regidor de Cultura de l'Ajuntament d'Olot, Pep Berga, del curador de la programació, Xevi Bayona, i dels hortolans convidats enguany, Eduard Callís i Guillem Moliner, unparelldarquitectes.
 

Pep Fargas, director del festival, durant la presentació. Foto: Martí Albesa.


Fargas ha destacat que per si mateixa la presentació del festival, pels temps d'incertesa que corren, ja és una notícia (bona), igual com el fet que un esdeveniment com aquest, en què el que es feia fins ara era justament tot allò que avui en dia no es pot fer, hagi estat capaç d'adaptar-se a les normes establertes per les autoritats, en base a "l'estratègia de la dispersió, tant en temps com en l'espai". Així, de les sis hores habituals concentrades al centre de la ciutat, es passarà a 43 dies en diversos indrets, amb aforaments limitats.

El punt d'inici serà el 17 d'octubre amb la inauguració d'aquest Lluèrnia 2020 amb un ball del fanalet que necessitarà de la participació ciutdana, ja que es proposa, a ritme d'un valset que emetrà Ràdio Oloten una hora (a concretar), fer algunes passes d'aquesta dansa de casa estant (des del menjador, el balcó, la terrassa, etc.) i penjar una filmació breu en una pàgina web que s'obrirà expressament per a aquesta acció. I el punt final serà un espectacle de la companyia olotina Pim, Pam, Pum, Foc molt coneguda i reconeguda pels seus espectacles pitrotècnics de llum i de color.
 

Guillem Agulló i Eduard Callís, unparelldarquitectes, amb el batlle d'Olot, Pep Berga. Foto: Martí Albesa.


Els hortolans de la llum: unparelldarquitectes

En l'endemig, els hortolans escollits enguany, unparelldarquitectes (Eduard Callís i Guillem Moliner) han triat, precisament, les fonts de Sant Roc com l'indret en què faran la seva proposta lluèrnica.

Consideren aquest espai com el vestíbul d'entrada d'Olot, on la remor i la força de l'aigua, l'aterrassament de murs i murets i l'antic pas dels trens de Girona (un trajecte ferroviari avui convertit en bicicarril) creuen, segons ha afirmat Guillem Moliner, que és un entorn natural que es transforma "en un espai de domesticació (domus = casa)", un jardí de la ciutat, "saló, rebedor", i pesen que amb "molt poc" tindran capacitat per accentuar el caràcter i la personalitat del lloc.
 

El logotip del LLuèrnia 2020 d'aquest tardor. Foto: @lluernia.


El curador del programa del festival, Xevi Bayona, ha comentat que la incertesa amb què s'encara el festival enguany ha estat i és una oportunitat "per a repensar coses i tornar als orígens amb les essències" del festival. "Passem de l'efímer al quotidià, de la no permanència als fets que perduraran".

Bayona ha explicat que es programaran uns 20 esdeveniments: instal·lacions, exposicions, accions i activitats que es succeiran durant tot aquest període…, a les mateixes fonts de Sant Roc, que acolliran l’Hort de la Llum; al Parc Nou, als prats davant de l’Hospital, al Pavelló de Bany dels Tossols o als Prats de la Mandra. Algunes propostes continuaran ocupant espais del centre de la ciutat com l’Hospici, els Claustres del Carme o Can Barberí, sempre amb control d’accés limitat. 

Durant els 43 dies de durada no coincidiran més de 8 propostes simultànies, per a evitar l’assimilació d’una data concreta amb el festival, i les activitats d’obertura i de clausura tenen una formulació participativa que serà possible fins i tot en el cas d’un confinament sever.

Lluèrnia conservarà els elements que han estat primordials del seu programa: l’Hort de la Llum, els Contes a la Vora del Foc, la instal·lació conjunta de les Escoles i Instituts, les propostes del concurs obert, la proposta de l’EASD d’Olot als Claustres del Carme, l’exposició de fotografia a Can Trincheria, i les col·laboracions amb Pim, Pam, Pum, Foc!, AOAPIX,  Binari i Transefímers, que aquest any incorpora la dimensió Euro-Regional amb Transefímers-Med, amb col·laboracions amb Mallorca i Montpeller.

Com, finalment, ha destacat el batlle i regidor de Cultura d'Olot, Pep Berga, la tristor pròpia de la tardor, que podia semblar menys optimista enguany amb l'afer del coronavirus, es veurà il·luminada pels organitzadors del Lluèrnia, que han sabut adaptar-s'hi, amb el mateix pressupost. "Ho canvien perquè volem i en sabem", ha conclòs el batlle.

Podeu descarregar-vos un primer dossier informatiu del Lluèrnia 2020.


 
Arxivat a