Pep Berga: «Farem la vida impossible a les ocupacions incíviques»

El batlle d'Olot anuncia un acord amb l'Ajuntament de Girona per tirar endavant iniciatives conjuntes contra les màfies que relloguen pisos ocupats a famílies necessitades mentre molesten i amenacen la resta de veïns

Pep Berga durant la roda de premsa d'aquest matí.
Pep Berga durant la roda de premsa d'aquest matí. | Foto: Martí Albesa.
20 d'agost del 2020
Actualitzat a les 14:13h
El batlle d'Olot, Pep Berga, ho ha dit ben clar en una compareixença aquest matí al Saló de Sessions de l'Ajuntament d'Olot: "Farem el que calgui per fer-los la vida impossible" tot referint-se a les que ha qualificat com a "màfies" que ocupen il·legalment pisos i edificis sencers (que relloguen abusivament a famílies necessitades) i que molesten i amenacen els veïns contínuament amb festes, sorolls i crits fins a altes hores de la matinada.

Per a fer-hi front des de diversos caires –propietat, policia, fiscalia, legislació– Pep Berga ha anunciat una iniciativa conjunta amb l'Ajuntament de Girona per a combatre les ocupacions d'habitatges "incíviques i conflictives". Ambdós ajuntament es reuniràn ben aviat amb el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, perquè l'ens supramunicipal els presti suport i els permeti fer més força i reclamar a les administracions, a instàncies superiors i a la fiscalia de Girona que actuïn i resolguin aquestes situacions "intolerables" amb la màxima celeritat i eficàcia.
 

Un dels blocs de pisos ocupats per les màfies a la carretera de les Tries. Foto: Arxiu NG.


De fet, aquesta mateixa setmana la batllessa de Girona, Marta Madrenas, també va comparèixer per a anunciar un pla per a aturar aquesta mena d'ocupacions, va criticar que la fiscalia no col·labora i va reclamar a bancs i fons d'inversió –que són propietaris de la majoria dels edificis ocupats– que no es desentenguin del problema.

El batlle olotí ha destacat que l'índex d'ocupacions a les comarques gironines és molt elevat en relació al nombre d'habitants i se situa actualment en 515, per sobre de ciutats amb més habitants com València o Sevilla. Berga ha detallat que des de la tardor de 2019 l’Ajuntament d’Olot ha treballat de forma exhaustiva per a evitar que aquestes incidències s’estenguessin a la ciutat.

Berga ha advertit que les ocupacions d'habitatges per part de persones i famílies necessitades no són l'objectiu d'aquesta iniciativa, una qüestió que sempre cal mirar de resoldre, si es pot, per altres vies. "El que no és admissible –ha afegit– és que per a solucionar el problema de l'habitatge se'n creï un altre." El batlle ha insistit que calen canvis legislatius perquè l'actual normativa "afavoreix l'ocupació il·legal i va en contra de l'article 18 de la Constitució, que en el seu punt ddos afirma que "el domicili és inviolable", ja que cap "entrada o registre podrà fer-s'hi sense consentiment de la persona titular o resolució judicial, llevat del cas de delicte flagrant".

El passat mes de març, des de l’Ajuntament d’Olot es va anunciar tolerància zero i actuacions immediates per a desallotjar els ocupes incívics de la ciutat. Des de llavors, a part d’un increment de la pressió policial i l'augment dels patrullatges, s’ha treballat intensament per a trobar els propietaris privats d’aquells edificis ocupats de forma il·legal perquè, d’una banda, es fessin càrrec de les seves responsabilitats i, per altra banda, hi actuessin ràpidament.
 
En aquesta línia, l’Ajuntament d’Olot ha portat a terme un seguit d’accions per a solucionar ocupacions conflictives en determinats espais com l’avinguda Sant Joan de les Abadesses, el carrer Roser i Bisbe Serra, a més del Nucli Antic i l’última al barri de Benavent. “Són ocupacions que en alguns casos estan vinculades amb la delinqüència. No les podem permetre perquè, a més, de crear inseguretat als barris, afecten greument als veïns i veïnes que les pateixen”, assegura l’alcalde d’Olot, Pep Berga. L’alcalde d’Olot ha afegit que “és una de les principals preocupacions que tenim en aquests moments i a la que hem de fer front amb la màxima contundència”.  
 
L’acord amb Girona té un doble objectiu: en primer lloc, sumar forces per reclamar a les instàncies superiors i a la Fiscalia que actuïn urgentment i prenguin totes les mesures i accions necessàries per solucionar aquesta mena d’ocupacions i els conflictes que generen. I en segon lloc, traslladar al Govern Central que el problema de l’ocupació il·legal és cada vegada més greu i de major intensitat i que només es podrà resoldre amb la modificació de la legislació actual.  
 
Convocatòria d’una Junta de Seguretat Local  
 
L’alcalde d’Olot ha demanat al Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya la celebració d’una Junta de Seguretat Local per abordar el tema. Aquests propers dies es fixarà la data de la Junta a la que és previst que prenguin part representants dels diferents cossos de seguretat, així com membres del Departament d’Interior, de la delegació de la Generalitat a Girona i del Consistori.  
 
Paral·lelament, l’equip de govern ha acordat la presentació d’una moció de rebuig a l’ocupació il·legal d’habitatges al ple del proper dijous 27 d’agost. La proposta té per objectiu instar al govern de la Generalitat i de l’Estat a buscar mecanismes que erradiquin les ocupacions violentes i incíviques així com la revisió dels protocols d’actuació de la policia i l’enduriment de les sancions per aquelles persones que forcin l’accés a habitatges, no respectin la convivència ciutadana i generin conflictes.
 
Arxivat a