L'Ajuntament d'Olot ja ha despès més de 880.000 euros per la Covid-19

Estanis Vayreda defensa que l'operació per a dotar d'1,5 milions d'euros les obres de l'Espai Cràter es va aprovar precisament per a no causar tensions financeres al pressupost anticrisi

Estanis Vayreda ha passat comptes sobre les mesures econòmiques per la Covid-19.
Estanis Vayreda ha passat comptes sobre les mesures econòmiques per la Covid-19. | Foto: Xavier Borràs.
30 de juliol del 2020
Actualitzat a la 13:51h
El primer tinent de batlle de l'Ajuntament d'Olot, Estanis Vayreda, ha exposat aquest matí al Saló de sessions de l'Ajuntament d'Olot la resolució de la convocatòria d’Ajuts Olot 500 i altres partides destinades a combatre els efectes de la Covid-19 en el teixit productiu i social de la ciutat, que ja suma 882.000 euros despesos per a fer-hi front.

Recordem que en el ple del passat mes d’abril, l’Ajuntament d’Olot ja va donar compte del primer document de mesures per a combatre els efectes socials i econòmics de la Covid-19. A través de la Taula de Treball dels grups es van iniciar les accions que han permès aprovar, aquest mes de juny, el Pla de Reactivació Econòmica i l’Ocupació. Contempla un total de 122 mesures que l’Ajuntament d’Olot va crear conjuntament amb una quinzena d’administracions i institucions garrotxines per fer front a la COVID-19 i que el proper mes d’octubre té previst portar a aprovació el Consell Comarcal de la Garrotxa.  
 
Mentre avançaven les accions del Pla de Reactivació Econòmica i l’Ocupació, l’Ajuntament ha anat fent front, amb els fons municipals, a les necessitats que s’han detectant als diferents àmbits de la ciutat.  
 

L’Ajuntament d’Olot ha destinat una partida de 500.000 euros per a constituir el fons econòmic (205.000 euros) per a donar suport a les activitats econòmiques que han hagut d’aturar la seva activitat durant l’estat d’alarma i un fons social (295.000 euros) per ajudar a les famílies a fer front a la crisi que ha imposat la Covid-19.

Dins d’aquest últim capítol s’hi inclouen els 66.000 euros previstos per l’addenda al conveni de col·laboració entre el CASG, l’Ajuntament d’Olot i la Creu Roja que la Junta de Govern Local ha aprovat aquest matí. Contempla una aportació de 55.000 euros per cobrir les necessitats de les persones afectades per la pandèmia i 11.000 euros més per al menjador escolar de les famílies becades a les llars d’infants municipals. Forma part també del fons social els 36.000 euros del conveni de col·laboració entre l’Ajuntament d’Olot i Càritas Diocesana aprovat a la Junta de Govern Local del 9 de juliol per a la gestió del Centre de Distribució d’Aliments amb motiu de la pandèmia.  
 

Imatge virtual de l'Espai Cràter de l'estudi Baena Casamor Arquitectura. Foto: Baena Casamor Arquitectura.


Crítiques de l'oposició per l'1,5 milions d'euros per a l'Espai Cràter

Estanis Vayreda ha volgut deixar clar que l'operació de tresoreria aprovada en el darrer ple per a dotar les arques de l'Ajuntament d'1,5 milions d'euros per fer front a les despeses ja fetes per les obres de l'Espai Cràter es va aprovar, precisament, per no causar- tensió en les finances municipals.

Com és públic, ERC i la CUP han insistit que no té gaire sentit en l'actual context econòmic de crisi imposada per la pandèmia que es facin servir recursos econòmics per a una obra que no consideren necessària. Vayreda, però, els rebat amb l'argument que els diners seran retornats pels fons FEDER que doten la construcció d'aquest nou espai de la ciutat.

El primer tinent de batlle, però, ha estat prou clar: "És una acció de tresoreria que no comporta ni limita les finances municipals", ja que del que es tracta és de disposar d'uns fons que vindran d'Europa segons els terminis acordats. Vayreda considera, a més, que "com a Ajuntament també cal destinar diners a inversions" per a no "quedar enrere". "Hi ha moltes famílies –ha afegit– que viuen de la gent que ve a visitar-nos" i el projecte de l'Espai Cràter és, en aquest sentit, estratègic per a la ciutat segons el parer de l'equip de govern. "Sort en tenim, d'haver fet un projecte com aquest", ha reblat Vayreda.

882.000 euros en total

A més dels 500.000 euros que l’Ajuntament d’Olot ha destinat al fons econòmic i social de la Garrotxa, les arques municipals també han assumit 160.000 euros en concepte de condonació, taxes com la d’ocupació de via pública per terrasses... Un total de 155.000 euros s’han aportat entre projectes de DinamiG i la immediata creació de l’Oficina de Reactivació, així com la campanya de promoció del comerç de proximitat. I per tal de reactivar el sector cultural i aquells professionals que hi treballen de forma directa o indirecta, Cultura va organitzar la programació “Encontres a la segona fase” amb un pressupost de 65.000 euros.  
 
Amb l’adopció de mesures per reforçar activitats com l’Estiu Riu o l’obertura de la piscina municipal, l’Ajuntament d’Olot ha destinat, de moment, un total de 882.000 euros per ajudar a diferents col·lectius i prendre les accions oportunes per fer front a la Covid-19. A aquesta quantitat caldria sumar-hi més diners del pressupost municipal per fer front a les indemnitzacions de molts serveis que no s’han prestat durant els mesos de confinament

Convocatòria dels Ajuts Olot 500  
 
L’Ajuntament d’Olot ja ha abonat gairebé la totalitat de les sol·licituds rebudes als Ajuts Olot 500, la línia de subvencions que l’Ajuntament d’Olot va impulsar per ajudar a reactivar les empreses, negocis i activitats econòmiques de la ciutat afectades per la crisi de la COVID-19. Actualment, el Consistori ja ha fet o està a punt de fer efectives les ajudes de 500 euros a 368 sol·licitants, el que suposa un import total de 184.000 euros.

En total, el Consistori va rebre 418 peticions. Després d’avaluar-les, 41 d’elles van ser denegades perquè no complien amb els requisits de la convocatòria. Les 9 sol·licituds restants estan a l’espera que els tècnics de DinàmiG acabin d’analitzar la documentació requerida a la convocatòria i que, en cas de complir amb les bases, rebran l’ajuda econòmica el mes d’agost.  

Els Ajuts Olot 500 tenen per objectiu donar suport a autònoms i emprenedors que es van veure obligats a tancar per la pandèmia així com contribuir a garantir-ne la continuïtat. En aquest sentit, Olot és un dels pocs ajuntaments catalans que han tirat endavant iniciatives d’aquestes característiques.  
 
Aquestes ajudes s’inclouen en el Pla de Reactivació Econòmica i d’Ocupació d’Olot i La Garrotxa que, també inclou entre les seves mesures l’obertura de l’Oficina de Reactivació Econòmica d’Olot de cara a aquest setembre. Serà un punt d’atenció per a les persones i empreses del territori que s’han vist afectades per la crisi del coronavirus, tant des d’un punt de vista laboral com d’activitat.

Al mateix temps, també tindrà la missió d’impulsar, coordinar, coordinar, seguir i avaluar les accions del Pla de Reactivació. Entre les primeres accions de l’Oficina hi consten el projecte de capacitació digital per afavorir la igualtat d’oportunitats així com una campanya de promoció, atracció i manteniment del talent a la comarca i iniciatives per al foment del consum local.   

Arxivat a