La recollida selectiva creix un 20% al barri de Pequín respecte a la mitjana d’Olot

La prova pilot iniciada a les darreries de 2019 s'allargarà fins al mes d'octubre, ja que en part ha coincidit amb el període de confinament pel coronavirus

Aniol Sellabona i David Llongarriu han detallat els resultats de la prova pilot.
Aniol Sellabona i David Llongarriu han detallat els resultats de la prova pilot. | Foto: Xavier Borràs.
30 de juliol del 2020
Actualitzat a les 12:28h
Bones perspectives pel que fa a la recollida selectiva de residus a Olot. Si més és el que es desprèn dels resultats de la prova pilot iniciada a les darreries de 2019 al barri de Pequín d'Olot que ha incrementat un 20% respecte a la mitjana d’Olot l'any passat, que se situa en el 50% , segons les dades publicades per NacióGarrotxa fa tot just una setmana.

La presentació dels resultats d'aquests sis mesos de prova en aquest barri olití –amb l'estat d'alarma i el confinament inclosos– ha anat a càrrec, aquest matí al Saló de Sessions de l'Ajuntament d'Olot, del regidor de Medi Ambient, Aniol Sellabona, i del tècnic del SIGMA, David Llongarriu.

Segons Sellabona, després de les proves realitzades a Argelaguer i al barri de Can Blanc de Santa Pau, es va emprendre aquesta iniciativa per a determinar quin dels sistemes de recollida de residus oferiria més garanties per a complir amb els objectius marcats per la Unió Europea i la Generalitat de Catalunya que estableixen la necessitat d’anar avançant en la selecció de residus fins arribar, progressivament, al 65% a l’any 2035 (el 2020 al 50% pel cap baix, amb què Olot, actualment, ja ho compliria ben justet).

Aquest sistema de tancament dels contenidors ha permès disposar de dades dels hàbits dels veïns d’aquest sector. Així, per exemple, s’ha detectat que 3 de cada 4 vegades que s’han utilitzat els contenidors d’aquesta zona ha estat per seleccionar materials reciclables. Un 77% dels usos fets a les 12 àrees de contenidors on s’ha fet la prova (7 àrees situades a la via pública i 5 en comunitats de veïns) han permès seleccionar residus de forma selectiva. Aquesta dada significa un augment de més del 20% en relació a la mitjana de la ciutat (l’any 2019 a Olot s’han seleccionant un 50% dels residus).
 

Alguns dels contenidors de la prova pilot al barri de Pequín. Foto: @olotuit.


Més informació i tallers per al contenidor d'envasos

L’anàlisi de les dades que s’han obtingut durant els sis mesos que ha durat la prova també ha permès detectar, segons David Llongarriu, que 4 de cada 10 usuaris no han fet ús del servei. Representen 120 persones que tenen habitatges en aquest sector de la ciutat però que no hi resideixen (un 5,50%), usuaris que no han fet ús de la targeta (un 14,20%) o bé que l’han utilitzat de forma esporàdica, menys d’una vegada al mes  (un 19%).   

També, cal esmentar, segons el tècnic del SIGMA, que el contenidor d'envasos és el que pateix més impropis (fins a un 30%), amb que des de l'Ajuntament es plantegen fer uns tallers específics sobre aquests residus o d'altres, com els de matèria orgànica, que encara generen un 5% d'impropis pel fet que algunes de les bosses de plàstic que s'hi llencen no són reciclables o biològiques. Quant al vidre i el paper/cartró el comportament dels veïns del barri ha estat exemplar.

Allargament de la prova fins a l'octubre

Per poder incidir en aquests casos i poder disposar de més dades, des del Consorci SIGMA i l’Ajuntament d’Olot s’ha proposat l’ampliació del termini de la prova pilot. En aquest sentit, després de realitzar una reunió amb l’Associació de Veïnes i Veïns del barri de Pequin s’aposta per allargar fins a l’octubre aquesta prova, ja que ha coincidit amb l’inici de la pandèmia per la Covid-19, en què els hàbits de consum i de generació de residus no han estat els habituals.
 
En els dies vinents es farà arribar una lletra informativa a les famílies que participen de la prova pilot per a informar-los de la mesura. També s’organitzaran activitats per a millorar el funcionament de la prova i conscienciar de la importància de la recollida selectiva de materials.
 
El funcionament al barri de Pequín

Després de sessions informatives, a principis de desembre es va iniciar la prova pilot al barri de Pequín, amb el tancament dels contenidors de matèria orgànica, envasos lleugers, paper i cartró i rebuig d’aquest sector d’Olot, comprès entre el carrer Madrid i el carrer Toledo, des de la confluència amb el camí de la Teuleria i fins al carrer Puig Roig, així com els carrers més propers. L’objectiu era veure el funcionament d’aquest model en un àmbit d’influència amb una important presència de blocs de pisos, una densitat de la població elevada, existència d’activitats econòmiques i una estructura urbanística favorable per la recollida de residus. En total s’han repartint el 93% de les targetes previstes, justificat per la presencia d’habitatges buits. 
 
El sistema de funcionament provat al barri de Pequín també ha permès zonificar els usos. Així, per exemple, s’ha constatat que la majoria d’usuaris utilitzen les tres àrees més properes als seus habitatges (la targeta permet obrir els contenidors de l’àmbit d’influència de la prova, menys en el cas de les comunitats de veïnes i veïns que únicament poden dipositar els residus en l’espai habilitat en el seu mateix habitatge).
 
L’anàlisi de les dades que s’han obtingut durant els sis mesos que ha durat la prova també ha permès detectar que 4 de cada 10 usuaris no han fet ús del servei. Representen 120 persones que tenen habitatges en aquest sector de la ciutat però que no hi resideixen (un 5,50%), usuaris que no han fet ús de la targeta (un 14,20%) o bé que l’han utilitzat de forma esporàdica, menys d’una vegada al mes  (un 19%).     

Per poder incidir en aquests casos i poder disposar de més dades, des del Consorci SIGMA i l’Ajuntament d’Olot s’ha proposat l’ampliació del termini de la prova pilot. En aquest sentit, després de realitzar una reunió amb l’Associació de Veïnes i Veïns del barri de Pequin s’aposta per allargar fins l’octubre aquesta prova que ha coincidit amb l’inici de la pandèmia per la COVID-19.  
 
En els propers dies es farà arribar una carta informativa a les famílies que participen de la prova pilot per informar-los de la mesura. També s’organitzaran activitats per millorar el funcionament de la prova i conscienciar de la importància de la recollida selectiva de materials.

No hi ha calendari de desplegament a tota la ciutat

Quan la prova pilot acabi, l'Ajuntament decidirà com fer efectiva la recollida selectiva a tota la ciutat per manera que tots els ciutadans de la capital de la Garrotxa puguin participar dels beneficis via taxa que comportarà.

Cal recordar, també, que tot i tenir majoria absoluta al Consistori, l'equip de govern municipal de JxCAt va haver de fer marxa enrere –amb un ple suspès inclòs–, precisament, pel que fa a l'augment de la taxa d'escombraries que es proposava al 14,77%, però que la pressió veïnal i de l'oposició va situar finalment al 4,77%.

La taxa d'escombraries –que és finalista, com totes les taxes– serveix només per a portar a terme el servei i cobreix la recollida i el tractament dels residus municipals, però, amb la rebaixa aprovada al ple del novembre de 2019,ja va restar clar que no es podrà fer front a l'adquisició dels nous contenidors amb xip que caldria desplegar a la ciutat l'any 2021.

Arxivat a