La Vall d'en Bas forma part del grup impulsor per a municipalitzar l'energia pública

El batlle, Lluís Amat, assegura que “els ajuntaments hem de jugar un paper decisiu en la transició energètica i no limitar-nos a exercir de consumidors"

El sostre solar de l'edifici municipal de l'Ajuntament de la Vall d'en Bas.
El sostre solar de l'edifici municipal de l'Ajuntament de la Vall d'en Bas. | @ajuntamentbas.
NacióGarrotxa
12 d'agost del 2020
Actualitzat a les 10:39h
La Vall d’en Bas forma part de l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP) –que es va presentar virtualment el passat 21 de juliol–, una entitat que tindrà per objectiu impulsar la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica; desenvolupar accions per promoure una transició energètica cap a un model energètc que sigui just, democràtic i sostenible, així com també assessorar els municipis que tinguin aquests mateixos interessos.

Després de Girona ciutat, la Vall d’en Bas és el segon municipi de la demarcació que ja en forma part des dels inicis. El batlle, Lluís Amat, assegura que “els ajuntaments hem de jugar un paper decisiu en la transició energètica i no limitar-nos a exercir de consumidors”. La voluntat és contribuir a un model energètic que sigui “més just, democràtic i sostenible”.

El primer pas ha estat elaborar un protocol que regula el marc de col·laboració entre els 47 ajuntaments i dues entitats que han rubricat el document que contempla crear una xarxa de municipis i entitats compromesos amb la gestió pública de l’energia. A data d’avui però, ja son tres més els municipis que han demanat signar el Protocol, i s'espera que les setmanes vinents s'hi vagin afegint altres pobles i ciutats d’arreu del país.

El model energètic actual genera grans costos ambientals, socials, econòmics i de salut que, en el context actual d’emergència climàtca, cal modifcar per anar cap a una transició energètca que requereix una profunda reforma del model de distribució d’energia elèctrica i on els Ajuntaments són part fonamental.

L’AMEP s’ha presentat en societat des de Terrassa, en una proposta que lidera aquesta ciutat, però que també està oberta a la incorporació de nous municipis, noves entitats públiques, sectors acadèmics i societat civil organitzada, i compta ja amb l’adhesió de la Xarxa per la Sobirania Energètca i l’Associació de Micropobles de Catalunya.

De fet, la Vall d'en Bas ja fa temps que batalla en aquesta transició energètica, com podeu veure en les següents notícies: