Les «Històries de Josep Pla», de Josep Valls, arriben a Sant Feliu de Pallerols

L'escriptor, nat a la vila garrotxina, aplega les vivències que va mantenir amb l'autor d'"El quadern gris" mentre era gerent del Motel Empordà

Josep Valls va conèixer Pla al Motel Empordà.
Josep Valls va conèixer Pla al Motel Empordà. | @GrupGavarres.
NacióGarrotxa
29 de juliol del 2020
Actualitzat a les 10:27h
Editorial Gavarres i l'Ajuntament de Sant Feliu de Pallerols han organitzar la presentació del llibre Històries de Josep Pla, de l'escriptor Josep Valls. L'acte tindrà lloc el divendres 31 de juliol. a les set de la tarda, a la sala annexa de la Biblioteca de Sant Feliu de Pallerols, on intervindran Artur Colomer, batlle i regidor de Cultura; Rosa Serra, escultora; Josep Valls, autor i patró de la Fundació Josep Pla; i, Àngel Madrià, director d'Editorial Gavarres.

Un altre Josep Pla

El Josep Pla que tracta aquest llibre, físicament ja no era l’home tot terreny que va ser al llarg de la seva vida; el corresponsal que havia passat per fondes i hotels de tot el món i que havia corregut d’un continent a l’altre enfilat a trens, petroliers, avions o automòbils de tota espècie. En aquells moments a l’escriptor, carregat d’anys i disminuït per les xacres, la companyia afable li començava a ser imprescindible i la va trobar en les persones del Motel Empordà.

L’habitació 103 i la  taula  número 26 de l’establiment figuerenc es van convertir en una mena d’afegit del seu mas de Llofriu. L’autor, Josep Valls, hi treballava i el propietari del Motel, Josep Mercader, va facilitar les coses perquè el prosista –qui per edat hauria pogut ser el seu fill– iniciessin una entranyable relació. Històries de Josep Pla són un recull de vivències que Valls escrivia cada vespre dels dies que havien passat plegats, a l’hora que fos perquè Pla mai, ni de vell, va tenir pressa per anar a dormir, i encara menys si la vetllada li complaïa.

L'autor, Josep Valls, un pescallunes

Josep Valls (Sant Feliu de Pallerols, 1944), va cursar estudis eclesiàstics al Seminari de Girona. El 1969 es va casar amb Carme Busquets i es van traslladar a viure a Figueres on, durant 36 anys, va treballar com a gerent del Motel Empordà. Allà hi va coèìxer, el 1974, Josep Pla, a qui tractava assíduament.

Entre altres, ha estat guardonat amb el premi Just Casero; el Carles Rahola de periodisme per un article sobre Anna Maria Dalí; el Pin i Soler de novel·la a Tarragona; el Recull de Blanes i el Marian Vayreda, d’Olot. Ha publicat 22 llibres sobre temes tan diversos com gastronomia, viatges, biografies, pintura, escultura, comerç ciutadà, entrevistes, històries del seu poble natal i de Figueres…

Ha escrit centenars d’articles i columnes, i continua escrivint entrevistes, reportatges de paisatgística i gastronomia a la revista Les Garrotxes i a El Punt  Avui, diari en què col·labora des de 1982, en va ser conseller editorial i el primer defensor del lector. És patró de la Fundació Josep Pla, de Palafrugell.
 

Coberta del llibre de Josep Valls que publica Editorial Gavarres. Foto: @GrupGavarres.