L'ACA i el Consell Comarcal de la Garrotxa signen un conveni per al sanejament del Fluvià

Amb una inversió d'1,2 milions d'euros abordarà l’optimització de la depuradora actual a Castellfollit i a Fluvià de Montagut i la redacció del projecte per a l’ampliació de la de Sant Jaume de Llierca

Lluís Ridao i Santi Reixach en el moent de signar el conveni al Consell Comarcal.
Lluís Ridao i Santi Reixach en el moent de signar el conveni al Consell Comarcal. | Foto: Xavier Borràs.
23 de juliol del 2020
Actualitzat a la 13:57h
El director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Lluís Ridao, i el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Santi Reixach, acompanyats pel delegat dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat a Girona, Pere Saló; els batlles de Castellfollit de la Roca, Miquel Reverter, i Sant Jaume de Llierca, Jaume Cargol, han signat aquest migdia, a la seu del Consell a Olot, dos convenis de sanejament que beneficiaran la comarca i que comportaran la inversió de més d’1,2 milions d’euros.

Segons Ridao, l'any 2027 s'hauran d'haver completat "tots els sistemes de sanejament a Cataunya", tal com assenyalen les directives de la Unió Europea. El director de l'ACA ha destacat, en aquest sentit, que ara s'entra en la fase de millorar o construir noves EDAR (estació depuradora d'aigües residuals), especialment en les poblacions de menys de 2.000 habitants, com és el cas de la majoria dels municipis de la Garrotxa.

Els sistemes de sanejament poden alertar sobre la Covid-19 amb antelació

El director també ha revelat que, actualment, els sistemes de sanejament també són sistemes d'informació. "Ho saben tot de nosaltres" i ha informat que, amb el suport de l'ICRA (Institut de Recerca de l'Aigua), junt amb el Department de Salut, s'ha creat un sistema d'alerta que, en base a una mostra setmanal a la majoria de les depuradores del territori –inclosa la d'Olot–, pot preveure la possible aparició de nous infectats de la Covid-19 en una àrea amb dies d'antelació per a poder actuar ràpidament i en conseqüència.                              

Els convenis de la Garrotxa

Els convenis formalitzats suposen la reordenació i millora del sanejament i depuració en alta d’aquest àmbit territorial, amb l’objectiu d’unificar i optimitzar la gestió actual, la qual s’abordarà per fases tècnicament compatilbles, assegurant la garantia de servei actual. La presentació a la seu del Consell Comarcal ha estat seguida, posteriorment, d'una trobada del director de l'ACA amb tots els batlles de la GArrotxa per a informar-los dels avenços dels nous sistemes de sanejament a la comarca.

El primer dels convenis suposa l’execució de les obres del projecte -ja redactat- corresponents a la fase 1 per a la desconnexió de les aigües residuals de Castellfollit de l’estació depuradora (EDAR) pròpia actual, en servei des de 1994 i ja al límit de la seva capacitat, i la seva connexió a la xarxa del sistema de Sant Jaume de Llierca mitjançant una nova xarxa de col·lectors en alta. El conveni d’execució d’obres suposarà una inversió d’1,2 milions d’euros.

D’altra banda, la depuradora de Sant Jaume de Llierca es va posar en servei l’any 2009 i disposa actualment d’una capacitat de tractament de 1.600 m3/dia, equivalent a una població de més de 8.000 habitants provinents dels nuclis d’Argelaguer (tant el municipi com el polígon Molinot), Sant Jaume de Llierca, Tortellà i Montagut (barri de la Cometa).

El segon conveni presentat avui, amb un pressupost de 48.200 euros, suposa l’activació de la fase 2 de la reordenació i optimització del sanejament en aquest àmbit, mitjançant la redacció del projecte constructiu de remodelació i ampliació d’aquesta planta depuradora, que permetrà finalitzar la configuració definitiva del sistema de Sant Jaume de Llierca, incorporant les aigües residuals de Castellfolilt de la Roca i Fluvià de Montagut.
 

Foto de família de les autoritats presents a l'acte. Foto: Xavier Borràs.


Noves depuradores a Oix i Riudaura el 2022-2023

Per altra part, es troben ja en curs dos convenis més mitjançant la redacció dels projectes constructius pel sanejament i depuració d’Oix i de Riudaura amb un pressupost total de 48.700 euros que permetran que aquests dos nuclis disposin de les corresponents infraestructures de sanejament i depuració.

Les actuacions previstes en els quatre convenis repercutiran en la millora de la garantia del servei i protecció mediambiental del riu Fluvià.

El director de l'ACA no ha aclarit res sobre l'anomenada depuradora de l'Alt Fluvià, a la Vall d'en Bas, ja que és competència dels ajuntaments i del propi Consell Comarcal que, a través del Consorci SIGMA, han de tirar-ho endavant. De fet, aquesta EDAR resta pendent de per on passarà la variant de Les Preses-Vall d'en Bas cap a Olot i sobre la qual encara no s'ha pres una resolució final.

Més de 2,7 MEUR per garantir el sanejament

L’Agència Catalana de l’Aigua, amb l’objectiu de garantir el funcionament de totes les depuradores actives a la comarca de la Garrotxa, està destinant aquest 2020 més de 2,7 MEUR. Això suposa prop d’un 8% més que l’any passat, que es van destinar 2,5 MEUR.

Millores per l’abastament d’aigua

L’ACA està destinant entre 2016 i 2020 un total de 65 MEUR en subvencions per a millorar l’abastament d’aigua als ens locals. Recentment s’ha publicat la resolució provisional de la darrera línia d’ajuts sobre aquest concepte i que destinarà 20 MEUR mitjançant més de 160 subvencions. A la comarca de la Garrotxa està previst atorgar un total de cinc ajuts amb una aportació total superior als 233.600 euros per a millorar el subministrament a Mieres, Tortellà (2), Sant Joan les Fonts i Sant Feliu de Pallarols.

Dins d’aquestes línies, concretament les compreses entre 2016 i 2018, ja s’havien atorgat un total d’11 ajuts a la comarca, amb una dotació total superior als 1,1 milions d’euros. Entre les actuacions destaquen l'avantprojecte d'una planta potabilitzadora d'aigua a Besalú i un dipòsit de cua a Sant Ferriol (340.700 euros); la millora de l'abastament de Beuda des del nou pou de Segueró (158.600 euros) i la construcció d'un nou dipòsit a Argelaguer (121.100 euros), entre d'altres.

Reducció del risc d’inundació

Ridao també ha explicat les dues línies d’ajuts que s’han convocat recentment, amb l’objectiu de minimitzar el risc d’inundacions en zones urbanes, amb una dotació total prevista de 6 MEUR (4 per a les conques internes i 2 per a l’Ebre i el Xúquer), que just entre avui i demà signarà ell mateix, i que ja ha resolt favorablement a la Garrotxa pel que fa a les afeccions de la llevantada del gener pel temporal Gloria a les lleres de rius i rieres de la comarca. El president del Consell Comarcal, Santi Reixach, s'ha mostrat molt agraït per la feina feta en aquest sentit.

Cal tenir en compte que en els darrers anys, concretament des de finals de 2018 fins l’actualitat, s’han registrat diversos episodis de pluges intenses a la comarca de la Garrotxa, que han requerit el desenvolupament d’actuacions per a retirar acumulacions de vegetació i arbres caiguts, així com per a dur a terme actuacions per minimitzar el risc d’inundacions. Arran del temporal Gloria estan previstes a tot Catalunya més de 600 actuacions, amb una inversió superior als 25 MEUR per adequar cursos fluvials i retirar acumulacions de vegetació que obstaculitzen el pas de l’aigua. Les actuacions a la Garrotxa les està duent a terme el Consorci Sigma.


Arxivat a