Ple de la Garrotxa

El Consell Comarcal tanca els comptes de 2019 amb un estalvi de vora 400 mil euros

S'aprova prorrogar els contractes del servei de menjador escolar de la comarca i la modificació provisional del preu públic i, també, la constitució formal del Consell Consultiu de la Gent Gran

per NacióGarrotxa , Olot, 17 de juliol de 2020 a les 18:30 |
Captura de pantalla del ple telemàtic del Consell Comarcal de la Garrotxa aquest dijous. | NG.
Aquest dijous a la tarda s'ha celebrat, novament per via telemàtica, un nou ple del Consell Comarcal de la Garrotxa. De nou, i per causa de les mesures de protecció de la salut establertes per les autoritats sanitàries, i a l’empara de la disposició addicional tercera del Decret Llei 7/2020, la sessió plenària es va desenvolupar de manera virtual, oberta al públic i retransmesa en directe a través de YouTube,

En aquesta sessió plenària, la consellera comarcal de Gestió Econòmica, Montse Torra, ha exposatr als consellers el resultat del Compte General 2019 per a la seva aprovació definitiva, sense cap al·legació presentada. Torra ha explicat que el tancament econòmic de l’exercici 2019 del Consell Comarcal de la Garrotxa ha finalitzat amb un resultat positiu i un estalvi de 390.069 euros, fet que ha permès atendre amb normalitat els pagaments de l'ens, un resultat que n'evidencia la bona gestió pressupostària. El Compte General 2019 es va aprovar amb els vots a favors de tots els grups comarcals excepte la CUP, que es va abstenir.El mateix resultat a la votació ha obtingut el punt referent a la modificació de crèdit del pressupost 2020 del Consell Comarcal. D’aquesta modificació destaca, per una banda, la necessitat d’invertir en material informàtic i llicències arran de l’emergència sanitària per la Covid-19 i la necessitat de disposar dels equips necessaris per treballar en remot. També aquesta modificació de crèdit inclou el cost dels treballs en línia per l’alliberament d’espai radioelèctric per al 5G a centre reemissor de Santa Magdalena, i també inclou el finançament de les despeses derivades de la coordinació, comercialització i promoció del Projecte Xarxa de Senders Itinerànnia, del Consell Comarcal de la Garrotxa. En total han estat 33.039 euros que s’han transferit entre partides incloses al pressupost.


En l’àmbit de la Conselleria Comarcal de Medi Ambient, Salut Pública i Emergències, cal assenyalar l’aprovació inicial del Pla Local de Prevenció de Residus Municipals de la Garrotxa 2020-2026. Aquest pla, que està elaborant el Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (DinàmiG) i que compta amb una subvenció de l’Agència de Residus de Catalunya de 56.880,59 euros té com a objectiu la prevenció de residus a nivell local i la reducció del malbaratament alimentari als centres educatius.

La conselleria comarcal d’Assistència als Municipis, de la qual és titular el conseller Joan Gainza, ha presentat deu propostes d’aprovació d’encàrrecs de gestió de diversos municipis de la Garrotxa envers el Consell Comarcal. Aquests encàrrecs de gestió inclouen assistència tècnica en sistemes d’informació, assistència tècnica comptable i pressupostària i en matèria urbanística. Aquests encàrrecs de gestió, aprovats per unanimitat, constaten el paper principal del Consell Comarcal de la Garrotxa com ens al servei dels municipis i prestador de serveis, completant i desplegant les competències dels consistoris.


Decisions sobre el servei de menjador escolar

El servei de menjador escolar ha ocupat diversos punts dels proposats dins de la Conselleria Comarcal d’Educació. La consellera Gemma Canalias ha exposat la proposta de pròrroga dels contractes del servei de menjadors escolars de la comarca i la modificació provisional del preu públic dels menjadors escolars, en un moment especialment complicat, per l’entrada en vigor d’un nou contracte i pels contratemps que ha provocat l’emergència sanitària de la Covid-19. En aquest punt, tots els grups comarcals han valorat positivament que la regularització de preus continuï en la línia d’anys anteriors, ajustant al màxim el cost del servei que han de finançar les famílies.

Dues urgències s’han aprovat en aquesta sessió plenària. La primera, referida a la convocatòria extraordinària del Programa Treball i Formació del SOC i l’encàrrec de gestió dels ajuntaments envers el Consell Comarcal i la segona, l’aprovació dels convenis de prestació del servei de menjador escolar amb els ajuntaments que gestionen aquest servei de manera directa (Besalú, Sant Feliu de Pallerols i Les Planes d’Hostoles) i l’aprovació dels quatre convenis amb les Associacions de Pares i Mares d’Alumnes( AMIPA) que fan gestió directa del servei de menjador a les escoles Verntallat (la Vall d’en Bas) i Bisaroques, Pla de Dalt i Malagrida (Olot), per al curs 2020/2021. També com a urgència, s’ha tractat la renovació del conveni d’encàrrec de gestió de l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca per a la gestió del servei de menjador escolar per part del Consell Comarcal de la Garrotxa.

Tots els grups comarcals han aprovat la formalització d’aquests convenis, tot destacant per part dels portaveus de la CUP, Lluís Riera, i del PSC, Josep Guix, la bona gestió del Consell Comarcal de la Garrotxa, ja que es vetlla per introduir productes de proximitat i de productors del territori.

Només ERC s’ha abstingut ja que consideren que les AMIPA haurien de poder decidir gestionar directament els menjadors escolars, sense convenis restrictius.

Respecte a la conselleria d’Acció Social, també ha estat molt positiva la resposta dels grups a la constitució formal del Consell Consultiu de la Gent Gran. Aquest òrgan suposarà la formalització d’un òrgan que fins ara funcionava de manera informal i que compta amb el suport del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i del Consell Comarcal de la Garrotxa, on es celebren reunions trimestrals per compartir informació, necessitats i propostes amb els representants dels casals i centres cívics del territori.

En el torn obert de paraules, el projecte de neteja de lleres a la Garrotxa (després de les conseqüències del temporal Glòria), el projecte de la viva verda “Camí Natural del Fluvià” i la moció aprovada el ple anterior sobre excedents alimentaris han tancat un ple que es pot tornar a veure al canal Consell Garrotxa de YouTube. 

 

Participació