VÍDEO L'Ajuntament d'Olot suspèn el cent per cent de les Festes del Tura d'enguany

El batlle, Pep Berga –acompanyat de representants de tots els grups municipals– ha justificat la mesura per a no exposar la ciutat i els visitants al contagi del coronavirus

Pep Berga, acompanyat dels representats dels grups municipals, ha anunciat la decisió des de l'Hospici.
Pep Berga, acompanyat dels representats dels grups municipals, ha anunciat la decisió des de l'Hospici. | Foto: Martí Albesa.
16 de juliol del 2020
Actualitzat a les 16:22h

En una compareixença improvisada aquest mati al pati de l'Hospici, el batlle d'Olot ha anunciat la suspensió, al cent per cent, de les Festes del Tura d'enguany, que s'havien de celebrar entre el 8 i el 10 de setembre, ja que no es veu possible fer una programació adaptada a les mesures de seguretat de la Covid-19 per a evitar riscos de contagi.

La decisió, calibrada durant dies pel Consistori, es va prendre ahir durant la reunió de Junta de Portaveus i es va consensuar amb l'acord de tots els grups polítics presents a l'Ajuntament, els representants dels quals també han estat avui en el fatal anunci: Laila El Gamouchi (ERC), Josep Guix (PSC), Lluís Riera (CUP) i Agustí Arbós (JxCat), tot els quals han lamentat la decisió, per bé que l'han valorada com a necessària donades les circumstàncies, ja que no acaben de veure llum eal final del túnel pel que fa a la pandèmia.

L'Ajuntament, segons Berga, ha treballat aquests darrers mesos en la programació de la festa major olotina en contacte permanent amb entitats i agents culturals a través de la Comissió de Festes. S'han definit diferents escenaris per a fer-les possibles aquest 2020: des de l'anul·lació dels actes més multitudinaris i l'adaptació de la resta de programació, a les mesures de seguretat marcades per les autoritats sanitàries, amb concerts en espais tancats i amb aforament limitat, i, finalment, a la suspensió total, que és el que s'ha decidit de forma unànime des de la Junta de Portaveus.
 

El batlle d'Olot ha lamentat moltíssim haver de prendre aquesta decisió. Foto: Martí Albesa.


El batlle d'Olot ha destacat que els contagis –que no malalts– a la comarca són pocs, actualment al voltant de vint i sense cap persona ingressada a l'UCI de l'Hospital d'Olot, però que l'augment dels anomenats "brots" –com és el cas del Segrià o de l'Hospitalet de Llobregat– pot produir-se en qualsevol moment i, doncs, més val prevenir que curar, encara que la immensa majoria de "positius" són asimptomàtics, és a dir, que ja han desenvolupats anticossos i romanen sans.

Mentre Josep Guix (PSC) ha manifestat estar al costat de l'Ajuntament per al que calgui, Lluís Riera (CUP) ha reclamat que es facin més proves PCR i que s'estudiï les mesures econòmiques a prendre pels greus impactes econòmics que provocarà la mesura de suspensió de les Festes del Tura a tota la ciutat (comerç, hostaleria, entitats) i a la comarca la decisió presa. La representant republicana no s'ha pronunciat i Arbós (JxCat) ha destacat que l'equip de govern municipal s'ha posat en contacte amb les entitats que organitzen actes a les Festes del Tura per a comunicar-los aquesta decisió i instar-los perquè reprenguin les activitats l'any vinent, el 2021.

El Consistori també es reunirà amb les associacions que tenen barraques en les darreres edicions de les Festes del Tura per a donar-los suport de cara a poder mantenir la seva activitat al llarg de tot l'any.

La festa major d'Olot, que s'ha celebrat ininterrompudament des del segle XVII (tot i que ja és documentada al segle XIV) –tret dels parèntesis de la tercera guerra carlina i la Guerra Civil– està considerada unes de les celebracions populars més importants de les comarques gironines i per extensió de tot Catalunya.

Dedicades a e la Mare de Déu del Tura, patrona de la ciutat, es caracteritzen pel gran nombre d'actes i concerts a l'aire lliure que es desenvolupen íntegrament dins de la ciutat, sobretot al nucli antic, a més de celebracions de caire tradicional com el ball de gegants, nans i cavallets a la plaça Major, els gegants d'Olot, encapçalats pel cap de Lligamosques, tot de figures festives de la faràndula olotina que fan les delícies de petits i grans de la ciutat, de la comarca i dels qui vénen d'arreu per a gaudir-ne.


Arxivat a