Urbanisme

La crisi de la Covid-19 agreuja la desacceleració de l'edificació a les comarques gironines

La superfície visada durant el primer semestre de 2020 ha estat de 247.720 m2, gairebé un 18% menys que el primer semestre de 2019

per NacióGirona , Girona, 8 de juliol de 2020 a les 12:32 |
La Demarcació de Girona del COAC continuarà potenciant iniciatives com el PIAM del Nucli Antic d'Olot. | Arxiu NG.
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de juliol de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) presenta l’activitat de construcció i rehabilitació de la demarcació de Girona i de la resta de Catalunya referent al primer semestre de l’any 2020, unes dades que també es presenten a les altres seus del COAC. L’estudi s’ha fet a partir del visat dels projectes d’execució d’obra, obligatoris per poder començar obres de nova planta i de gran rehabilitació. Les conclusions d’aquesta anàlisi proporcionen les dades més fiables del que en el futur immediat es construirà al territori.
 

Analitzant amb detall els visats de les comarques gironines, la superfície total visada durant el primer semestre de 2020 és de 247.720 m2, gairebé un 18% menys que el primer semestre del 2019 (301.075 m2), i se situa en valors similars als de l’any 2016. Pel que fa a tipologia, la superfície baixa tant en l’obra nova (25%) com en la rehabilitació (7%), i quant a usos, qui més ha patit la caiguda és el no habitatge, amb un 27,6% menys de superfície visada, mentre que la superfície visada en l’habitatge ha tingut una caiguda del 14%. Si ens fixem en el nombre d’habitatges visats, la caiguda és d’un lleuger 2,3%, passant dels 694 del primer semestre de 2019, a 678 aquest 2020.  
 

Evolució semestral de la superfície dels projectes d'execució visats al COAC. Foto: @COACatalunya.


Finalment, pel que fa al nombre de projectes visats a les Comarques de Girona durant aquest primer semestre ha estat de 870, xifra que suposa una disminució del 18% respecte al mateix període de l’any passat.  
 

Cal afegir que l’impacte de l’estat d’alarma es fa evident amb una important del visat de projectes al març, mantenint-se durant els mesos d’abril i maig, i iniciant una lleugera recuperació durant el juny que no ha aconseguit arribar a les xifres del primer semestre del 2019. La situació d’excepcionalitat d’aquests darrers 4 mesos fa, però que encara sigui aviat per treure conclusions definitives, pendents de confirmar si es consolida la recuperació detectada durant el mes de juny, o bé, si haurà estat un simple efecte rebot de la sobtada aturada per la Covid-19.
 
El president de la Demarcació de Girona, Marc Riera, explica que “les dades de visat d’aquest primer semestre evidencien l’impacte de la Covid-19 al nostre sector. Durant les primeres setmanes del 2020, mantenim la desacceleració del 2019 però, des de l’inici de l’estat d’alarma, la baixada sobretot del nombre d’expedients, d’habitatges i de la superfície visada, han confirmat les previsions de caiguda que ja indicava l’enquesta que vam realitzar entre els arquitectes durant el confinament”.
 
El passat mes de gener el COAC ja advertia de la desacceleració que començava a patir el sector, marcat per un model tradicional protagonitzat pels projectes residencials d’obra nova i una activitat de rehabilitació testimonial en constant línia plana. En aquest sentit, el president de la Demarcació de Girona del COAC, Marc Riera, comenta que “es fa evident la necessitat de pensar en com revertir la situació de forma més estratègica, deixant que el sector tingui també protagonisme en la recuperació econòmica del país i en la resposta al canvi climàtic i als reptes i compromisos amb els ODS, prioritzant els projectes de renovació urbana amb polítiques i instruments que la facin possible”.   
 
Pel que fa a la renovació urbana, la Demarcació de Girona del COAC la seguirà potenciant a través de les nombroses iniciatives en les quals participa, entre les quals cal destacar: l’Observatori de la Rehabilitació i Renovació Urbana de les Comarques de Girona o la implicació en el Pla Integral d’Accions de Millora del Nucli Antic (PIAM) d’Olot, que tenen la voluntat de fomentar polítiques i estratègies relacionades amb la rehabilitació i la renovació urbana per millorar la qualitat de vida de les persones.


 

Participació