L’atenció pediàtrica s’atendrà només al consultori local Olot Nord a partir del 13 de juliol

El CAP Olot del passeig de Barcelona organitzarà el circuit respiratori a la planta baixa, si més no fins al setembre, en què s'avaluarà de nou la mesura segons el progrés de la Covid-19

El metge de família Josep Lluís Nicolau és el director de l'EAP d'Olot i del de Besalú.
El metge de família Josep Lluís Nicolau és el director de l'EAP d'Olot i del de Besalú. | Martí Albesa.
08 de juliol del 2020
Actualitzat a la 13:04h
A partir de dilluns que ve, 13 de juliol, tota l’assistència a la població pediàtrica que es realitza des de l’atenció primària a la ciutat d’Olot es concentrarà al Consultori Local Olot Nord, situat a l’Avinguda Girona, 53, al barri de Sant Miquel. Pel seu costat, el Centre d’Atenció Primària Garrotxa, situat al passeig de Barcelona, concentrarà tota l’atenció sanitària als adults. Aquesta reorganització serà provisional durant l’estiu i es revalorarà la recuperació de la dinàmica habitual passat aquest període.

Així ho ha fet saber aquest mig matí a NacióGarrotxa al CAP Olot el metge de família Josep Lluís Nicolau Pascual, que és el director de l'equip d'atenció primària (EAP) d'Olot i de Besalú. Segons Nicolau, la reorganització de l’atenció sanitària d’atenció primària del municipi d’Olot respon, d’una banda, a la decisió de posar en marxa el consultori de Sant Miquel –que romania tancat des de l'inici de l'estat d'alarma– i, de l’altra, a la voluntat de garantir els requeriments de seguretat que dicten les autoritats sanitàries en relació a la Covid-19. Entre aquests, el principal és mantenir un circuit diferenciat per als pacients que acudeixen al centre amb patologia respiratòria compatible amb aquest coronavirus.

Tot i el període vacances, fins i tot amb menys personal, Josep Lluís Nicolau ha manifestat que volien "augmentar les visites presencials i, alhora, mantenir el circuit respiratori", cosa que era impossible de tirar endavant aper manca d'espai, amb què no es podria garantir la seguretat sanitària per als pacients. Per això, han decidit trasllar tota l'àrea de pediatria Olot Nord, "amb un circuit respiratori propi per als infants fins a 14 anys".

D'aquesta manera, tota la planta baixa del CAP d'Olot, que fins ara ocupada l'àrea de pediatria, esdevindrà, a partir de dilluns vinents, 13 de juliol –en què es posaran en marxa aquestes mesures–, el circuit respiratori propi del centre, que fins ara se situava a la primera planta, amb què aquesta planta i la segona es convertiran en les sales de consultes habituals.

Els pacients amb símptomes respiratoris han d’estar en una zona diferenciada de la resta per a evitar contagis, i han de ser atesos per un equip específic de professionals que han d’anar protegits amb els equips de protecció individual (EPI). Les petites dimensions del Consultori Olot Nord i les característiques de l’equip assistencial feien impossible poder mantenir circuits diferenciats per als pacients sospitosos de tenir Covid-19.
 

Entrada al CAP Olot, on pel cap baix fins a setembre només s'hi atendrà persones adultes. Foto: Martí Albesa.


És per aquest motiu, que s’ha decidit organitzar l’assistència en funció de l’edat dels pacients i concentrar a Olot Nord l’atenció als nens i nenes de 0 a 14 anys, una població que, a més, no està tant afectada pel Coronavirus.

Per la seva banda, aquest canvi permet alliberar quatre consultes al CAP Garrotxa a la planta baixa on s’ubicarà el circuit de respiratori diferenciat i així es podrà recuperar el sector que fins ara estava aïllat per aquesta funció i que ocupa cinc despatxos, que es destinaran a l’atenció sanitària.

Així, el circuit de respiratori o de pacients amb sospita de COVID se situarà a la planta baixa i, les plantes 1era i 2ona quedaran lliures de patologia respiratòria. Aquesta sectorització ens permet garantir millor la seguretat dels usuaris i professionals.

Aquesta mesura s’adopta de manera provisional fins al 30 setembre, moment en que es revalorarà la situació. En funció de l’evolució de la COVID19 es decidirà si cal allargar més aquesta reorganització o si ja es pot reprendre activitat d’adults al Consultori Local Olot Nord.

El Consultori Local Olot Nord va ser un dels dispensaris que es va tancar coincidint amb la pandèmia, i es van concentrar els professionals al CAP Garrotxa. Habitualment hi ha tres equips de metge + infermer d’adults i un d’específic de pediatria, i atén una població de 5.800 persones. La població pediàtrica de referència de la ciutat és de 5.500 usuaris. 

Un 25% de proves PCR donen positiu

D'altra banda, segons el director de l'EAP d'Olot i de Besalú, un 25% dels pacients atesos per simpomatologia respiratòria donen positiu a les proves PCR de la Covid-19. Nicolau afirma que no és un volum gros, però "sí que ens preocupa que la corba que es mantenia constant darrerament ha patit un petit augment", que segurament es produeix, també, perquè es fan més proves d'aquesta mena, encara que Nicolau ha aclarit que majoritàriament es fan les proves amb gent amb patologies vulnerables i, si cal, als contactes. En aquest sentit, ha recordat que encara que els contactes d'un pacient que ha donat pisitiu a la Covid-19 responguin negativament, al seu torn, a la prova PCR igualment han de romandre confinats a casa seva durant 14 dies.

En tot cas, actualment no solament s'atén pacients en aquest circuit respiratori dels CAP afectats per febre, tos o ofecs, sinó que també preocupen els pacient amb diarrees i clínica relacionada amb manca d'olfacte i/o de gust, decaïment, cansament o malestar general
 

Cartell informatiu de la nova atenció pediàtrica a Olot Nord. Foto: @salutcat.


Dades dels centres
    
Població adulta
Centre d’Atenció Primària Olot
Passeig de Barcelona, 42
Tel: 972 261 916
De dilluns a divendres de 8h 20h

Població pediàtrica (fins als 14 anys)
Consultori Local Olot Nord
Avinguda Girona, 53
Tel: 972 273 816
De dilluns a divendres de 8h 20h




 
Arxivat a