El PSC vol que la Diputació de Girona reclami la creació de zones verdes europees sanitàriament més segures

Les comarques gironines podrien catalogar-se com a Zona Verda Europea i rebrien turisme inclús en un context de tancament de fronteres

La dioutada socialista Sílvia Paneque.
La dioutada socialista Sílvia Paneque. | ACN.
NacióGirona
25 de juny del 2020
Actualitzat a les 8:26h
El grup socialista a la Diputació de Girona proposa que aquesta institució lideri al territori la reclamació d’un sistema de zonificació que permeti els fluxos turístics entre les regions europees de baixa incidència de la Covid-19. Aquesta iniciativa -la proposta de Zones Verdes Europees- parteix d’un report realitzat per ESADE que proposa elevar al nivell europeu l’estratègia de desconfinament de la pandèmia de la Covid-19, amb l’objectiu de permetre la mobilitat de les persones entre els zones verdes de diferents països europeus.  
 
La proposta es concreta en etiquetar les diverses zones de la Unió Europea com a zones vermelles (alta incidència de la pandèmia) i verdes (baixa incidència), en funció d’uns criteris que haurien de ser homogenis i que els establiria el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de les Malalties.

La Comissió Europea seria l’encarregada de donar la certificació. I aquelles regions que obtinguessin la catalogació de zona verda passarien a formar part d’una xarxa de territoris entre els quals es permetria la mobilitat i el turisme inclús en un context de tancament de fronteres per la pandèmia.
 
Aquesta idea de reconnectar zones dins d’Europa és una proposta que permetria reactivar el turisme a nivell europeu i afavorir a les economies que, com la de les comarques gironines, depenen més fortament de l’activitat turística. L’any 2019 la Costa Brava va sumar més  d’11.753.000 pernoctacions en hotels, així com 7.305.000 en càmpings i 367.000 en allotjaments turístics. 

A finals de l’any passat, en el marc d'unes jornades de la Fundació Jordi Comas i l'Agència Catalana de Turisme, es va donar a conèixer que el turisme ja suposa el 20% del PIB a la Costa Brava -en concret a les comarques de l’Alt i el Baix Empordà i la Selva-, un pes que és el mateix que té el sector industrial a nivell de Catalunya.  
 
Tenint en compte, doncs, la extraordinària importància del turisme a la Costa Brava, l’objectiu seria que les comarques gironines poguessin ser incloses en la certificació de Zona Verda Europea, si la catalogació prosperés a nivell europeu.

La presidenta del grup socialista a la Diputació, Sílvia Paneque, ha destacat que per aconseguir aquesta etiqueta, “la província de Girona compta amb l’avantatge d’estar ben comunicada mitjançant l’Aeroport Girona-Costa Brava, ports que permeten l’arribada de creuers i estacions ferroviàries d’alta velocitat a Girona i Figueres”.  
 
El diputat socialista, Pere Casellas, ha recordat també que la consecució d’aquesta certificació “hauria d’anar acompanyada d’una garantia de les màximes condicions de seguretat sanitàries a les zones turístiques”. La presidenta del grup socialista, Sílvia Paneque, proposa que “les institucions i associacions i entitats del sector turístic gironí sumin esforços, sota el lideratge de la Diputació, per tal de reivindicar aquesta certificació, que permetria ajudar al sector turístic gironí en un context insòlit i extraordinàriament difícil com és l’actual”.   
 
Paneque ha explicat que el fet de poder comptar amb una certificació d’aquest tipus “seria una avantatge per la qual cal treballar des d’ara mateix”. “La crisi per la pandèmia de la COVID-19 ha provocat efectes devastadors en l’economia de les poblacions gironines que més depenen del turisme i per això és important poder comptar, de cares un futur immediat però també a llarg termini, amb mecanismes que puguin salvaguardar el funcionament del sector turístic”, ha afegit Casellas.