Tradicions

La Flama del Canigó arribarà a més de 3.000 punts dels Països Catalans tot i la Covid-19

A la Garrotxa una ruta arribarà de dret a Olot –on es farà un taller de fanalets i una cercavila– i l’altra farà camí via Besalú

per NacióGarrotxa , Olot, 22 de juny de 2020 a les 11:57 |
La Flama del Canigó a Coll d'Ares. | Adrià Costa.
La Flama del Canigó arribarà aquest dimarts a la nit, en el marc de la revetlla de Sant Joan, a més de 3.000 punts dels Països Catalans. Ho farà adaptada al context actual provocat per la pandèmia de la Covid-19 i garantint les mesures de seguretat.

A la Garrotxa una ruta arribarà directament a Olot i l’altra farà camí via Besalú. Són dos equips de foc preparats per anar a recollir la flama a la pica del Canigó la nit del 22 i llavors baixar-la per llocs diferents per poder arribar a mitja tarda tant a Besalú com a Olot i a la resta de poblacions de la comarca.


A Olot, per a esperar l’arribada de la flama es durà a terme un taller de fanalets i es farà una cercavila de sis a set de la tarda que arribarà fins a la plaça Clarà, on s’encendran tres paraules de foc; llengua, cultura i país. I a continuació es llegirà un manifest.

Amb el lema "Enguany encenc la flama per tu", aquesta tradició vinculada al solstici d’estiu esdevindrà un homenatge a tota la societat civil mobilitzada per superar la crisi global provocada per la Covid-19. La Flama serà de nou un record per als presos independentistes i exiliats.

Òmnium Cultural ha instat els ciutadans a encendre una espelma als balcons a les deu de la nit per homenatjar les víctimes i els afectats del coronavirus, els serveis essencials, els presos i exiliats, i les persones que treballen per mantenir vives les tradicions.

A través d'un comunicat, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, ha recordat que "la història de la Flama és la d’un poble unit en la diversitat per la llibertat. Que en els moments més foscos sap transformar la injustícia en esperança, estenent una xarxa cultural i solidària arreu dels Països Catalans; passant per Brussel·les, Ginebra i arreu del món, ha afirmat.


El foc es regenerarà, com cada any, al cim del Canigó la matinada del 22 al 23 de juny. Enguany, però, només hi podran pujar tres excursionistes autoritzats per tal de complir amb les mesures de seguretat. Són tres persones del Casal del Conflent, que pujaran la flama que haurà recollit prèviament el Cercle de Joves de Perpinyà del Castellet. Amb l’ajuda dels Agents Rurals, la flama regenerada es distribuirà des de Coll d’Ares i arribarà a més de 3.000 punts d’arreu dels Països Catalans la nit de Sant Joan.

Com ja és tradicional, el 23 de juny al migdia, la Flama del Canigó serà rebuda al Parlament en un acte que enguany serà a porta tancada. El missatge que cada any acompanya l’arribada del foc d’aquesta festa és un manifest coral escrit per 10 ciutadans anònims que han estat al capdavant de la lluita contra la Covid-19, com metges, metgesses i infermers, treballadors de supermercat i l’alimentació, infants, bombers, o el sector de la cultura, entre d’altres.
 

Participació