Estiu 2020

El col·lectiu nyamnyam obre el seu mas a Mieres amb un cicle cultural d'estiu

Les jornades "Si no vols pols no vinguis a l’era" comptaran amb la participació de Xavi Manubens, El Conde de Torrefiel, Azkona&Toloza i Rubén Ramos Nogueira

per NacióGarrotxa, Mieres | 19 de juny de 2020 a les 09:52 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de juny de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Durant els mesos de juliol i agost, el poble de Mieres, a la Garrotxa, es convertirà en un dels epicentres de les arts escèniques del país amb la iniciativa "Si no vols pols no vinguis a l’era", amb què el col·lectiu nyamnyam vol crear un vincle entre creadors amb projecció internacional i l’ecosistema local.

El cicle portarà fins a Mieres els artistes i les companyies El Conde de Torrefiel, Xavi Manubens, Azkona&Toloza i Rubén Ramos Nogueira. Forma part de l’Ona Expansiva del Festival Sismògraf 2020 reinventat, i es realitza amb l’acompanyament de l’Ajuntament de Mieres i entitats locals. Es compta amb la complicitat d’altres projectes culturals del territori de naturalesa semblant: Nau Côclea (Camallera), Ü del Bac (Vall del Bac), Cultural rizoma (Celrà), Mutte (Convent de Pontós).


El Mas nyamnyam

L’any 2019, després de 8 anys desenvolupant el projecte a Barcelona, el col·lectiu nyamnyam va decidir traslladar la seva base d’operacions a Mieres, una població de poc més de 300 habitants a només 15 quilòmetres d’Olot i Banyoles. Al mig del poble hi ha el Mas nyamnyam, d’una extensió de més de 400 m2 amb diversos espais, que acull durant tot l’any processos de creació, trobades, intervencions i tallers, per a promoure el treball transdisciplinar.


Per primera vegada, les portes del mas s’obren al públic amb una mostra del treball d’alguns dels artistes amb què col·laboren. L’objectiu és doble: per una banda fer conèixer el projecte als veïns i al públic general, i, per una altra, promoure pràctiques artístiques situades que modulin en funció d’on, com, quan i amb qui es produeixen.

Totes les propostes que es presenten al cicle "Si no vols pols no vinguis a l’era" tenen el focus posat en aquesta vinculació amb el territori, i estan adaptades a l’entorn (tant humà com no humà) i la natura que envolta el Mas nyamnyam.


En aquest sentit, el projecte treballa a partir de la memòria del mas, com a centre de producció i vida. En ell, per exemple, s'hi batia el cereal, s’elaboraven estris i es cultivaven aliments. Ara, això es transforma en maneres de “trillar col·lectivament”, involucrant el cos, i revisant i situant la història.

Un altre dels punts de reflexió és el de descentralitzar la cultura i no fer-la una cosa exclusiva de les grans metròpolis. El mas es converteix en un espai que permet la dilatació del temps i l’espai, i que facilita les condicions per a compartir-ne els processos i resultats. Això no suposa un aïllament o negació del vincle amb la ciutat, sinó pensar aquesta relació en retroalimentació.

La programació

La programació del "Si no vols pols no vinguis a l’era" sorgeix de l’estreta vinculació de nyamnyam amb els artistes implicats, amb qui es manté un diàleg viu i constant; així cada peça s’adapta de manera única a l’ecosistema local, amb una visió inclusiva i transgeneracional.

A L’ENCONTRE,  fer camí en direcció contrària per trobar-se
Nau Côclea, Ü del bac, Cultural rizoma, Mutte cultural, Mas nyamnyam
1 de Juliol

Amb aquest acció es dona el tret de sortida del cicle i es vincula amb altres projectes culturals del territori. Es tracta de sortir a peu des de les diferents ubicacions geogràfiques per tal d’arribar ‘A l’encontre’ al Mas nyamnyam a Mieres. Són recorreguts entre dos i tres dies, on el públic es podrà sumar en diferents punts per gaudir de les accions artístiques. A més, també s’organitza un berenar-sopar a l’aire lliure al Mas nyamnyam, on es posaran en comú les experiències viscudes durant el camí. Podreu trobar tot el calendari d’accions a la web.


Portes obertes Mas nyamnyam i presentació del cicle
3 de Juliol
Portes obertes de l’Associació Cultural nyamnyam. Durant la tarda, es podran visitar els diversos espais del Mas, on trobareu vídeos a càrrec del col·lectiu De-Gènere i Líquida Frames, l’artista Job Ramos i el propi col·lectiu nyamnyam. A l’hora de berenar, es farà una presentació del cicle ‘Si no vols pols no vinguis a l’era’. 

El Conde de Torrefiel / Se respira en el jardín como en un bosque
4 i 5 de juliol
‘Se respira en el jardín como en un bosque’ és una peça de teatre per a un sol espectador el qual ocuparà els dos rols essencials de l'art en viu: actuar i mirar. La peça reflexiona sobre la distància social imposada per l'actual crisi i crea un retrat de les condicions distòpiques que s'han convertit sobtadament en la nova normalitat.

Rubén Ramos Nogueira / Schumann Amateur
18 de juliol
‘Schuman Amateur’ és el tercer capítol de la trilogia ’Amateur’. El punt de partida és la vida i l’obra de Clara Schumann, destacada pianista i compositora del segle XIX. La seva història permet endinsar-se en el territori de l’amor, de la bogeria i de l’espinós assumpte de la intimitat. Posa el focus sobre dos temes socials que promouen l’emancipació: la pràctica artística amateur com a camí personal alliberador no subjecte als dictats de l’economia i el paper silenciat de la dona en la Història de l’art. 

Azkona & Toloza / Olles comuns
1 d’agost
‘Olles comuns | Quieñe cuchral mu! Afum hial aiñ’ és un viatge dels d'abans, dels que es planificaven sense recórrer a la Lonely Planet. Un viatge d'aquells on et passaves mesos, potser anys, llegint tot el que trobaves sobre el teu futur destí mentre preguntaves sense parar a aquells que alguna vegada havien visitat el lloc. Aquest viatge a Puelmapu, territori ancestral del poble maputxe, inclou la reconstrucció d'un paisatge que no has trepitjat mai, la visita a un bosc de pehuenes invisibles i la reescriptura de la història d'un poble que diuen que mai va existir.

Xavi Manubens / Under construction
22 d’Agost 
‘Under Construction’ és una instal·lació en directe, una deriva de paisatges que estan en constant transformació, i la creació d'una atmosfera incerta i invasiva. Aquest projecte busca fabricar el que ja és aquí: una coreografia plena de fissures, desplegaments, fluxos i superposicions, en un intent per ubicar-nos i fer-nos presents en el món. Aquesta peça transgeneracional formarà part de la Festa Major de Mieres i es portarà a terme a la plaça major del municipi.

El col·lectiu nyamnyam

Nyamnyam és un espai i col·lectiu creat el 2012 pels artistes Iñaki Alvarez i Ariadna Rodríguez. Unint les seves formacions i deformacions en diverses disciplines, el seu treball té com a objectiu promoure la creació, la difracció i l'intercanvi de coneixement en cada context (g)local en el qual treballen.

En aquest encreuament entre arts en viu, pensament i gastronomia crítica, pedagogies i interacció social, creen situacions per activar o recuperar modes de relació en un sentit holístic, incorporant organismes (escala humana i altres), sistemes, ambients, relacions, etc. Han realitzat i compartit els seus projectes a Espanya, Portugal, França, Itàlia, Suïssa, Noruega, Grècia, Estats Units, Mèxic, Colòmbia i Equador.


Informació pràctica
Venda d’entrades a www.nyamnyam.net/sinovolspols
Facebook: facebook.com/nyamnyam.net
Instagram: espainyamnyam
Twitter: @espai_nyamnyam
Web: www.nyamnyam.net/sinovolspols 

 

Participació