Sant Joan les Fonts és una de les seus del postgrau d’Il·lustració Científica de la UdG

El municipi és una de les seus d'aquests ensenyaments i acull un estudiant que hi farà les pràctiques

Alumnes de la UdG fan pràctiques a l'aire lliure a Sant Joan les Fonts.
Alumnes de la UdG fan pràctiques a l'aire lliure a Sant Joan les Fonts. | @santjoanfontsaj.
NacióGarrotxa
19 de juny del 2020
Actualitzat a les 8:31h
Sant Joan les Fonts ha celebrat una sessió de treball de camp del postgrau d’Il·lustració Cíentifica en Ciències Naturals que imparteix la Fundació per a la Innovació i la Formació de la Universitat de Girona. Aquest treball de camp s’ha realitzat a la zona del Boscarró i el Molí Fondo, punt de Sant Joan les Fonts on es pot plasmar la geologia, la fauna, els elements botànics i l’arquitectura humana d’una manera excepcional.

Aquesta jornada de treball és la primera mostra de l’establiment d’un marc de col·laboració entre el Postgrau i Sant Joan les Fonts, que va més enllà i converteix el municipi en una de les seus formatives. De fet, la presentació del postgrau de la UdG s’havia de fer a Sant Joan les Fonts,però no es va poder realitzar a causa de la imposició de l'estat d'alarma.

El que sí que tira endavant és que Sant Joan les Fonts sigui una de les seus del Postgrau. Per aquest motiu, acull un estudiant del postgrau que hi farà les seves pràctiques. El principal motiu de l’acord és que, a la línia d’nformació turística de Sant Joan les Fonts, el dibuix o la pintura a plain air hi juga un paper important. Les pràctiques es faran a l’Àrea de Cultura, Turisme i Promoció amb la tècnica municipal, Anna Escarpenter. 

La ruta Ronda Croquis

Ja fa anys que Sant Joan les Fonts ofereix la ruta Ronda Croquis. Ronda Croquis és una ruta artística, a l’aire lliure i apte per tots els públics, que passeja pel Parc de les Olors del municipi alhora que descobreix el seu patrimoni natural i cultural.  Cada espai té la seva pròpia personalitat paisatgística i el seu propi jardí, així com ofereix diferents tècniques artístiques que el visitant pot desenvolupar.

Ronda Croquis és una estratègia turística innovadora, ja que atrau un turisme interessat per les tècniques pictòriques, amb la particularitat que no és un fet puntual tipus una fira o un concurs de dibuix o de pintura.

Les pràctiques consistiran doncs a participar en la difusió turística del municipi tot il·lustrant la diversitat de paisatges que ofereix de diferents maneres. L’alumne haurà de dissenyar també els continguts per a un nou cartell de la ruta Ronda Croquis.

A més, s’exploraran maneres de millorar la comunicació turística a partir de la il·lustració científica. Els punts de vista dels paisatges a il·lustrar i les tècniques seran escollides conjuntament per l’alumne i l’Ajuntament de Sant Joan les Fonts.

També a la Vall d'en Bas

L’Ajuntament de la Vall d’en Bas també va signar el passat mes de maig un conveni de col·laboració amb la Fundació d'Estudis Superior d'Olot i la Fundació d’Innovació i Formació de la Universitat de Girona perquè dues estudiants del postgrau en Il·lustració Científica de ciències naturals puguin fer els seus projectes de final d’etapa a Can Trona, el Centre de Cultura i Natura del municipi, situat al terme de Joanetes.

Una de les estudiants serà l’encarregada d’il·lustrar part d’un conte produït entre l’Ajuntament i l’artista local Nina Bach. Paral·lelament a la història principal il·lustrada per Bach, el conte tindrà unes vinyetes en les qual l’estudiant dibuixarà científicament tots els animals que hi apareguin. L’objectiu és que aquesta narració faci reflexionar a petits i grans sobre les principals problemàtiques ambientals del municipi: l’arribada d’espècies invasores, la capacitat dels humans d’incidir i canviar el medi, el procés de dessecació que han viscut fonts i rius i la importància de mantenir la biodiversitat davant la imminent emergència climàtica.