Josep Ma Peracaula, de Can Dorca, distingit amb el diploma de Mestre Artesà Alimentari

El xarcuter de l'Hostalnou de Bianya, comparteix aquest atorgament del Departament d'Agricultura junt amb 24 elaboradors més

La botiga de Can Dorca, a l'Hostalnou de Bianya.
La botiga de Can Dorca, a l'Hostalnou de Bianya. | Can Dorca.
NacióGarrotxa
17 de juny del 2020
Actualitzat a les 14:32h

Josep Maria Peracaula, carnisser,cansalader i xarcuter de Can Dorca (1935), a l'Hostalnou de Bianya (Vall de Bianya) ha estat distingit amb el diploma de Mestre Artesà Alimentari junt a vint-i-quatre elaboradors més d'arreu de Catalunya, dels quals 10 són forners, 5 pastissers, 7 carnissers, cansaladers i xarcuters, dos xurrers, i un formatger.

Els setanta-cinc anys d'història d'aquesta carnisseria sembla, en alguns aspectes, com el taullell de despatxar, que no hagin passat. Amb escorxador propi, l'actual propietari ara guardonat amb aquest diploma, ven  la carn al seu establiment, tot i que el seu apreciat producte elaborat també el distribueixen a d’altres comerços de la comarca fins arribar Girona i Barcelona.

L'any 2013 Can Dorca va ser distingit com a establiment històric des del 1935, per la Cambra de Comerç de Girona, i el 2014 va ser nomenat establiment històric des de 1949 per la mateixa Cambra.

En reconeixement del mestratge excepcional amb el qual l'artesà exerceix el seu ofici, ahir es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) aquestes distincions als artesans que segueixen:

NomCognoms OficiMunicipi Comarca
NeusSalat TarrasonCarnisser-cansalader-xarcuterL'Hospitalet de LlobregatBarcelonès
MariaBlanch PlanagumàCarnisser-cansalader-xarcuterVilallonga de TerRipollès
DavidPuso RuedaCarnisser-cansalader-xarcuterRibes de FreserRipollès
XavierAbel DíazCarnisser-cansalader-xarcuterCaldes de MontbuiVallès Oriental
JordiBurch TarratsCarnisser-cansalader-xarcuterJafreBaix Empordà
OlgaArroyo JulivertCarnisser-cansalader-xarcuterEl VendrellBaix Penedès
Josep MariaPeracaula DorcaCarnisser-cansalader-xarcuterLa Vall de BianyaGarrotxa
MiquelBosch LladóFormatgerSallentBages
JordiCapella EscanillaFlequerSabadellVallès Oriental
JosepBosch BurgayaFlequerManlleuOsona
Ramon LluísAlavedra TorrellaFlequerMonistrol de MontserratBages
EmiliFeliu CampàFlequerBarcelonaBarcelonès
GemmaFortino OrgaFlequerBarcelonaBarcelonès
MarcTur GarcíaFlequerBarcelonaBarcelonès
EnricFrancisco SomsFlequerMataróMaresme
XavierGoixart SallaFlequerOs de BalaguerNoguera
MarioGiraut OrdeixFlequerBarcelonaBarcelonès
AntonioFrias PulidoFlequerLleidaSegrià
ManelAlacid GasparínPastisserSant Carles de la RàpitaMonstsià
RamonBertran SimonPastisserVilafranca del PenedèsAlt Penedès
RicardBerenguer VilaPastisserSant Vicenç de CastelletBages
AntoniViñas BoludaPastisserSant Feliu de GuíxolsBaix Empordà
JaumeViñallonga MasPastisserMontornès del VallèsVallès Oriental
José ÁngelLunar RodríguezXurrerL'Hospitalet de LlobregatBarelonès
CarmenZamorano GarcíaXurrerBarcelonaBarelonès

El DARP atorga aquest Diploma a les persones artesanes alimentàries que siguin proposades per les entitats de representació i de defensa dels interessos professionals dels artesans o a sol·licitud de les persones interessades. Aquest reconeixement s’atorga des de l’any 1987, i des d’aleshores s’ha lliurat més de 1.000 diplomes.

Es considera mestres artesans alimentaris aquells que compleixen uns determinats mèrits de creativitat i coneixements en el camp de l’artesania alimentària, han exercit com a artesans alimentaris durant un període mínim de 15 anys, i disposen del carnet d’artesà alimentari.
Per tant, l'atorgament del Diploma significa el reconeixement del mestratge excepcional amb el qual l'artesà exerceix el seu ofici, per la qual cosa només podrà ser atorgat a persones a les qual se'ls pugui acreditar una llarga trajectòria professional reconeguda, domini tècnic del seu ofici, experiència, i mèrits de caràcter extraordinari en la pràctica de l'ofici.

El reconeixement de l’artesania alimentària contribueix a fomentar els valors econòmics, culturals i socials d’aquesta activitat a Catalunya, i a la preservació i la revaloració de les petites empreses familiars que elaboren productes agroalimentaris.

De forma complementària a aquests diplomes, el DARP va crear l’any 2003 el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador, dotat amb 3.000 euros, per a guardonar l’esforç dels joves artesans alimentaris en la recuperació, la innovació, la diversificació, i el disseny de productes artesans. Properament, es preveu publicar la convocatòria de l’any 2020 d’aquest premi.