Distinció

Josep Ma Peracaula, de Can Dorca, distingit amb el diploma de Mestre Artesà Alimentari

El xarcuter de l'Hostalnou de Bianya, comparteix aquest atorgament del Departament d'Agricultura junt amb 24 elaboradors més

per NacióGarrotxa , Vall de Bianya, 17 de juny de 2020 a les 14:12 |
La botiga de Can Dorca, a l'Hostalnou de Bianya. | Can Dorca.
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de juny de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Josep Maria Peracaula, carnisser,cansalader i xarcuter de Can Dorca (1935), a l'Hostalnou de Bianya (Vall de Bianya) ha estat distingit amb el diploma de Mestre Artesà Alimentari junt a vint-i-quatre elaboradors més d'arreu de Catalunya, dels quals 10 són forners, 5 pastissers, 7 carnissers, cansaladers i xarcuters, dos xurrers, i un formatger.

Els setanta-cinc anys d'història d'aquesta carnisseria sembla, en alguns aspectes, com el taullell de despatxar, que no hagin passat. Amb escorxador propi, l'actual propietari ara guardonat amb aquest diploma, ven  la carn al seu establiment, tot i que el seu apreciat producte elaborat també el distribueixen a d’altres comerços de la comarca fins arribar Girona i Barcelona.L'any 2013 Can Dorca va ser distingit com a establiment històric des del 1935, per la Cambra de Comerç de Girona, i el 2014 va ser nomenat establiment històric des de 1949 per la mateixa Cambra.

En reconeixement del mestratge excepcional amb el qual l'artesà exerceix el seu ofici, ahir es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) aquestes distincions als artesans que segueixen:

Nom Cognoms Ofici Municipi Comarca
Neus Salat Tarrason Carnisser-cansalader-xarcuter L'Hospitalet de Llobregat Barcelonès
Maria Blanch Planagumà Carnisser-cansalader-xarcuter Vilallonga de Ter Ripollès
David Puso Rueda Carnisser-cansalader-xarcuter Ribes de Freser Ripollès
Xavier Abel Díaz Carnisser-cansalader-xarcuter Caldes de Montbui Vallès Oriental
Jordi Burch Tarrats Carnisser-cansalader-xarcuter Jafre Baix Empordà
Olga Arroyo Julivert Carnisser-cansalader-xarcuter El Vendrell Baix Penedès
Josep Maria Peracaula Dorca Carnisser-cansalader-xarcuter La Vall de Bianya Garrotxa
Miquel Bosch Lladó Formatger Sallent Bages
Jordi Capella Escanilla Flequer Sabadell Vallès Oriental
Josep Bosch Burgaya Flequer Manlleu Osona
Ramon Lluís Alavedra Torrella Flequer Monistrol de Montserrat Bages
Emili Feliu Campà Flequer Barcelona Barcelonès
Gemma Fortino Orga Flequer Barcelona Barcelonès
Marc Tur García Flequer Barcelona Barcelonès
Enric Francisco Soms Flequer Mataró Maresme
Xavier Goixart Salla Flequer Os de Balaguer Noguera
Mario Giraut Ordeix Flequer Barcelona Barcelonès
Antonio Frias Pulido Flequer Lleida Segrià
Manel Alacid Gasparín Pastisser Sant Carles de la Ràpita Monstsià
Ramon Bertran Simon Pastisser Vilafranca del Penedès Alt Penedès
Ricard Berenguer Vila Pastisser Sant Vicenç de Castellet Bages
Antoni Viñas Boluda Pastisser Sant Feliu de Guíxols Baix Empordà
Jaume Viñallonga Mas Pastisser Montornès del Vallès Vallès Oriental
José Ángel Lunar Rodríguez Xurrer L'Hospitalet de Llobregat Barelonès
Carmen Zamorano García Xurrer Barcelona Barelonès

El DARP atorga aquest Diploma a les persones artesanes alimentàries que siguin proposades per les entitats de representació i de defensa dels interessos professionals dels artesans o a sol·licitud de les persones interessades. Aquest reconeixement s’atorga des de l’any 1987, i des d’aleshores s’ha lliurat més de 1.000 diplomes.Es considera mestres artesans alimentaris aquells que compleixen uns determinats mèrits de creativitat i coneixements en el camp de l’artesania alimentària, han exercit com a artesans alimentaris durant un període mínim de 15 anys, i disposen del carnet d’artesà alimentari.
Per tant, l'atorgament del Diploma significa el reconeixement del mestratge excepcional amb el qual l'artesà exerceix el seu ofici, per la qual cosa només podrà ser atorgat a persones a les qual se'ls pugui acreditar una llarga trajectòria professional reconeguda, domini tècnic del seu ofici, experiència, i mèrits de caràcter extraordinari en la pràctica de l'ofici.


El reconeixement de l’artesania alimentària contribueix a fomentar els valors econòmics, culturals i socials d’aquesta activitat a Catalunya, i a la preservació i la revaloració de les petites empreses familiars que elaboren productes agroalimentaris.

De forma complementària a aquests diplomes, el DARP va crear l’any 2003 el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador, dotat amb 3.000 euros, per a guardonar l’esforç dels joves artesans alimentaris en la recuperació, la innovació, la diversificació, i el disseny de productes artesans. Properament, es preveu publicar la convocatòria de l’any 2020 d’aquest premi.

 

Participació