L’Ajuntament d’Olot engega l’ampliació de voreres i la creació de barreres verdes a l’avinguda Sant Jordi

Com a resultat de les negociacions amb la plataforma "No és un vial, és un carrer" la semana vinent també s'instal·larà una unitat mòbil de vigilància de la contaminació atmosfèrica

Es preveu l'eixamplament en el tram comprès  entre els carrers Josep Maria de Segarra i Sant Cristòfol.
Es preveu l'eixamplament en el tram comprès entre els carrers Josep Maria de Segarra i Sant Cristòfol. | @noesunvial.
NacióGarrotxa
17 de juny del 2020
Actualitzat a les 8:25h
L’Ajuntament d’Olot ha engegat el projecte d’ampliació de voreres i creació de barreres verdes a l’avinguda Sant Jordi. És una de les propostes que ha sorgit en les trobades que representants del Consistori –encapçalats pel batlle d’Olot, Pep Berga– han estat realitzant i porten a terme de forma periòdica amb els membres de la plataforma "No és un vial, és un carrer" per a millorar i reduir els efectes del volum de trànsit que pateix aquesta avinguda; pendents de la construcció de la variant.  
 
L’actuació també forma part del conjunt de propostes correctores de l’estudi Informe del trànsit i la seva afectació a l’avinguda Sant Jordi, al municipi d’Olot, que l’Ajuntament d’Olot va encarregar l'any 2019 per a la millora de la conservació dels vials públics, l’accessibilitat i la seguretat viària davant la falta de la variant; fet que obliga a travessar la ciutat i fer ús de determinats carrers, especialment de l’avinguda Sant Jordi.   
 
El projecte, que es porta a aprovació a la Junta de Govern Local d’aquest dijous, 18 de juny, preveu l’eixamplament de la vorera est de l’avinguda Sant Jordi en el tram comprès des del carrer Josep Maria de Segarra fins al carrer Sant Cristòfol passant dels 2 metres actuals fins als 4 metres d’amplada. Els treballs s’allargaran un mes i tindran un cost de 21.158 euros.  
 
El projecte preveu l’enderroc de la vorera i el ferm actual per a instal·lar-hi un nou tram de vorera feta de reciclat de formigó així com la instal·lació de sis nous embornals (el doble que els actuals) i la construcció d’un planter de freixes vermells o altres arbrats autòctons de la zona que permetran ampliar l’espai entre la zona de trànsit de vehicles i els edificis, tot proporcionant aïllament visual i acústic.  
 
Instal·lació d’una unitat mòbil de vigilància de la contaminació atmosfèrica  
 
El proper 22 de juny de 2020, està previst que s’instal·li a Olot una unitat mòbil per a realitzar una campanya de vigilància de la contaminació atmosfèrica. Se situarà a l’avinguda de Sant Jordi per un període aproximat de  2 mesos i respon a la demanda que l’Ajuntament d’Olot va fer a la Generalitat; tal com es va acordar en les trobades mantingudes amb els representants de la Plataforma "No és un vial, és un carrer".   
 

Les unitats mòbils són vehicles equipats amb analitzadors automàtics i captadors manuals per mesurar els contaminants atmosfèrics i sensors per a les variables meteorològiques. Permeten fer campanyes de mesuraments directes dels nivells de qualitat de l'aire en llocs on no hi ha vigilància de la xarxa.

Les unitats mòbils de vigilància de la contaminació atmosfèrica mesuren els nivells de concentració a l'aire dels diferents contaminants que respirem, és a dir, els nivells d'immissió. Permeten vigilar la qualitat de l'aire en un indret i un temps determinats, per poder emprendre així les mesures necessàries per millorar-la. També permeten mesurar en continu els principals contaminants atmosfèrics i veure en quines condicions meteorològiques es donen.

La unitat mòbil consta d’un vehicle tipus furgó de 5,8 m de llarg, 1,7 m d'ample i 2,1 m d'alt. Els analitzadors automàtics permeten obtenir mesuraments en temps real de diòxid de sofre, òxids de nitrogen, ozó, sulfur d'hidrogen, monòxid de carboni, entre altres contaminants.

La unitat permet captar una mostra, que posteriorment ha de ser analitzada en un laboratori i també disposa d'una estació meteorològica completa per també incloure-hi la mesura de la velocitat del vent, la humitat relativa, la precipitació o la pressió atmosfèrica.

A través dels seus analitzadors automàtics i manuals la unitat recopila un munt de dades que permeten l’elaboració d’estudis d’impacte d’emissions atmosfèriques, qualificacions del grau de contaminació en un indret i temps determinats així com dades per auditories, estudis i el foment de l’educació ambiental.
 
Tal com detalla lel batlle d’Olot, Pep Berga, aquestes són algunes de les mesures i accions que s’estan duent a terme des de l’Ajuntament d’Olot per a millorar i pacificar el trànsit a l’avinguda Sant Jordi.  
 

 
Arxivat a