El vandalisme al refugi de Sant Aniol d'Aguja no té aturador

Durant la primera setmana de juny uns desconeguts hi han entrat, han fet servir la nova estufa nòrdica que encara no s'havia estrenat i han deixat restes del seu maldestre pas

El refugi de Sant Aniol d'Aguja en l'actualitat.
El refugi de Sant Aniol d'Aguja en l'actualitat. | @amicsantaniol.
08 de juny del 2020
Actualitzat a la 13:26h
L’Associació d’Amics de Sant Aniol d’Aguja –on rehabiliten l'antiga rectoria com a refugi, al terme municipal de Montagut i Oix (Alta Garrotxa– ha fet públic un extens comunicat en què blasma i denuncia el vandalisme, sense aturador, encara més després de tants d'esforços personals i econòmics esmerçats, especialment pel que fa a la rehabilitació de l'edifici, per adequar-lo com a refugi per a excursionistes, unes es obres que van es van iniciar l'any 2013 i que encara duraran algun temps més. 

Durant tot aquest temps, certament, han hagut de fer front a munts de dificultats. La mateixa inaccessibilitat del lloc –només s'hi pot accedir a peu– evidenciava que tot seria més difícil. "Malgrat tot, s’han superat els contratemps gràcies a la bona voluntat i el coratge de molta gent. De vegades de maneres increïbles", afirmen els Amics de Sant Aniol d'Aguja. I afegeixen: "Les dificultats mai són benvingudes però podem dir que no ens desmoralitzen si es consideren lògiques dins la naturalesa del projecte". 

Tanmateix, des que es va començar a fer les obres el vandalisme hi ha estat constant. Tot de malifetes que no privaran pas que tirin endavant, que no els desmoralitzen pas, però que els indignen a ells i, per extensió, a tots els garrotxins. Un vandalisme –com tota devastació– que no tenen cap lògica, però que és una dificultat difícil d'afrontar.   
 

Estat en què s'ha trobat l'estufa nòrdica del refugi, que encara era a estrenar. Foto: @amicsantaniol.


Vandalisme continuat

Així, el setembre de 2018 ja es van robar unes quantes eines del contractista que treballava en aquell moment i també algunes eines de l’entitat. També, el juliol de 2019 van entrar a l’interior del magatzem de material i van cremar alguns palets de fusta i les flamarades i el fum van ennegrir els revoltons de color palla del nou sostre i van fondre alguns tubs de les noves instal·lacions d’aigua i de llum.

Durant la primera setmana d’aquest mes de juny han entrat dins l’edifici principal del refugi. Hi han accedit tot desbotant una finestra. Un cop dins han fet servir indiscriminadament una estufa nòrdica, el fum de la qual ha embrutit els rajols d’obra vista amb què està construïda. Aquesta estufa era embolicada perquè no s’embrutís i poder-la estrenar per quan s’inauguri el refugi. També, van deixar-hi diverses deixalles escampades i algun sac de dormir estès a terra, un fet que els du a pensar que s’hi ha dormit més d’una nit.

Hi ha necessitat, es pregunten des de l'associació, d'entrar dins el refugi quan, de fet, actualment, hi ha dos llocs oberts del refugi que, malgrat no estar del tot adequats, poden resguardar i ser un aixopluc en cas d’emergència ?
 

Els revoltons ennegrits pel sutge a la sala de l'estufa del refugi. Foto: @amicsantaniol.


A banda de totes aquestes intrusions en l'edifici, també s'han trobat alguns rètols indicadors del camí de Sant Aniol arrencats i estimbats, alguns de guixats. I munts de deixalles entre els materials de l’obra, com si per allà hi hagués de passar el camió de les escombraries.

Els actes vandàlics s'han produït en ple confinament. "Mentre molta gent ha fet bondat i ara es preocupa de què pot fer o no pot fer per a obeir al desconfinament, altres han campat per la vall d’Aguja amb tot el temps del món per a fer les bretolades que els han vingut de gust", lamenten els Amics de Sant Aniol d'Aguja.

L'associació demana més control a la vall de Sant Aniol, perquè consideren que no n’hi ha prou a vigilar la zona d’aparcaments a Sadernes. Demanen, també, a totes aquelles persones que  ajuden a tirar endavant el refugi, que col·laboren d’una manera o altra i se senten partícips, que també ajudin a controlar aquests incivismes.

El refugi de Sant Aniol serà un refugi guardat i això vol dir que hi viuran unes persones que el gestionaran, un fet imprescindible perquè funcioni bé i, sens dubte, per a tenir un major control de la zona i d'una instal·lació que tindrà un ús públic; una infraestructura per a tothom que vulgui gaudir o aprendre de l’entorn i de les muntanyes de l’Alta Garrotxa.

"Ja no hi haurà lloc per a la gent brètola o vandàlica. O s’afegeix a aprendre i a gaudir cívicament o no tindrà cabuda a Sant Aniol. La seva actuació indignant serà superada, com han sigut superades totes les dificultats naturals que ens haurem trobat en la llarga i difícil tasca de rehabilitar l’antiga rectoria de Sant Aniol", finalitzen esperançats el comunicat.