L'assistència a les escoles bressol a la Garrotxa cau fins al 77%

La Conselleria de Salut contradiu el Departament d'Educació en un comunicat als centres pel que fa a l'obligatorietat de presentar el carnet de vacunacions

Un pare i la seva filla amb ulls d'il·lusió en el retorn a l'escola Cor de Maria d'Olot.
Un pare i la seva filla amb ulls d'il·lusió en el retorn a l'escola Cor de Maria d'Olot. | Martí Albesa.
02 de juny del 2020
Actualitzat a la 13:38h
En el primer dia del retorn a l'escola en la fase 2 del confinament per la imposició de l'estat d'alarma, segons unes primeres dades del Consell Comarcal a què ha tingut accés NacióGarrotxa, només el 23% d'infants han assistit a les escoles bressol dels diversos municipis de la comarca, amb què en aquest primer dia d'escolarització l'assistència (no obligatòria, en aquest cas) ha caigut un 77%.

En el cas d'Olot, per exemple, a les quatre llars d'infants municipals només hi han assistit 22 mainades, el que significa un escàs 10% del total, ja que amb normalitat s'hi apleguen 220 infants.

Tampoc a la Vall d'en Bas, que ha obert just avui la llard d'infants Els Gínjols –ja que aquest 1r de juny era dia de lliure disposició–, l'assistència no ha estat gaire galdosa: només sis infants hi han assistit. Pel que fa a l'Escola Verntallat, depenent de la Generalitat, avui hi han assistit 3 alumnes a infantil i se n'espera 23 divendres a 6è de primària.

Segons el Departament d'Educació, en total a les comarques gironines han obert 5 llars d’infants de la Generalitat, 250 escoles i ZER (zona escolar rural), 41 centres concertats, 75 instituts i 9 escoles privades.

La confusa instrucció sobre el carnet de vacunacions

Cal comptar, també, que la instrucció d'Educació que marca com a obligatòria la presentació del carnet de vacunes al dia i la confusió que ha causat a escoles i associacions de mares i pares ha tirat enrere l'assistència de molts infants (tant de vacunats que no l'han pogut actualitzar, com de no vacunats, que, pel fet de no ser obligatòries, han decidit lliurement no posar-les als seus fills).

De fet, en un comunicat adreçat pel director del Serveis Territorial de Girona, Martí Fonaelleras a les direccions dels centres escolars de la Garrotxa, que havien mostrat preocupació i neguit per la inèdita exigència del Departament d'Educació, en què afirma “que encara que a les instruccions que us vàrem enviar consta que cal aportar obligatòriament el carnet de vacunacions, la Conselleria de Salut ens ha comunicat verbalment que és recomanable i no obligatori. Actueu amb tot el sentit comú que calgui”.

Unes manifestacions que donen a entendre que es pot flexibilitzar aquesta estranya situació empesa des de la conselleria que comana Josep Bargalló.

Ja fa uns dies que molts col·lectius de mares i pares s'han sentit molestos per aquesta instrucció, com han estat alguns casos de la Vall d'en Bas, Sant Joan les Fonts o Mieres. En aquesta darrera població el ple celebrat el passat dia 27 va aprovar per unanimitat la moció presentada per l'AMiPA i el Consell Escolar del CEIP Finestres, que considerava il·legal la mesura del Departament d'Educació, un atemptat al dret de les famílies a la lliure decisió informada i una conculcació del dret a l'escolarització, que és obligatori per llei.