Torna a obrir les portes l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa

Junt a 18 més de la Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya i l’Arxiu Històric de Girona tornen a l'activitat aquest 1r de juny per a oferir atenció a les sales de consulta amb cita prèvia

NacióGarrotxa
01 de juny del 2020
Actualitzat a les 9:36h
La biblioteca i sala de lectura de l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa.
La biblioteca i sala de lectura de l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa. | @acgarrotxa.
Després d'un treball intern de preparació i adequació a les normatives i mesures sanitàries, el Departament de Cultura recupera l’activitat adreçada als usuaris en 18 arxius més que obriran al públic aquest dilluns 1r de juny, com l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa i l’Arxiu Històric de Girona, a més dels comarcals de l’Alt Empordà, l’Alt Urgell, el Baix Ebre, el Baix Empordà, Garraf, Girona, Maresme, la Noguera, Osona, Pallars Jussà, Pla de l’Estany, Ribera d’Ebre, Ripollès, Selva, Terra Alta, l’Urgell, Vallès Occidental i Vallès Oriental.

Els 19 arxius obren el servei públic amb compliment de les mesures sanitàries i amb aplicació dels seus plans de contingència. Aquests arxius se sumen als 3 que ja estaven en funcionament, i queden pendents d’obertura 16 arxius que estaran en fase de treball intern o preparant l’equipament i proveint-se del material de seguretat per la futura reobertura. L’accés a la sala de consulta es fa amb cita prèvia.
 
Arxius oberts digitalment en període de confinament

Durant l’aturada per frenar la pandèmia, la XAC (Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya) ha donat digitalment servei de consulta de documents i ha ofert activitats de difusió digital. Cal remarcar que durant els dies del confinament, els arxius han ofert préstecs d’urgència de documentació a jutjats, notaries, registres, ajuntaments, hospitals, entre altres.

Durant aquests mesos de confinament, destaca l’increment dels usuaris del cercador de documents Arxius en Línia i del cercador de premsa digitalitzada, que s’han incrementat un 108% i 310%, respectivament. El creixement més destacat, però, ha estat en els diferents canals que tenen els arxius a la plataforma Youtube, amb més d’un 1.400% en relació amb les hores de visualització respecte al mateix període del 2019, o el cas del portal web de la XAC, que ha doblat el nombre de visualitzacions.

Els arxius han estat oberts digitalment durant el confinament, amb oferta de productes i serveis digitals sota l’etiqueta #arxiusacasa o amb propostes com Catalunya des dels arxius: esdeveniments i festes populars digitals que ofereix recursos que reprodueixen esdeveniments, festes populars, esportives, socials, etc. de les diferents comarques catalanes i que no s’han pogut realitzar durant el període de confinament.

Del total de 38 arxius de la XAC, la majoria ja han reiniciat progressivament la seva activitat laboral i es preveu l’obertura de la resta d’arxius a partir del 8 de juny. Amb l’objectiu de fer un seguiment del desconfinament de la XAC, podeu veure un mapa interactiu que permet identificar en quina fase està cada territori i saber si ja ha obert les seves portes.


Arxivat a