La ciberseguretat en els governs locals, eix d’una jornada que organitzen la Diputació de Girona i la UdG

El programa se celebrarà el 12 de juny en línia i s'adreça, especialment, al personal i als càrrecs electes de les administracions locals

Cartell de la jornada en línia sobre cibersguretat de la Diputació de Girona i la UdG.
Cartell de la jornada en línia sobre cibersguretat de la Diputació de Girona i la UdG. | @diputaciogirona.
NacióGirona
29 de maig del 2020
Actualitzat a les 10:33h
Les administracions públiques són cada vegada més electròniques i, de manera imparable, depenen de la tecnologia per funcionar. Els aspectes positius d’aquesta tendència són molt valuosos: l’augment de l’eficiència, la transparència, l’eficàcia i la fiabilitat; la millora de l’accés i la gestió de la informació; l’estalvi de paper, i, en definitiva, el perfeccionament dels serveis en molts nivells. I, naturalment, això beneficia tant els mateixos ens públics com la ciutadania, les empreses i les entitats que hi interactuen.  
 
L’altra cara de la moneda, però, és que la implementació creixent de la tecnologia a les administracions també fa que siguin més vulnerables als ciberatacs, que cada vegada són més freqüents i devastadors. Només els últims mesos, diversos ajuntaments de les comarques gironines han estat víctimes de les accions d’aquests delinqüents que, actuant per Internet, els han intervingut el sistema informàtic fins a entorpir-los o bé anul·lar-los del tot l’activitat. Més enllà de l’aturada del funcionament dels consistoris, aquestes intrusions també han compromès la seguretat de la informació sensible que gestionen. 
 
En aquest escenari, la Diputació de Girona i el Departament de Dret Públic de la Universitat de Girona (UdG) han engegat un projecte conjunt de recerca sobre la ciberseguretat a les administracions públiques en el marc de la societat digital del segle XXI. La direcció és a càrrec de la Dra. Dolors Canals, professora titular de Dret Administratiu de la UdG. I el primer resultat d’aquesta col·laboració és l’organització de la Jornada en líniasobre «Ciberseguretat: un nou repte per als governs locals», que tindrà lloc el divendres 12 de juny de 2020, des de les 9.15 fins a les 14.30 hores. 
 
La trobada s’adreça sobretot al personal i als càrrecs electes de les administracions locals, acadèmics i professionals d’aquest àmbit. La llengua vehicular de l’acte serà el castellà, ja que hi participen ponents d’arreu de l’Estat i la voluntat és que també segueixin l’acte persones de fora de Catalunya. La jornada es podrà seguir per dos canals: en directe per YouTube (https://www.youtube.com/user/DiputacioGirona/live) i per mitjà d’una plataforma virtual que, en el cas dels treballadors públics, permetrà obtenir un certificat d’assistència. En aquest últim cas, caldrà inscriure-s’hi fins al 8 de juny (per mitjà de la web www.ddgi.cat/web/directe/ciberseguretat) i hi haurà un límit màxim de 250 participants. En les admissions, hi tindran prioritat els treballadors de les administracions públiques de les comarques gironines. A les xarxes socials, la jornada té les etiquetes #CiberseguretatGovernsLocals (en català) i #CiberseguridadGobiernosLocales (en castellà).
 
 
El programa de la Jornada en línia sobre «Ciberseguretat: un nou repte per als governs locals» (12 de juny)
 
9.15 h: Accés i admissió a la plataforma virtual
 
9.45 h: Presentació i inauguració a càrrec del president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer.
 
10.00 h: Ángel Gómez de Ágreda, Coronel d’aviació del Ministeri de Defensa. «Ciberseguridad en un mundo hiperconectado»
 
10.30 h: Elvira Tejada de la Fuente, Fiscal de Sala del Tribunal Suprem i coordinadora nacional contra la criminalitat informàtica. «La respuesta del Estado de Derecho ante los ataques informáticos y el uso fraudulento del ciberespacio»
 
11.00 h: José R. Agustina Sanllehí, Catedràtic acreditat de dret penal de la Universitat Internacional de Catalunya i consultor. «Factor humano y prevención del cibercrimen»
 
11.30 h: Debat amb cafè
El moderen: Dolors Canals i Ametller, Doctora en Dret, professora titular de Dret administratiu a la UdG i directora del projecte de recerca sobre la ciberseguretat a les administracions públiques en el marc de la societat digital delsegle xxi, i Steven Kemp, professor associat del grau en Criminologia de la UdG i autor d’una tesi doctoral (en elaboració) sobre el factor humà i la cibercriminalitat econòmica a la UdG.
 
12.00 h: Enrique Benítez Palma, Conseller de la Cámara de Cuentas de Andalucía, i Carlos Vaz Calderón, Auditor de la Cámara de Cuentas de Andalucía. «Instrumentos para mejorar la ciberseguridad en las entidades locales»
 
12.45 h: Genís Margarit Contel, Enginyer de telecomunicacions i professor de ciberseguretat de la Universitat Pompeu Fabra. «Simulacro de ciberataque a un ayuntamiento (phishingransomware y teletrabajo inseguro)»

13.15 h: Oriol Torruella i Torres, Director de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya. «La estrategia de ciberseguridad de Catalunya y el mundo local»
 
13.45 h: Debat amb aperitiu.
El moderen: Dolors Canals i Ametller, Doctora en Dret, professora titular de Dret administratiu a la UdG i directora del projecte de recerca sobre la ciberseguretat a les administracions públiques en el marc de la societat digital delsegle xxi, i Steven Kemp, professor associat del grau en Criminologia de la UdG i autor d’una tesi doctoral (en elaboració) sobre el factor humà i la cibercriminalitat econòmica a la UdG.
 
14.15 h: Clausura 
Dra. Susanna Oromí Vall-llovera. Professora titular de dret processal. Directora del Departament de Dret Públic-Universitat de Girona​.