Educació

La Vall d'en Bas acull les pràctiques d'un postgrau d'Il·lustració Científica

L’Ajuntament ha signat un conveni de col·laboració amb la FES d'Olot i la Fundació d’Innovació i Formació de la UdG perquè dues estudiants de ciències naturals puguin fer els seus projectes a Can Trona

per NacióGarrotxa , Vall d'en Bas, 29 de maig de 2020 a les 09:44 |
La il·lustració científica deixarà empremta a la Vall d'en Bas amb aquest postgrau. | @ajuntamentbas.
L’Ajuntament de la Vall d’en Bas ha signat un conveni de col·laboració amb la Fundació d'Estudis Superior d'Olot i la Fundació d’Innovació i Formació de la Universitat de Girona perquè dues estudiants del postgrau en Il·lustració Científica de ciències naturals puguin fer els seus projectes de final d’etapa a Can Trona, el Centre de Cultura i Natura del municipi, situat al terme de Joanetes.

Com s’explica al web d’aquest postgrau, "la il·lustració científica i naturalista ha estat, des dels seus orígens, un mitjà de comunicació i divulgació imprescindible per a la ciència. Utilitzada en disciplines tan variades com la medicina, les ciències naturals, l’astronomia o la paleontologia, no és tan sols una eina de gran utilitat per al científic, sinó també una manera d’entendre i d’interioritzar el subjecte que s’investiga".


La capacitat de divulgació de la il·lustració científica encaixen amb els objectius de Can Trona, Centre de Cultura i Natura de la Vall d’en Bas, un equipament que fomenta la recerca i la divulgació científica i mediambiental, com ja s’ha pogut comprovar en diverses ocasions. L’any 2019 Can Trona va dur a terme una exposició sobre les Teixedes de Catalunya, unes jornades sobre patrimoni forestal amb la col·laboració del PNZVG, una xerrada sobre els amfibis de la Vall d’en Bas, la presentació d’un llibre sobre orquídies silvestres i diversos col·loquis sobre energia i canvi climàtic.

És per aquest motiu que, el passat mes de febrer, des de Can Trona, que dirigeix Laura Canalias, es va contactar amb els responsables d’aquest postgrau i els coordinadors d’aquests estudis van oferir la possibilitat a diverses entitats de la comarca d’acollir estudiants en pràctiques. Can Trona va presentar dos projectes que aquest dilluns 1r de juny començaran a desenvolupar-se per part de dues estudiants i que s'enllestiran a finals d'agost.


De la il·lustració d'un conte de Nina Bach a un mural sobre la vida d'un roure

Una de les estudiants serà l’encarregada d’il·lustrar part d’un conte produït entre l’Ajuntament i l’artista local Nina Bach. Paral·lelament a la història principal il·lustrada per Bach, el conte tindrà unes vinyetes en les qual l’estudiant dibuixarà científicament tots els animals que hi apareguin. L’objectiu és que aquesta narració faci reflexionar a petits i grans sobre les principals problemàtiques ambientals del municipi: l’arribada d’espècies invasores, la capacitat dels humans d’incidir i canviar el medi, el procés de dessecació que han viscut fonts i rius i la importància de mantenir la biodiversitat davant la imminent emergència climàtica.


La segona estudiant il·lustrarà un mural artístic de grans dimensions a l’aula pedagògica de Can Trona que servirà per a explicar quina és l’essència d'aquest equipament. Serà un mural circular que representarà la idea de connectar elements, el cercle de la vida i la natura. Concretament, s’il·lustrarà la vida d’un roure,  des que cau un aglà al terra, fins que comença a arrelar, es converteix en plançó, després en roure madur i, finalment, en un roure ja en decadència que acaba essent fusta que fa de refugi a un animal. Aquest cercle pretén ser una al·legoria del que suposa el creixement persona a través de l’educació, la recerca, la posada en valor del propi patrimoni i el gaudi de la vida associativa.
 

Informació sobre el postgrau en Il·lustració Científica de la UdG. Foto: Universitat de Girona.


L’objectiu d’aquestes pràctiques és que les estudiants materialitzin projectes reals d’una institució i aprenguin a treballar per terminis, tot escoltant al client i introduint els canvis adequats a les seves necessitats.

Per això, la directora de Can Trona, Laura Canalias, ha acceptat fer de cocutora d'aquestes dues estudiants, formar part de la comissió de seguiment, facilitart-los el material i la infraestructura necessàries per al desenvolupament adequat dels treballs i realitzar un report escrit sobre la tasca duta a terme.

Durant l’estat d’alarma, les estudiants podran treballar des de casa. El seguiment se’ls farà de forma telemàtica, amb reunions periòdiques i l’establiment d’un calendari de treball conjunt.

 

 

Participació