El 1r de juny reobre la llar d'infants Els Gínjols de la Vall d'en Bas

No hi podran assistir els lactants (0 a 1 any) perquè, segons Educació, és el grup més vulnerable per la immaduresa del seu sistema immunitari, tot i que en aquest període reben 11 vacunes

Les mainades no hauran de dur mascareta a la llar d'infants.
Les mainades no hauran de dur mascareta a la llar d'infants. | @ajuntamentbas.
28 de maig del 2020
Actualitzat el 29 de maig a les 9:59h
Aquest dilluns vinent, 1r de juny, el Departament d’Educació autoritza la reobertura de les llars d’infants en els territoris en fase 2, com és el cas de la Garrotxa, sempre que confirmin el compliment de les mesures de prevenció sanitàries i d’higiene i l’adequació dels espais. Obrirà, doncs, la llar d'infants Els Gínjols, a Sant Esteve d'en Bas.

Amb el carnet de vacunes al dia

El pla especifica que ha de ser amb un màxim de 5 infants per espai i que, en cap cas, els infants no hi poden assistir infants d'entre 0 i 1 anys (lactants), perquè, segons Educació, "és el grup de més vulnerabilitat degut a la immaduresa del sistema immunitari".

Cal recordar, en aquests sentit, que just durant el primer any de vida, en què es valora aquesta "immaduresa del sistema immunitaris), els infants reben, des dels dos mesos d'edat, 11 vacunes: hexavalent (6), amb tres dosis; triple vírica (3), amb dos dosis; contra el meningococ C conjugada i contra el pneumococ conjugada.

Segons el full informatiu sobre la reobertura de la llar d'infants, que és d'àmbit municipal, també prevaldrà la instrucció del Departament de no permetre l'entrada d'infants que no tinguin el carnet de vacunacions al dia, un fet insòlit, ja que la vacunació no és obligatòria a l'estat.

El mateix cas passa a l'educació primària i secundària, el que ha motivat la protesta de l'AMiPA i el Consell Escolar del CEIP FInestres, de Mieres, que considera l'exigència del carnet de vacunes al dia una il·legalitat i un atemptat al dret de les famílies a la lliure decisió informada sobre aquesta qüestió.

Segons ha comentat a NacióGarrotxa el batlle de la Vall d'en Bas, Lluís Amat, el tema ha sortit el Consell d'Alcaldes de la Garrotxa i se'ls ha dit que prevalia la Llei de salut pública, per bé que no hem trobat cap article que ho avali. Segons Amat l'argument que se'ls va informar és que ha de prevaldre el dret col·lectiu sobre l'individual.

Tanmateix, el document Medidas de prevención e higiene frente a Covid-19 para la reapertura parcial de centros educativos en el curso 2019-2020, dels ministeri espanyols de Sanitat i d'Educació, no fan cap menció a requeriments de vacunació.

Amat ha avançat que als casals d'estiu, si es fan, no s'exigirà aquest carnet de vacunacions al dia, però sí, segons les instruccions transmeses, una declaració autoresponsable dels pares o tutors de l'estat de salut de l'infant.

Pel que fa a la reobertura d'Els Gínjols es prioritzarà les famílies que per la seva situació professional no es puguin fer càrrec dels seus fills. Per aquest motiu, l'Ajuntament enviarà un correu a totes les famílies on, a banda d’informar-los de manera detallada de la situació, inclourà un petit formulari per a conèixer cada realitat familiar.

El servei de menjador tampoc no s'oferirà.