Can Trona presenta la Memòria 2019, amb un 13% més de visitants

En un any ple d'efemèrides –la commemoració dels 50 anys del municipi, els 25 anys de la constitució de Salvem les Valls i els 10 anys de la construcció del Túnel de Bracons– n'ha rebut més de vuit mil

Can Trona és al terme de Joanetes, a la Vall d'en Bas.
Can Trona és al terme de Joanetes, a la Vall d'en Bas. | Arxiu NG.
27 de maig del 2020
Actualitzat a la 13:08h
En la memòria de 2019 de Can Trona (Centre de Natura i Cultura de la Vall d'en Bas) es fa un resum de les activitats i línies d'acció d'aquest singular equipament de la Garrotxa. Els eixos treballats han estat: la recerca, la divulgació i la dinamització cultural i patrimonial, l'acció educativa, la promoció turística i la col·laboració amb entitats comarcals i ens públics nacionals.

Enguany s'ha volgut reforçar la vocació social del projecte. S'ha col·laborat més de prop amb les entitats locals del municipi, han augmentat les activitats amb perspectiva de gènere i també les dedicades a preservar el medi ambient.

Així mateix, s'ha treballat per a promocionar el foment de la lectura i la recuperació de la memòria històrica. De fet, 2019 ha estat un any ple d'efemèrides: la commemoració dels 50 anys de la creació del municipi (que engloba set pobles), els 25 anys de la constitució de Salvem les Valls, i els 10 anys de la construcció del túnel de Bracons.

Entre les novetats de Can Trona l'any passat cal destacar l'obertura de l'Aula Pedagògica, la càtedra de Renovació Pedagògica en conveni amb la UdG i el projecte #SomVallBas, en col·laboració amb el Departament de Cultura i el Centre de Patrimoni Immaterial de la Institució Smithsonian (Washington DC), que investiga la creativitat i diversitat cultural del municipi per a salvaguardar-ne el patrimoni cultural immaterial.
 

Laura Canalias és la nova directora de Can Trona. Foto: Martí Albesa.


També, sobresurt l'nventari del patrimoni hidràulic de la Vall d'en Bas, que ha determinat l'existència d'una trentena de molins fariners. L'Ajuntament i el Patronat d'Estudis Històrics d'Olot i Comarca {PEHOC) treballen per donar valor a aquest patrimoni, deixar-ne constància en una publicació i crear una ruta específica per a presentar entre el 2020 i el 2021.

Can Trona també ha endegat el 2019 un projecte per acollir diverses exposicions d'artistes emergents de la Vall d'en Bas i de la comarca de la Garrotxa per a fer visibles les seves obres, com ha estat el cas de les dedicades a Jordi Traveria, Ferran Coves o Vicenç Masdemont.

Igualment, cal recordar els convenis de col·laboració amb el Campus de Patrimoni Cultural i Natural de la UdG i amb el Campus d'Arqueologia de la UAB, que han portat molts estudiants a la vall.

A tall estadístic, Can Trona va rebre durant 2019 8.352 visitants, un 13% més que l'anys passat, un creixement sostingut si tenim en compte que el 2017 en va rebre 6.189 i el 2018 7.324. L'equipament es va inaugurar el 17 de juliol de 2016.

Trobareu totes les dades de la Memòria 2019 de Can Trona si us la descarregueu des d'aquest vincle.