Dades: coronavirus

MAPA Els 615 municipis que deixen de tenir horaris i poden obrir bars i restaurants

A la Garrotxa hi són tots, tret d'Olot, Besalú, les Preses i Sant Jaume de Llierca, que depassen els 100 habitants per quilòmetre quadrat

per Roger Tugas Vilardell , 22 de maig de 2020 a les 11:11 |
Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada municipi, es pot consultar el seu nom, la comarca a què pertany, la superfície (quilòmetres quadrats), la població i la densitat (habitants per quilòmetre quadrat). En color verd, els municipis amb menys de 10.000 habitants i densitat inferior a 100 habitants per quilòmetre quadrat (i que es poden beneficiar de l'alleujament de les restriccions); en color taronja, els municipis amb menys de 10.000 habitants i densitat superior a 100 habitants per quilòmetre quadrat; en vermell, els de més de 10.000 habitants. També es pot desplaçar o fer més o menys gran el zoom de la imatge.

Els municipis de menys de 10.000 habitants i amb una densitat inferior a 100 persones per quilòmetre quadrat gaudiran d'un alleujament de les condicions de confinament. Ho ha publicat aquest matí el govern espanyol al Butlletí Oficial de l'Estat, on es concreta, per exemple, que s'hi eliminen les franges horàries, s'hi podran obrir bars i restaurants per al seu consum a l'interior amb certes condicions, s'hi podrà assistir a vetlles fins a 15 persones en espais tancats i 25 a l'aire lliure o anar al temple si no se supera el 50% de l'aforament, i s'hi podran obrir les biblioteques amb un terç d'aforament.


Quins municipis catalans s'hi podran acollir? Fins a 826 dels 947 tenen menys de 10.000 habitants, però 211 d'aquests tenen una densitat superior a 100 habitants per quilòmetre quadrat i, per tant, queden exclosos d'aquesta mesura. És el cas d'Olot (que depassa els 10.000 habitants) i, també a la Garrotxa, Besalú, les Preses i Sant Jaume de Llierca, que tenen una densitat superior als 100 habitants per quilòmetre quadrat.

En tot cas, cal tenir en compte que els municipis de fins a 5.000 habitants ja no tenien franges horàries per sortir a passejar, així que aquesta mesura tan sols afecta a aquells que tenen una densitat inferior a la fixada. En aquests casos, podran passar a obrir bars i restaurants i aplicar les altres mesures d'alleujament del confinament, mentre que els 135 que, malgrat ser inferiors a 5.000 habitants, tenen una densitat superior a 100 persones per quilòmetre quadrat, seguiran mantenint tan sols la llibertat horària. Estan pintats de color groc en el mapa.


Es tracta dels que es troben en color taronja en el mapa superior, mentre que els verds són els que se'n poden beneficiar. Es tracta, per tant, de 615 municipis, la majoria del país, amb excepció de bona part dels de costa o als voltants de les quatre capitals de província, especialment de l'entorn de Barcelona. En la taula interactiva inferior, es poden consultar totes les dades de tots els municipis catalans.

 

 

Participació