El sac de gemecs del Cornamusam sonarà a Olot tot i el confinament

Malgrat l'ajornament del Festival Internacional de la Cornamusa, El Til·ler manté una programació simbòlica adaptada a l'estat d'alarma aquest cap de setmana

Imatge retrospectiva d'una anterior edició del Cornamusam.
Imatge retrospectiva d'una anterior edició del Cornamusam. | Martí Albesa.
NacióGarrotxa
22 de maig del 2020
Actualitzat a les 10:02h
La imposició de l'estat d'alarma ha provocat un tomb a tota l'agenda d'aquesta primavera i una de les grans afectades ha estat la programació cultural de la ciutat d'Olot, amb una suspensió absoluta dels actes previstos.

El Cornamusam no n'és excepció: aquest dijous havia de començar la 29a edició del Festival Internacional de la Cornamusa d'Olot i no serà així. El Til·ler ha decidit ajornar el festival fins l'última setmana d'agost, sempre que les circumstàncies ho permetin.  
 

L'avançament de dates ha beneficiat el 24è Cornamusam. Foto: Martí Albesa

La cabreta del Cornamusam. Foto: Martí Albesa


Tanmateix, l'organització no volia deixar la ciutat òrfena de música tradicional ni de cultura popular i proposa dues activitats per a mantenir aquesta flama encesa, adaptades en tot moment a les restriccions de l'estat d'alarma i el consegüent confinament.

D'aquesta manera, s'intenta que la música popular, sempre lligada a l'activitat al carrer i a la bullícia, trobi la manera de seguir present en una situació on podria caure fàcilment en l'oblit.

Una tocada d'inici participativa

La primera de les accions s'ha previst aquest divendres, 22 de maig, a les vuit del vespre, en la qual es demana la col·laboració de tots els olotins. Com és tradicional les edicions del festival comencen amb la interpretació de Muntanyes del Canigó des del balcó dels espants de l'església de Sant Esteve. El confinament i les obres a la façana de l'església impedeixen enguany que això pugui ser així. Per això, s'ha optat per a fer l'emissió a través del compte d'Instagram del festival (@cornamusam) perquè es pugui seguir des de casa.
 
La voluntat de l'organització és que tothom qui vulgui connecti un altaveu al seu mòbil o ordinador mentre escolta la retransmissió i així ajudar que el sac  de gemecs ompli tots els racons de la ciutat durant uns minuts.

El primer concert del festival en línia

Si bé l'activitat a les xarxes del Cornamusam és freqüent, mai no s'havia programat un concert des d'Internet fins ara. Els encarregats de fer-lo realitat seran el trio Travelling Ratafia –format per Ricard Ros, Marta Barbero i Luis Peixoto–, que oferiran un concert al canal de Youtube (Festival Cornamusam) dissabte 23 de maig a les sis de la tarda.

El trio, confinat encara en una casa de Sant Boi de Llobregat, interpretarà un concert de peces tradicionals catalanes, gallegues i irlandeses amb una forta presència de les cornamuses, instrument protagonista del festival.
 

Aquesta fotografia de la cercavila del Cornamusam en resumeix l'esperit. Foto: Rudolph Castro.



Arxivat a