Ple del Consell Comarcal de la Garrotxa

El ple del Consell Comarcal anul·la els convenis amb les AMPA del servei de menjador escolar

En la primera sessió telemàtica de la història de l'ens també s'ha aprovat per unanimitat una moció d'ERC per a evitar el malbaratament dels productes de proximitat durant la crisi

per Xavier Borràs , Olot, 15 de maig de 2020 a les 11:14 |
Instantània del ple telemàtic d'aquest dijous del Consell Comarcal de la Garrotxa | NG.
El ple del Consell Comarcal de la Garrotxa celebrat aquest dijous al vespre, de forma telemàtica per priera vegada en la història de l'ens, ha acordat –amb els vots a favor de l’equip de govern de JxCat, l’abstenció de la CUP i els vots en contra d’ERC i del PSC–, la revisió d'ofici dels convenis per a la prestació del servei de menjador escolar signats amb les AMPA (associacions de mares i pares) de les escoles de Bisaroques, Joan Roura, Malagrida, Pla de Dalt, Verntallat i Parvulari d’en Bas i declarar-los nuls de ple dret.

Aquest acord coincideix en el temps amb la finalització dels convenis que es van signar el 10 de novembre de 2016 amb les respectives AMPA (tret del conveni amb l’AMPA del Parvulari d’en Bas, que es va signar el 19 d’octubre de 2017). Per bé que la Llei d’acompanyament dels pressupostos estableix que les AMPA poden tornar a gestionar el servei de menjador, de moment encara no s’ha publicat el decret que ha de regular la prestació d'aquest servei. Tanmateix, el president del Consell Comarcal, Santi Reixach, ha informat que ha parlat amb les AMPA concernides i totes elles es fara càrrec del servei.Durant el debat sobre aquest acord de nul·litat tots els grups han estat força crítics per la manca de concreció del Departament d'Educació, que comana el republicà Josep Baragalló, la mateixa Conselleria que, sense escoltar el clam unànime de la societat olotina, ha anul·lat una línia de P3 a l'Escola Malagrida.


Amb la crisi provocada per la imposició de l'estat d'alarma per la pandèmia del coronavirus, els grups comarcals van expressar dubtes sobre la viabilitat de la gestió del servei en el marc global dels menjadors escolars.

Impuls de la promoció dels productors de proximitat de la comarca


Tots els grups comarcals han aprovat la moció d'úrgència presentada per ERC Garrotxa –i consensuada amb la resta– per a l’impuls de la promoció dels productors de proximitat de la comarca de la Garrotxa i l'abastiment de necessitats alimentàries, tal com ja havia avançat NacióGarrotxa.


Aquesta moció estableix el compromís del Consell Comarcal de la Garrotxa per a la promoció dels productors i artesans de la comarca de la Garrotxa i per a que, en casos de pandèmia o situacions de crisi, en els que els productors/artesans disposen de producte perible que no poden distribuir per raons de força major, pugui anar destinat a entitats socials per a cobrir les necessitats alimentàries de persones vulnerables.

Gestió de la mobilitat en transport públic amb baixa demanda

Com assumptes urgents, el ple del Consell Comarcal ha aprovat el conveni entre el Departament de Territori i el Consell Comarcal de la Garrotxa per a la gestió de la mobilitat en transport públic en determinats àmbits amb baixa demanda o per atendre necessitats específiques en la comarca de la Garrotxa, en concret, es tracta de la prestació dels serveis de transport que es detallen a continuació:

    •    Servei de transport Olot- Batet - Olot
    •    Bus Polígons industrials de Beguda i Politger - prolongació a Montagut i- Tortellà
    •    Reforç Línia Olot- Santa Pau Mieres - Santa Pau - Olot
    •    Olot - Oix - Olot
    •    Olot - Riudaura - Olot
    •    Besalú - Beuda - Maià de Montcal - Moli d’en Llorenç - Besalú
    •    Hostalets - Can Trona - Joanetes - Sant Privat - La Pinya - Olot Hospital – Olot
    •    Estació
    •    Servei a la demanda nuclis de població petits.

El conseller comarcal de Territori, Mobilitat, Infraestructura i Energia, Jordi Güell, ha destacat que aquest encàrrec permet garantir aquests serveis, posats en qüestió l’any 2019 a causa que la Generalitat de Catalunya no havia garantit el seu finançament. També, la Generalitat, s’ha compromès a revisar i valorar el seu funcionament i adaptar-los a les noves necessitats que puguin sorgir.

Altres acords ordinaris

Entre els punts que es van tractar en aquesta sessió plenària destaca l’aprovació del conveni de delegació de l’exercici de la competència municipal del servei públic de recollida i custòdia d’animals domèstics amb els ajuntaments de Riudaura i Sales de Llierca a favor del Consell Comarcal de la Garrotxa.

A l’apartat d’assistència als municipis, es van aprovar catorze encàrrecs de gestió amb ajuntaments de la comarca. Deu d’aquests encàrrecs relatius a l’assistència tècnica en sistemes d’informació, és a dir, referents a rebre suport dels tècnics informàtics del Consell Comarcal de la Garrotxa en els seus consistoris; un encàrrec de gestió, de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas, relatiu a la utilització de l’aplicació informàtica de gestió dels casals d’estiu; dos encàrrecs de gestió dels ajuntament de Tortellà i Castellfollit de la Roca, en relació a l’assistència tècnica comptable i pressupostària especialitzada; i, un darrer encàrrec de gestió, de l’Ajuntament de Castellfollit de la Roca, per a l’emissió d’informes tècnics i l’assessorament en matèria d’urbanisme.

Aquests encàrrecs de gestió constaten la feina que, des del Consell Comarcal de la Garrotxa, s’està realitzant als municipis de la comarca per que aquests puguin prestar determinats serveis als seus ciutadans de manera eficient.

Entre els assumptes ordinaris de l’ordre del dia destaca l’aprovació de l’addenda de modificació per a l’any 2020 del conveni de 2013 mitjançant el qual es va establir un encàrrec de gestió entre l’Agència Catalana de Consum de la Generalitat de Catalunya i el Consell Comarcal de la Garrotxa per a la realització d’actuacions en matèria de consum.

Un any més, l’Oficina de Consum de la Garrotxa ha estat una de les que més consultes i reclamacions ha gestionat a tot el país, i per continuar desenvolupant aquesta tasca, la Generalitat de Catalunya finança aquest servei amb 64.911 euros, quantitat màxima segons els barems utilitzats per la Generalitat.

Precs i preguntes

En l’apartat de precs i preguntes, el conseller Lluís Riera, portaveu de la CUP, ha volgut llençar un missatge d’esperança després de setmanes molt complicades per la crisi sanitària de la Covid-19 i ha agraït l’esforç de tots els treballadors essencials que han prestat serveis durant aquests dos mesos de confinament.

El portaveu del grup comarcal del PSC, Josep Guix, ha recordat que finalment s’ha aprovat la petició que es va formular des del Consell Comarcal de la Garrotxa, amb el suport de tots els grups, per a mantenir la realització de les proves dels cicles formatius de grau mitjà a Olot i s’ha sumat al reconeixement realitzat per portaveu de la CUP.

Per últim, Miquel Reverter (ERC) ha consultat sobre el procés de substitució del secretari del Consell Comarcal de la Garrotxa que presta servei a quatre municipis de la comarca, un procés que, com ha respost el president del Consell Comarcal, Santi Reixach, està en marxa i també ha reconegut la feina i esforç dels treballadors essencials al territori de la Garrotxa durant aquestes setmanes d’estat d’alarma. 

 

Participació