El PSC vol modificar el Reglament de la Diputació de Girona perquè les entitats participin al ple

Presentarà una moció perquè les associacions i entitats puguin intervenir-hi directament i no ho hagin de fer-ho delegant la seva veu en els grups polítics

El Grup Socialista a la Diputació de Girona.
El Grup Socialista a la Diputació de Girona. | @PSCComGironines.
NacióGirona
13 de maig del 2020
Actualitzat a les 9:58h
El grup socialista a la Diputació de Girona ha presentat al ple una moció per impulsar la participació d’associacions i entitats als plenaris de la institució. Actualment, el Reglament Orgànic de la Diputació no contempla la possibilitat que les entitats puguin intervenir en el ple i des del grup socialista es reclama la modificació d’aquest reglament per millorar en participació ciutadana i en transparència, però també per fomentar un acostament de la població a la institució.  
 
En concret, la moció socialista preveu “Iniciar aquest mateix any el procés de modificació del redactat de l’actual Reglament Orgànic de la Diputació de Girona per tal d’incorporar en el seu Títol IV – Règim de Sessions - l’articulat necessari per donar la possibilitat a les entitats de participar i intervenir directament als plens de la Diputació de Girona...”. La proposta socialista precisa que els criteris per poder participar en el ple serien que les entitats que hi vulguin participar estiguin donades d’alta al Registre d’Entitats de la Generalitat de Catalunya. A més, també detalla que “les propostes que presentin les entitats en forma de mocions puguin ser defensades directament pels representants que considerin les pròpies entitats”.
 
Es dóna la circumstància que fa poques setmanes l’associació Dret a Morir Dignament (DMD) va assistir al plenari per seguir la presentació i votació d’una moció que havien promogut, però no van poder defensar-la, sinó que van haver de delegar la seva veu en els grups polítics representats. Els diputats socialistes han explicat que “aquesta és una anomalia fàcilment corregible”.  Per al grup socialista, la participació ciutadana ha d’anar més enllà del simple gest polític i aposta per una obertura de la Diputació a les entitats i per “una veritable cultura participativa que apropi las institucions a la ciutadania”.  
 
Els socialistes recorden en el seu text que alguns ajuntaments de les Comarques gironines ja s’han anat dotant en els darrers temps de nous reglaments per incorporar amb molta més força la participació ciutadana.   
 
La moció reconeix que en els darrers temps s’han fet esforços per fer arribar el coneixement de la Diputació més enllà dels consistoris i que aquest esforç va en la direcció correcta per apropar la institució a la ciutadania. El PSC recorda que el Pla de Mandat del govern de la Diputació pels anys 2020 a 2023 contempla un primer eix de transparència i bon govern on la participació ciutadana hi té un espai i que té l’objectiu d’acostar la Diputació als ajuntaments i a tots els ciutadans. “En aquest objectiu que es proposen  en el Pla de Govern hi trobem condensats els dos principis que fonamenten també la nostra moció”, explica la moció: “apropar la diputació a la ciutadania i oferir més participació”.
 
La moció socialista també preveu en els seus punts d’acord “crear un grup de treball amb les forces polítiques representades i assistència tècnica per elaborar un reglament de transparència, accés a la informació pública, sistema de defensa dels drets de la ciutadania i participació ciutadana abans de finalitzar el mandat en curs”; així com Informar a les entitats de comarques gironines, a través del cens del Registre d’Entitats de la Generalitat de Catalunya, de l’adopció de l’acord, si aquest surt endavant