estat d'alarma

La persona més vella de Catalunya, amb 113 anys, supera la Covid-19 a Olot

Maria Branyas, nascuda a San Francisco l'any 1907, viu actualment a la Residència Santa Maria del Tura, on en dies passats es van produir dues morts confirmades amb el coronavirus

per Xavier Borràs , Olot, 11 de maig de 2020 a les 13:42 |
Maria Branyas, l'àvia més que centenària de Catalunya, ha superat la infecció del coronavirus. | @salvaverges.
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de maig de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

L'olotina Maria Branyas, que el passat 4 de març va complir 113 anys –la persona més vella de Catalunya–, ha superat la infecció de la Covid-19 a la residència Sant Maria del Tura, el geriàtric del centre d'Olot on viu.

Ho feia saber un amic de la família en un tweet:

Fa al cas, que en aquesta mateixa residència es van produir dues morts confirmades amb la Covid-19 i una dotzena més de defuncions amb sospites d'haver estat infectades, també, amb aquest virus.

La seva filla, Rosa Maria, explica que fa unes tres setmanes la seva mare “no es trobava massa bé” i, mitjançant una prova PCR, van saber que havia donat positiu per covid-19. Després de dies “d’incertesa” i de “patiment”, però, la família respira alleugerida perquè l’àvia de 113 anys ja es troba bé.Tot i que no l’han pogut anar a veure des de l’inici de l’epidèmia, la Rosa Maria valora molt positivament el tracte de la residència i destaca que han pogut parlar amb ella per telèfon “cada dia”. Ara, Maria Branyas està “tranquil·la i optimista” i, segons la seva filla, “no hi dona importància” al fet de fer anys, que recentment li ha comportat atenció mediàtica. Segons ella, no hi ha més secret per la seva longevitat que “tenint salut” al llarg de la vida.

L'agost passat, Branyas, que va néixer a San Francisco l'any que es va matricular el primer automòbil a Barcelona, va explicar que un dels seus primers records és la tornada de la seva família a Barcelona des dels Estats Units en transatlàntic, en temps de la Primera Guerra Mundial. “Amb la guerra, Alemanya estava atacant encara el nord, i no es podia passar pels mars nòrdics, sinó per baix, per Cuba i les Azores”, va recordar Branyas. L’últim soldat d’aquesta contesa va morir fa gairebé deu anys, però Branyas encara la tenia la guerra a la memòria: “Jo ja tenia una mica coneixement”.


El dia del seu 113è aniversari, la directora de la Residència Santa Maria del Tura, Montse Valdayo, deia que "encara explica la seva història de vida i les seves idees polítiques". I afegia: "Continua sent una dona especial i magnífica".

Ella mateixa, al seu compte de Twitter –que gestiona un seu gendre–, anunciava la seva participació al programa Primera Línia de TV3:

Es pot dir, doncs, que Maria Branyas, ha sobreviscut, amb salut i energia, les dues úniques pandèmies que s'han viscut arreu del món els últims cent anys; l'anomenada grip espanyola i l'actual SARS-CoV-2, un de tants coronavirus, que pot causar la malaltia anomenada Covid-19.

Nascuda el 4 març del 1907, Maria Branyas és, també, la persona de més edat de tot l'Estat, segons l’associació Gerontology Research Group, que nodreix la llista dels rècords Guinness en longevitat.
 

El personal de la Residència Sant Maria del Tura li va lliurar un ram de flors a Maria Branyas el passat 4 de març, dia del seu 113è aniversari. Foto: ACN.


Branyas no perd facultats "a nivell cognitiu", i només "li fan patir" els problemes auditius i de visió que arrossega, segons explica Montse Valdayo, directora de la residència on la dona més gran del país viu des de fa prop de 20 anys. "Per a la Maria sembla que no passin els anys", ironitza Valdayo, que confirma que no ha tingut cap problema de salut recentment. "Continua amb el seu tarannà i bon humor", afegeix.

Les persones excepcionalment longeves, com els supercentenaris –que és el cas de Maria Branyas–, tendeixen a passar tota la vida amb bona salut, el que implica que el seu sistema immunitari roman sempre actiu per a protegir-se contra infeccions i altres malalties.

 

 

Participació