Més de la meitat dels joves de la Garrotxa veuen el seu futur a l'estranger

Així es conclou dels resultats de 952 enquestes realitzades pel Servei de Joventut del Consell Comarcal de la Garrotxa, que també revela que la majoria han estat testimonis d’assetjament escolar

Una gran majoria de joves garrotxins voldrien marxar a l'estranger a estudiar o treballar.
Una gran majoria de joves garrotxins voldrien marxar a l'estranger a estudiar o treballar. | Arxiu NG.
08 de maig del 2020
Actualitzat a la 13:03h
Més de la meitat dels joves de la Garrotxa veuen el seu futur a l'estranger, segons es desprèn dels resultats de 952 enquestes realitzades pel Servei de Joventut del Consell Comarcal de la Garrotxa i que s'han fet públics avui.

Per bé que les respostes van ser recollides abans de la imposició de l'estat d'alarma, i que des del Servei de Joventut són conscients que actualment algunes respostes podrien ser diferents, el conjunt dels resultats és molt valuós per al disseny d'accions dirigides als joves de la comarca

L'enquesta destinada a joves de 12 a 30 anys es va iniciar a les darreries d'octubre de l'any passat amb l’objectiu d'aconseguir una radiografia de la realitat dels joves de la Garrotxa i recollir les principals necessitats sobre diferents aspectes transversals: formació, educació, habitatge, salut, mobilitat, cultura, ocupació...
 

El resultat de la pregunta és clar: a la majoria no els importaria fer les maletes. Foto: @CCGarrotxa.


El buidatge complet de les enquestes es recollirà en la diagnosi del Pla comarcal de joventut i en els plans locals, però de les respostes obtingudes entre els joves de la Garrotxa, els professionals del Servei de Joventut destaquen les següents, que ajuden a obtenir un perfil de les principals motivacions i preocupacions dels joves de la Garrotxa:

•    Els joves veuen el seu futur a l’estranger. Més de la meitat dels enquestats els hi agradaria estudiar o treballar a fora del país.
•    Gairebé un 70% dels enquestats voldrien emprendre algun projecte personal, i prefereixen anar directament a les empreses a portar el CV.
•    Els joves dediquen el seu temps lliure a estar amb els amics i fer esports, per sobre de vídeojocs o navegar per internet.
•    El cotxe, el transport més usat dels joves per moure’s per la comarca. Menys del 20% utilitzen el transport públic.
•    Demanen més informació sobre efectivitat, emocions,  alimentació i nutrició. Continuen preferint els amics per informar-se sobre sexualitat.
•    La gran majoria dels enquestats han sigut testimoni d’assetjament o bullying. Les drogues i el tabac, un problema conscient entre els joves.
•    Demanen als Ajuntament que prioritzin polítiques de medi ambient i igualtat de gènere. I que se’ls escolti més, que s’estableixin més mecanismes de relació.
•    Les xarxes socials i els amics, les seves fonts per informar-se de les activitats que es fan al municipi.
•    Més de la meitat dels joves enquestats estan contents amb els serveis que se’ls ofereixen i la gran majoria valoren i fan ús dels espais joves municipals.
•    El jovent de la comarca és actiu, gairebé el 80% forma part d’alguna associació o entitat.
Cal destacar que aquestes respostes van ser obtingudes abans de l’aparició de la pandèmia del Covid-19, fet que els tècnics valoren, doncs aquest fet podria influir en algunes respostes, sobretot en aquelles relacionades amb la salut.

Tota aquesta informació és bàsica per a la elaboració del Pla comarcal de joventut i dels plans locals.

Després d’una intensa campanya de difusió a través de les xarxes socials, reunions amb els joves, intervencions directes i altres accions per arribar al jovent de la comarca, el resultat final va ser la realització de 952 enquestes, una resposta notable per a poder dissenyar noves polítiques de joventut o reforçar les existents d’acord amb les preocupacions reals dels més joves.

Aquestes accions, doncs, s’integraran al Pla Comarcal de Joventut i als plans locals de cada municipi.