1 de 10
coronavirus

Salut no permet que la Garrotxa passi dilluns a la fase 1 del desconfinament

El Departament argumenta que el risc de rebrot fa posposar la decisió a les comarques gironines

La fase 1 afecta els desplaçaments i l'activitat comercial. | Adrià Costa.
per Andreu Merino, 6 de maig de 2020 a les 17:16 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de maig de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La comarca de la Garrotxa, com la resta de les comarques gironines, no passarà encara aquest dilluns vinent a l'anomenada fase 1 del desconfinament, segons decisió del Govern de la Generalitat. De fet, el Departament de Salut proposarà al govern espanyol que dilluns només tres regions sanitàries catalanes passin aquesta fase 1: les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu-Aran, segons han confirmat fonts de la conselleria a NacióDigital. Les tres regions representen 852.093 habitants, poc més del 10% de la població.

Les sis regions sanitàries restants, per tant, continuarien en la mateixa situació que actualment. Són les regions de Barcelona Ciutat, Àmbit Metropolità Nord, Àmbit Metropolità Sud, Catalunya Central, Girona i Lleida. El motiu és que segons el Departament el risc de rebrot és més alt en aquestes zones, tot i la diversitat estadística entre comarques d'una mateixa regió sanitària.


La fase 1 de desconfinament permet trobades de deu persones, com a màxim, mantenint una distància de seguretat de dos metres entre persones obligatòria i la recomanació d'ús de mascareta i desinfecció de mans.

També limita a dues les persones que poden compartir vehicle, excepte en el cas que es comparteixi residència. Les vetlles estaran permeses en instal·lacions públiques i privades. Aforament màxim de 15 persones en espais a l'aire lliure i deu en espais tancats.En els enterraments, l'aforament màxim serà de 15 persones, entre familiars i persones properes, a més del mossèn o ministre de culte.


Pel que fa al comerç, la fase 1 afecta locals de menys de 400 metres quadrats que no es trobin en centres comercials i, en cas de trobar-s'hi, que tinguin accés directe o independent des de l'exterior. Es fixarà un aforament del 30% per establiment i planta. S'haurà de mantenir una distància interpersonal de dos metres entre persones i, en cas de locals petits, es permetrà tan sols un client a la vegada.

Els ajuntaments poden autoritzar la reobertura de mercats a l'aire lliure o de venda no sedentària, amb prioritat als de productes alimentaris i de primera necessitat, sense manipulació per part dels consumidors, amb un 25% de llocs habituals i un 30% de l'aforament.
Participació