estat d'alarma

El Grup Rubau desinfecta Olot amb amb canons aeronebulitzadors

Durant tot el dia els espais públics compartits al centre de la ciutat , com el mobiliari urbà i les marquesines del TPO, rebran l'aspersió de les microgotes amb hipoclorit de sodi diluït al 0,5%

per Xavier Borràs , Olot, 6 de maig de 2020 a les 11:12 |
Els treballadors del Grup Rubau aquest matí a la plaça Major d'Olot. | Martí Albesa.
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de maig de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest matí, ben d'hora, i durant tot el dia, la constructora Grup Rubau procedeix a fer tasques de desinfecció al centre d'Olot, tal com ja va avançar NacióGarrotxa el passat dimecres, tot just fa una setmana. L'acció de neteja i desinfecció se centra en els espais públics compartits, com el mobiliari urbà i les marquesines del transport públic (TPO).

Els treballs de desinfecció, que l'empresa gironina ofereix de franc a diversos municipis de les comarques gironines, s'ha iniciat a la plaça Major. Un camió de mitjana dimensió equipat amb un canó especial llença l'aigua en aspersió a través d'aquest sistema aeronebulitzador de gran eficàcia.


Concretament, a partir de dos quarts de nou d’aquest matí, els equips han començat a actuar al carrer de Sant Rafel. Els treballs han continuat pel centre de la ciutat a l’eix comprès entre els carrers Lorenzana i Esgleiers fins a la plaça del Carme i el Firal. En els principals carrers i places d’aquest sector s'ha desinfectat voreres i calçades, així com el mobiliari urbà de la ciutat.

Aquest sistema de desinfecció és pioner a tot l'estat espanyol i es basa en aquest canó que reparteix una solució amb hipoclorit de sodi diluït al 5% que després es distribueix en microgotes, tot generant una boirina que es comporta com un gas i arriba a tots els punts de la via pública. Amb aquest sistema es millora el rendiment de la neteja respecte del sistema tradicional.

 

Els treballadors porten un equip de protecció individual molt complet. Foto: Martí Albesa.


Segons apunten des de la constructora, hi ha evidències que els virus resten inactius en el moment en què entren en contacte amb aquest producte diluït amb un temps d'exposició de tan sols un minut.Com va avançar el batlle d'Olot, Pep Berga a Nació Garrotxa, l'actuació del camió desinfectant se centrarà avui a la ciutat "en el mobiliari urbà i les marquesines del transport públic". Berga va considerar molt positivament aquest suport del que ell anomena "empreses de proximitat", que ha estat constant al llarg de tot el període de confinament, en què, sobretot al principi de l'estat d'alarma, es van oferir de franc a netejar carrers (com el cas de l'empresa Olot-Net) o a distribuir mascaretes per als treballadors del sector alimentari, molt nombrós a la ciutat i a la comarca.

El canó distribueix aquest producte a través de les microgotes que genera i que es reparteixen per tot l'espai. La màquina genera una boirina que actua igual que els gasos i, per tant, arriba a tots els racons de la via pública. Amb aquest canó es pot arribar a espais on és més difícil accedir-hi amb els sistemes tradicionals de neteja. Per això es poden desinfectar llocs que molta gent toca, com ara bancs o fanals de llum.
 

Una altra instantània de l'acció del canó aeroenublitzador a la plaça Major d'Olot. Foto: Martí Albesa.


A més, l'aeronebulització també millora el rendiment de la desinfecció ja que comporta menys consum d'aigua. Mentre a través del mètode tradicional es gastarien 1.000 litres d'aigua per a un espai de 500 m2, el canó pot arribar a desinfectar 175.000 m2 de calçades, voreres, mobiliari urbà i parets o altres elements verticals.


 

 

Participació