Olot desinfectarà els espais públics amb canons aeronebulitzadors del Grup Rubau

El batlle, Pep Berga, destaca que l'acció, de franc, se centrarà en el mobiliari urbà i les marquesines del transport públic

Els canons aeronebulitzadors cedits per Rubau desinfectaran Olot.
Els canons aeronebulitzadors cedits per Rubau desinfectaran Olot. | Pere Duran/Nord Media.
29 d'abril del 2020
Actualitzat a la 13:16h
La constructora Grup Rubau ha ofert de franc a l'Ajuntament d'Olot un canó aeronebulitzador per a desinfectar els espais públics a la ciutat. Aquest dimarts s'ha començat a actuar a l'avinguda de Sant Francesc de Girona la capital gironina i en els dies pròxims s'actuarà a la capital de la Garrotxa, a més d'altres poblacions com Banyoles (Pla de l'Estany), Platja d'Aro (Baix Empordà), Torroella de Montgrí (Baix Empordà) o Sarrià de Ter (Gironès), entre d'altres.

Aquest sistema de desinfecció és pioner en tot l'estat espanyol i es basa en un canó que reparteix una solució química que després el canó distribueix en microgotes, tot generant una boirina que es comporta com un gas i arriba a tots els punts de la via pública. Amb aquest sistema es millora el rendiment de la neteja respecte del sistema tradicional.

El batlle d'Olot, Pep Berga, ha destacat, en contacte amb NacióGarrotxa, que l'actuació en dies vinents del camió desinfectant se centrarà a la ciutat "en el mobiliari urbà i les marquesines del transport públic". Berga ha considerat molt positivament aquest suport del que ell anomena "empreses de proximitat", que ha estat constant al llarg de tot el període de confinament, en què, sobretot al principi de l'estat d'alarma, es van oferir de franc a netejar carrers (com el cas de l'empresa Olot Net) o a distribuir mascaretes per als treballadors del sector alimentari, molt nombrós a la ciutat i a la comarca.
 
La màquina ofereix un sistema de desinfecció sistemàtica i integral amb hipoclorit de sodi diluït al 0,5%. Segons apunten des de la constructora, hi ha evidències que els virus resten inactius en el moment en què entren en contacte amb aquest producte diluït amb un temps d'exposició de tan sols un minut.

El canó distribueix aquest producte a través de les microgotes que genera i que es reparteixen per tot l'espai. La màquina genera una boirina que actua igual que els gasos i, per tant, arriba a tots els racons de la via pública. Amb aquest canó es pot arribar a espais on és més difícil accedir-hi amb els sistemes tradicionals de neteja. Per això es poden desinfectar llocs que molta gent toca, com ara bancs o fanals de llum.

A més, l'aeronebulització també millora el rendiment de la desinfecció ja que comporta menys consum d'aigua. Mentre a través del mètode tradicional es gastarien 1.000 litres d'aigua per a un espai de 500 m2, el canó pot arribar-ne a desinfectar 175.000m2 de calçades, voreres, mobiliari urbà i parets o altres elements verticals.

De moment, la ciutat de Girona ha estat la primera a utilitzar aquesta eina del Grup Rubau. I ben aviat s'actuarà en altres municipis gironins com el mateix Olot, Banyoles, Platja d'Aro, Torroella de Montgrí o Sarrià de Ter, entre d'altres.




Arxivat a