90 joves de Wuhan, confinats en una casa de colònies de la Garrotxa

Els estudiants, que estan escolaritzats a Catalunya fins el juny gràcies a un programa esportiu, no presenten símptomes després de més de 40 dies

El Collell i el santuari de Sant Ferriol, a la Garrotxa.
El Collell i el santuari de Sant Ferriol, a la Garrotxa. | ACN
NacióDigital
25 d'abril del 2020
90 joves procedents de Wuhan i 10 educadors es troben confinats al Collell, una casa de colònies de Sant Ferriol (la Garrotxa), a causa del confinament. Els estudiants, que tenen entre 12 i 18 anys, estan escolaritzats a Catalunya gràcies a un programa esportiu que els permet estudiar i formar-se al nostre país entre l'1 de setembre i el 30 de juny.

Una setmana abans no es decretés l'estat d'alarma pel coronavirus, la Generalitat va moure els joves de les residències de Barcelona on s'allotjaven fins a la Garrotxa, on més de 40 dies després segueixen sense símptomes. Fonts pròximes als joves asseguren que les mesures de seguretat són "màximes" i s'evita el contacte amb treballadors de la casa de colònies.

Tal com explica el director general del programa, "la preocupació dels pares era màxima; quan aquí encara es deia que era una grip ells ho han viscut amb situacions molt extremes a casa". Ja que es tracta d'estudiants provinents de la ciutat on es va originar la pandèmia, els seus familiars van manifestar el seu nerviosisme, ja que convivien amb altres joves que "entraven i sortien de les residències". 
 
La majoria dels nois són menors d'edat i estan acompanyats d'una desena de treballadors de Nama Sports, l'empresa que s'encarrega d'acompanyar i fer el seguiment dels joves en el programa esportiu privat xinès. Els nois estudien a escoles catalanes i practiquen el futbol durant tot el curs escolar. Ara, malgrat que la finca disposa de més de 100 hectàrees en un entorn natural i aïllat, no poden practicar esport per les restriccions de la Covid-19.

Incertesa per l'evolució de la situació

Tot i que l'empresa espera que "passin els dies i tot es normalitzi" la situació planteja dubtes, com si els joves podran tornar a casa -actualment no hi ha vols amb la Xina- i si hauran de prorrograr el visat, que caduca el 30 de juny. Per això, Nama Sports està en contacte amb la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), que supervisa els passos que fan.

Malgrat les restriccions, els joves parlen diàriament amb les famílies, han entès molt bé la situació i "estan posant les coses fàcils" als monitors, que han de gestionar el dia a dia d'un grup nombrós d'adolescents. Segons el responsable de Nama Sports, els que ho porten pitjor són els pares, que estan a 12.000 quilòmetres de distància i amb els fills a "un país que surt a les notícies i no per coses positives".

Per la seva banda, el responsable de la casa de colònies (el Bisbat és el propietari de tota la finca on també hi ha una església) admet que ha sigut una oportunitat poder acollir els joves i monitors durant tots aquests dies dins del "desastre" econòmic de la covid-19. Explica que en una dia normal tindrien 600 nens i que han hagut de fer un ERTO al no poder fer colònies ni estades.

Des de l'Ajuntament de Sant Ferriol asseguren que estan al cas de la situació perquè el mateix responsable els ho va explicar des d'un primer moment. Ara bé, el seu alcalde, Albert Fàbrega, lamenta que en un cas així no s'informi per la via administrativa perquè entenen que els consistoris han de conèixer aquestes situacions. Per sort, afegeix el batlle, el privat els va informar perquè en tinguessin coneixement.