coronavirus

L'Hospital d'Olot fa testos serològics a tots els professionals per a conèixer l’abast del virus

Mentrestant, només romanen 18 pacients amb la Covid-19 al centre hospitalari i ja s'ha donat d'alta 50 sanitaris infectats

per NacióGarrotxa , Olot, 23 d'abril de 2020 a les 09:30 |
L’extracció de la mostra es fa a través d’una gota de sang, que s’agafa d’una punxada al dit. | @hospiolot.
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 d'abril de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Mentre la corba de la malaltia Covid-19 decau fins arribar, aquest dimecres, als 18 pacient ingressats i les 50 altes de professionals que havien estat infectats per aquest coronavirus, la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa ha iniciat el cribratge de tots els treballadors del centre sanitari mitjançant testos serològics per a conèixer la seva immunitat.

Aquesta prova no serveix en una fase inicial de la malaltia, ja que no detecta el virus, sinó que es basa en la resposta immunològica de l’individu. És a dir, és imprescindible per a detectar i saber qui ha passat un coronavirus i qui no.  


L’extracció de la mostra es fa a través d’una gota de sang –que s’agafa d’una punxada al dit– i el resultat s’obté ràpidament, com a màxim en mitja hora. Comença a ser útil a partir d’una setmana després d’haver-se infectat, quan el cos comença a reaccionar, perquè el que fa és detectar si hi ha anticossos o no.  

Aquests testos serològics són els que ha distribuït la Diputació de Girona a tots els hospitals, centres d’atenció primària i residències geriàtriques de les comarques gironines. Gràcies a aquestes proves serològiques es podrà calcular quina part de la plantilla de la Fundació ha superat la infecció i quina és encara susceptible de ser contagiada. Es podrà, per tant, dimensionar de manera real els efectes interns de la pandèmia.  


Amb independència de la realització d’aquest test, a tots els professionals de la Fundació que tenen simptomatologia compatible amb el virus SARS-CoV-2 se’ls fa la PCR. D’aquesta manera es pot detectar si tenen la Covid-19 en aquest moment.   
 

La prova detecta la resposta immune dels individus davant d'un virus. Foto: @hospiolot.


Acord amb la multinacional Zoetis

Paral·lelament, i des del passat dijous 9 d’abril, la majoria de mostres per PCR dels professionals de la Fundació es processen als nous espais cedits per la multinacional Zoetis. Aquest acord signat amb la multinacional dedicada a la salut animal ha permès fins a dia d’avui tramitar més d’un centenar d’aquestes proves per detectar la presència del virus.  

La prova PCR cal fer-la en un laboratori acreditat, es necessiten unes sis hores per conèixer el resultat i la fiabilitat és superior al 90%. Detecta la presència del virus des de l’inici de la infecció a través d’una mostra extreta amb un bastonet, del nas i de la faringe.  


El trasllat del processament analític de les mostres extretes als professionals de la Fundació a aquestes instal·lacions de la Vall de Bianya (La Garrotxa) ha permès millorar el temps de resposta, és a dir, reduir el temps de l’obtenció de resultats que determinen si hi ha o no presència de coronavirus SARS-CoV-2. L’objectiu és aconseguir obtenir resultats en 24h.  
 
Aquesta reducció en el temps de resposta és molt important per a la reincorporació de professionals sospitosos a la feina: quan un treballador és sospitós s’ha de fer una PCR i comprovar si té la Covid-19 o no. En cas que sigui positiu ha de mantenir-se aïllat a casa seguint les indicacions de qualsevol persona positiva, mentre que si és negatiu es pot reincorporar al seu lloc de treball seguint les mesures de protecció establertes.  

En un primer moment aquestes PCR s’enviaven al laboratori de l’Hospital Clínic de Barcelona i, des de ja fa unes setmanes, a l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona. Les proves referents a pacients es continuen enviant a Girona.  

El processament de les mostres PCR

El processament de les mostres pel mètode de PCR que permet determinar la presència del virus, passa per la realització de tres passos: la inactivació de la mostra –que es fa al laboratori clínic de l’Hospital d’Olot-, l’extracció de l’àcid nucleic i la seva amplificació per ser detectat. Aquests dos últims passos al laboratori de Zoetis.  

Quan les mostres arriben al Laboratori Clínic de l’Hospital d’Olot, procedents del Servei de Salut Laboral de la Fundació, es procedeix a fer la inactivació del virus, és a dir, fer que el virus deixi de ser infecciós. Aquest procés el fan íntegrament els tècnics de laboratori de l’Hospital, que han rebut una formació específica per poder tractar el virus, i es fa en una zona específica del laboratori amb un nivell de bioseguretat 2. Un cop fet això, a Zoetis es fa l’extracció del material genètic del virus i posteriorment es determina la presència del coronavirus SARS-CoV-2 a la mostra.  

 

 

Participació