coronavirus

Les Planes d'Hostoles defensa l’autoconfinament municipal

S’adhereix, junts amb 28 municipis més, a un pacte de prevenció a nivell de tot Catalunya que lidera una associació gironina sota la inspiració del programa de democràcia participativa de Lluís Maria Xirinacs

per Jordi Ubach Llorens , 20 d'abril de 2020 a les 12:48 |
L'Ajuntament de les Planes d'Hostoles s'ha adherit al pacte. | Arxiu NG.
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 d'abril de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una associació cultural de Lloret de Mar, el Laboratori d’Expressions Artístiques i Desenvolupament (LEAD), promou el Pacte de municipis de Catalunya per l’autoconfinament preventiu, una iniciativa que proposa que siguin els municipis els que dictin les mesures de confinament, descentralitzant d’aquesta manera les directrius de l’estat espanyol i del Govern català. En formen part un total de 28 municipis, entre els quals el de les Planes d'Hostoles a la Garrotxa i els municipis gironins de Viladamat, Breda i Fogars de la Selva (Selva), Sant Joan de les Abadesses i Vilallonga de Ter (Ripollès)

La presidenta del LEAD, Neus Dalmau, explica que l’autoconfinament és “permeable” i afirma que la proposta compta amb el certificat de la Generalitat. Dalmau creu que són els ajuntaments els que han d’erigir-se en un actor principal per tal de guiar el confinament dels seus veïns. 


El batlle d’Esterri d’Àneu, Pere Ticó, assegura que són els municipis els que han de liderar els confinaments. Ticó ha posat com a exemple el tancament de les estacions d’esquí de fa un mes, una petició que es va sol·licitar per unanimitat des del territori. L’alcaldessa de Baix Pallars, Anna Sentinella, ha explicat que la seva adhesió també ha vingut motivada per donar suport a ajuntaments més grans i amb més complicacions de gestió.El pacte, segons explica Dalmau, s’inspira en un programa de democràcia participativa molt treballat per Lluís Maria Xirinachs i “té la virtut de descentralitzar tant de Madrid com de Barcelona per empoderar el municipalisme més cooperatiu”, segons assegura. Entre els municipis que s’hi han adherit també s’hi troben les Borges Blanques, Sant Joan de les Abadesses, Teià o Mora d’Ebre. 

 

Participació