La Garrotxa engega un projecte amb les dones que tenen cura de persones en situació de dependència

Des del Consorci d'Acció Social se'ls ofereix informació i materials adequats per a protegir les persones que cuiden i protegir-se elles mateixes, a més d'acompanyament en els casos que calgui

Un dels cartells de la campanya «Cuidem les cuidadores»
Un dels cartells de la campanya «Cuidem les cuidadores» | Roser Matas | @acciocomunitari.
NacióGarrotxa
20 d'abril del 2020
Actualitzat a les 9:55h
El Consorci d’Acció Social de la Garrotxa vol donar importància a la tasca del col·lectiu de dones que tenen cura de les persones en situació de dependència amb el projecte Cuidem les cuidadores, un projecte de detecció, prevenció i acompanyament d'aquestes dones, sovint molt invisibes i poc valorades, i vol posar de manifest les precàries condicions amb les quals realitzen les seves feines la majoria de vegades.

L'any 2016 ja es va realitzarel report «Les cuidadores 24h», que posava de manifest la vulnerabilitat i invisibilitat de les tasques que fan les cuidadores i les necessitats i dificultats amb les quals es troben.

Aquest va ser el punt de partida de l’inici d’un treball per a poder arribar a aquest col·lectiu i donar respostes a les necessitats que s’hi han detectat. Aquesta preocupació és l’origen del projecte actual i arran de l’estat d’alarma i crisi sanitària actual, des del CASG s’ha decidit dedicar més atenció a aquest col·lectiu.

La finalitat del projecte és poder tenir contacte amb les cuidadores per tal d’oferir-los informació adequada per protegir a les persones que cuiden i protegir-se elles mateixes i oferir-los un acompanyament en aquests moments complicats, en els casos que sigui necessari.

El contacte es fa telefònicament, primer amb la persona dependent, per a explicar-li el projecte i conèixer la seva situació actual i, després, amb la persona cuidadora, tant si és un membre de la família com una persona externa. Un cop feta la trucada es fa arribar a les cuidadores les informacions i recomanacions per a la prevenció del contagi del coronavirus: material de protecció, com actuar en cas d’aïllament, telèfons de contacte...

Aquestes recomanacions les ha il·lustrades la Roser Matas per a facilitar l’entesa i fer més agradable la lectura. També es dóna resposta a les necessitats que plantegen les cuidadores i s’ofereix material de protecció si no en tenen.

Les trucades s’han començat a fer aquesta setmana a tota la comarca i ja se n’han realitzat més de 120. Estan tenint una bona acollida per part de les cuidadores, les persones en situació de dependència i les seves famílies.

Qualsevol família o persona que vulgui més informació del projecte pot posar-se en contacte amb el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa a través del 972 266 644.