On es produeixen els nous contagis, si la gent està confinada?

Fernando Simón ha apuntat tres nuclis de contagi principals pera explicar que, tot i el confinament, hi hagi nous casos de coronavirus

Un sanitari acompanya un pacient a l''ambulància
Un sanitari acompanya un pacient a l''ambulància | Martí Albesa
NacióDigital
19 d'abril del 2020
Actualitzat a les 22:32h
Per què hi ha milers de contagis cada dia si la gent està confinada a casa? On es produeixen? Aquesta és la pregunta que Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, ha respost durant la roda de premsa d'aquest dissabte del Comitè Tècnic de Gestió del Coronavirus.

Simón ha explicat que hi ha tres focus de contagis principals, i que el primer són "els hospitals", perquè "els pacients s'hi ajunten, i són a la mateixa zona". Un focus que, a mes, ha "repercutit en els professionals sanitaris". Simon ha matisat que els contagis en recintes sanitaris es produeixen "cada vegada menys, per l'increment de mesures de seguretat".

Quant als altres dos "nuclis" de contagi, Simón els ha situat a "les residències de gent gran", que han patit "brots molt importants" de Covid-19, "des del principi de l'epidèmia" i, finalment, als "nuclis familiars" a causa "d'alguna entrada externa del virus", segons ha afirmat.


A més, Simon ha justificat que les xifres de contagis arriben "amb retard" ja que els positius tarden uns dies a manifestar-se i ser confirmats, i que per tant "la situació actual es podrà valorar d'aquí a uns dies". "Les dades que rebem avui són de gent que van mostrar símptomes fa entre set i 10 dies i que es van infectar fa dues setmanes. El nivell de transmissió actual és molt més baix que en aquell moment", ha assegurat Simon

En aquest sentit, Simon també ha recordat que, si bé el nombre de nous positius registrats es manté pràcticament estable, s'estan practicant "el doble" de proves que en setmanes anteriors, cosa que apuntaria a un decrement del ritme de contagis.

En la compareixença, el representant del govern espanyol ha destacat que la pandèmia es troba en una "fase òbvia de descens". Simón ha avaluat les dades aportades pel ministeri de Sanitat, amb una xifra actualitzada de morts que arriba als 20.043, amb un increment de 565 noves morts les darreres 24 hores. El nombre de positius és de 191.726 persones, amb 4.499 nous casos. Hi ha 74.662 casos curats i 3.166 noves altes. 

Simón també ha assegurat que l'epidèmia a Espanya està en una "fase òbvia de descens", i ha expressat la seva confiança que ben aviat "es comenci a traslladar el descens de pacients a l'UCI a la xifra de defuncions".

El representant de Sanitat, no obstant això, ha alertat igualment que és "molt probable" que hi hagi un rebrot de coronavirus a l'hivern. "És molt difícil pensar que puguem eliminar-lo i erradicar-lo completament del món, per tant és molt probable que l'hivern que ve torni", ha explicat.