L'Hospital d'Olot permet la presència d'un familiar en el comiat de pacients amb Covid-19

També, ofereix suport psicològic per acompanyar les famílies en el procés de dol

Un malalt amb Covid-19 a l'UCI de l'Hospital d'Olot.
Un malalt amb Covid-19 a l'UCI de l'Hospital d'Olot. | Martí Albesa.
NacióGarrotxa
17 d'abril del 2020
Actualitzat a les 10:45h
La Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa ofereix als familiars de pacients amb coronavirus que són en fase final de la vida la possibilitat d'acomaidar-se'n en persona. Només es permet l'entrada d'un familiar que prèviament s'equipa amb material de protecció per a evitar contagis. Ja fa dies que ho fan i des de la direcció del centre creuen que és un pas important per ajudar a les famílies en el procés del dol.

"No és fàcil, hi ha persones que tenen por i que tenen una trobada de sentiments perquè després han de tornar a casa i no volen contagiar els altres membres", explica la responsable de la Unitat d'atenció al ciutadà, Lídia Díaz. Han detectat situacions difícils amb morts de dos membres en un mateix nucli de convivència familiar. La irrupció del coronavirus ha alterat el funcionament habitual dels hospitals, fins i tot en aquells passos que eren tan senzills com poder-se acomiadar del familiar ingressat que entra en la fase final del procés.

A l'Hospital d'Olot es va detectar que hi havia una necessitat de propiciar aquest comiat presencial malgrat l'estricte aïllament dels pacients afectats. Després de consultar altres centres de la demarcació –com l'hospital Santa Caterina de Salt (Gironès)–, van apostar per permetre l'entrada d'un familiar, tot garantint les condicions de seguretat per a evitar contagis, i des de fa dies que ofereixen aquesta opció a les famílies.

El procés del dol

"És complicat detectar just el moment de final de la vida, els que hem treballat en cures pal·liatives ho sabem bé, però es tracta de facilitar que el pacient i el familiar es puguin trobar i ho estem potenciant", detalla Lídia Díaz. Ara bé, no tothom està preparat per a fer aquest pas. Hi ha familiars que no poden afrontar-ho, mentre que d'altres ho fan amb por. "Tenen una trobada de sentiments perquè després han de tornar a casa i no volen contagiar els altres membres que potser també són de risc", afegeix Díaz. Per això, es fa un treball previ amb trucades telefòniques per a preparar-les per aquest moment i oferir-los la possibilitat del comiat presencial.

Aquest comiat pot ajudar a tancar millor el dol però no es descarta que calgui un treball psicològic posterior. "Creiem que hi haurà dol patològic" en alguns casos, assenyala Díaz, tenint en compte la situació excepcional de la pandèmia. Els ritus funeraris s'han "alterat" completament, ja no es poden fer vetlles ni cerimònies d'enterrament com abans i això no ajuda a afrontar la mort del familiar.

Des de l'Hospital d'Olot també es treballa en l'acompanyament del dol a les famílies. Primer, se'ls envia una carta de condol amb els telèfons d'atenció telefònica i, més endavant, quan la situació ho permeti, es faran grups de suport. "Amb el coronavirus, ens estem reinventant", conclou Díaz, per a poder donar una atenció al més individualitzada possible.

Des que va començar la pandèmia, a l'Hospital d'Olot hi ha hagut 28 defuncions per la Covid-19. Segons la darrera actualització, hi ha 30 pacients ingressats i 58 professionals que han donat positiu. Ahir dijous es van donar nou altes que se sumen a les 57 registrades fins ara. També, s'han recuperat sis professionals que han donat negatiu a la prova i ja són dinou els que s'han pogut reincorporar al lloc de treball.
Arxivat a