L'Ajuntament d'Olot haurà de refer els pressupostos davant la crisi provocada per l'estat d'alarma

En la primera roda de premsa telemàtica de la història del Consistori, el batlle anuncia la presentació al ple d'un paquet de mesures per a fer front a la complicada crisi econòmica i social que ja s'acosta

Una imatge de la primera roda de premsa telemàtica de l'Ajuntament d'Olot.
Una imatge de la primera roda de premsa telemàtica de l'Ajuntament d'Olot. | Foto: Xavier Borràs.
09 d'abril del 2020
Actualitzat a la 13:51h
En la primera roda de premsa telemàtica de la història de l'Ajuntament d'Olot, aquest mig matí el batlle de la ciutat, Pep Berga, ha anunciat un paquet de mesures que es presentaran al ple ordinari d'aquest pròxim dijous, basat en dos grans eixos: un fons de recuperació social i un altre fons de reactivació econòmica.

En aquesta videoconferència, en què es presentava la Taula de Treball dels grups municipals, creada arran de l'estat d'alarma (just després del darrer ple extraordinari), hi han estat presents, a més del batlle, els portaveus dels grup municipals al Consistori: Estanis Vayreda (JxCat), Anna Barnadas (ERC), Josep Guix (PSC) i Lluís Riera (CUP). Aquesta taula es va crear per a trobar vies per a mitigar l’impacte social i econòmic de la pandèmia –i de l'estat d'alarma posterior decretat pel govern espanyol–, i ajudar així a ciutadans, microempreses, autònoms i pimes davant d’aquesta greu situació.

Tots els portaveus dels grups municipals han expressat, de primer, la posta a disposició davant de la crisi i el treball en equip, més enllà de les diferències ideològiques, que ara resten al calaix. Berga, en aquest sentit, ha destacat que just l'endemà del darrer ple, es va començar a recollir les diverses propostes dels grups municipals, enviades per escrit per la CUP primer i ERC després, i particularment comunicades pel representat socialista de viva veu a l'equip de govern municipal.

Totes aquestes propostes, a partir d'un document inicial de la majoria de JxCat, s'han aplegat i debatut en diverses i sengles reunions de treball i s'ha descartat les que com a Ajuntament no són realitzables, un fet que el batlle ha apuntat en el sentit de reclamar més autonomia municipal per a poder-les dur a terme si calgués.

Amb permís de l'Estat, doncs –que és qui té potestat actualment en totes les administracions–, es dotarà aquest fons de recuperació social per a fer front a l'emergència, com pot ser el cas de la distribució d'aliments, l'habitatge o el menjador social, en què aquests dies ja s'ha adaptat i proveït els recursos disponibles per causa del confinament, inclús amb més persones treballant-hi.
 

Alguns dels participants –regidors i periodistes– a la roda de premsa telemàtica. Foto: Xavier Borràs.


Refer els pressupostos municipals

Pel que fa al fons de reactivació econòmica, "és més complicat", en paraules del regidor Estanis Vayreda, ja que dependrà molt de la calendarització del confinament i del propi estat d'alarma. El que sí és segur, segon el batlle, és que "caldrà refer el pressupost" municipal davant dels canvis d'ingressos i despeses que ja s'han produït i que s'aniran produint en els mesos vinents.

En aquest sentit, Berga ha recalcat que el superàvit municipal és a dir, els sobrants econòmics de l'any anterior, per llei només es poden dedicar a inversions, amb què caldrà esperar com reacciona el govern espanyol per a veure si això pot canviar i es poden dedicar alguns o tots aquests recursos d'inversió al pressupost ordinari.

El que si que està clar és que caldrà fer una modificació de crèdit i, si s'autoritzés, apujar el nivell d'endeutament, ja que en el cas d'Olot és baix. Es tractaria d'una mesura ben vista per la resta de grups. En tot cas, els fons que ha avançat la Diputació de Girona, amb bon criteri segons Pep Berga, afecten la tresoreria corrent, però no resol el problema dels fons necessaris per a cobrir el paquet de mesures anunciat. De més, cal comptar amb l'aturada del calendari del cobrament d'impostos.

Estanis Vayreda ha confirmat durant la compareixença les xifres avançades per NacióGarrotxa quant a l'afectació en l'àmbit laboral per causa de l'estat d'alarma, i que a hores d'ara afectaria un 17,1% del conjunt dels treballadors, especialment dels serveis de comerç, hostaleria i restauració, i, menys, el sector de l'alimentació que fins i tot en alguns casos ha tingut un repunt a l'alça.

El batlle, que tothora ha ressaltat l'actitud cívica de la població, també ha assenyalat que en cap moment ni a Olot ni a la Garrotxa no s'ha produït cap situació de "col·lapse", ni per a fer front a la vulnerabilitat ni a nivell hospitalari, tot destacant el fet que hi hagi llits lliures, com ocorre a la resta de centres sanitaris de la comarca. Això sí, ha fet una crida a "no relaxar-nos, perquè el virus continua entre nosaltres".

Finalment, durant la reunió també ha transcendit que avui mateix es tornarà a trobar la Taula de Treball per afrontar el tancament d'escoles i instituts, ja que, segons fons del Departament d'Educació, el tercer trimestre podria ser que s'iniciés encara sense poder anar a l'escola, amb què caldria activar els mecanismes perquè tots els infants i joves puguin seguir l'escolarització de forma virtual. En aquest sentit, Pep Berga ha assenyalat que s'ha pensat a posar punts de wifi en diversos indrets de la ciutat, per bé què no solament amb aquesta mesura es resoldrà que en alguns habitatge, per diverses causes, es pugui rebre o compartir bé el senyal de la Internet per a poder seguir esls estudis corresponents.



 
Arxivat a