Els arxius comarcals com el de la Garrotxa posen en valor els recursos digitals

Arxius en línia, XAC premsa i d’altres fons virtuals acosten els 40 arxius comarcals a les llars amb més de set milions de documents digitalitzats i diverses accions de difusió a les xarxes socials

NacióGarrotxa
08 d'abril del 2020
Actualitzat a les 11:25h
La biblioteca i sala de lectura de l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa.
La biblioteca i sala de lectura de l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa. | @acgarrotxa.
Durant aquests dies de confinament, els arxius de la Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya, com l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa, posen en valor les eines virtuals i els recursos digitals que durant els darrers anys han creat per posar a l’abast de la ciutadania el ric patrimoni documental que custodien. Sota l’etiqueta #arxiusacasa, donen difusió a tots aquests recursos a través dels perfils de les xarxes socials. Gràcies a tots aquests continguts digitals, es poden descobrir les sorprenents històries que amaguen alguns documents, consultar la premsa històrica des de l’any 1808, o llegir milions de documents digitalitzats, datats des de l’any 845 fins a l’actualitat.

Entre les mesures impulsades, s’ha posat a disposició dels ciutadans les visites virtuals dels arxius. D’aquesta manera, es pot conèixer els espais que habitualment són d’accés restringit per al públic i accedir a alguns continguts digitals. Els arxius que tenen disponible la visita virtual són:Un altre recurs que ofereixen els arxius és el portal web de la Xarxa d’Arxius Comarcal. En aquest espai es pot saber més de l’arxiu de cada comarca, accedir als catàlegs en línia i consultar una selecció de documents escollits. A més, s’ofereixen galeries d’imatges i vídeos divulgatius, juntament amb visites virtuals a les exposicions realitzades a partir dels seus fons.

Els arxius, presents tots ells a les diferents xarxes socials, divulguen tot el material que contenen, sigui quin sigui el seu format. Un exemple d’aquesta vessant més divulgativa dels arxius és el vídeo de la restauració del document “Era Querimonia” de l’Arxiu General d’Aran, entre d’altres:

• Algunes de les propostes que fan els arxivers i els arxiveres s’adrecen al públic més petit de casa. Gràcies a un vídeo divulgatiu animat, els infants poden satisfer la seva curiositat de què és un arxiu i com es treballa per poder posar a disposició de tots els documents que formen part dels seus fons.
• Altres materials d’interès per als infants, encara que no els únics, són els documents notarials antics que contenen multitud de ninots dibuixats. Aquests dibuixos fets pels escrivans de manera espontània i a vegades per il·lustrar el text que acompanyen es poden consultar fruit d’una exposició realitzada a l’Arxiu Històric de Girona: Els ninots de l’escrivà.
• Una proposta que pot engrescar tant a grans com a petits és la de buscar què va passar en alguna data concreta, com la del naixement de qualsevol familiar. ‘XAC_Premsa’ es la eina en línia que permet la cerca de premsa història digitalitzada amb la que poder esbrinar moltes històries del passat. Aquest cercador facilita als usuaris més de 1.300.000 pàgines digitalitzades de capçaleres de premsa d’àmbit local i comarcal.

Els arxius també posen a l’abast dels professionals docents el portal de Patrimoni cultural i educació on trobaran recursos educatius dels diferents equipaments patrimonials de Catalunya, per tal de poder preparar les visites als equipaments.

El patrimoni documental constitueix una herència fonamental de la nostra cultura i de la nostra memòria històrica que cal transmetre en les millors condicions a les generacions futures. Els arxius són els centres encarregats de tractar, conservar i difondre aquest patrimoni. Els 38 arxius repartits per tot el territori català permeten preservar una part molt rellevant de la nostra història i elaboren recursos digitals per facilitar als ciutadans i investigadors el seu accés i difusió. Des de la vessant cultural, els arxius aporten distància i perspectiva per a una millor comprensió de la nostra memòria històrica.

Més informació a: http://xac.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/2020_Que_et_podem_oferir



Arxivat a