Els fogons del restaurant Les Cols d'Olot també s'apaguen per l'estat d'alarma

La xef Fina Puigdevall, guardonada amb dues estrelles MIchelin, segueix les passes de dos altres grans cuiners, Joan Roca i Nandu Jubany, i ja prepara la carta per quan s'acabi la pandèmia

Fina Puigdevall i la seva filla Martina Puigverd amb el guardó de la Guia Repsol 2020 el passat 24 de febrer.
Fina Puigdevall i la seva filla Martina Puigverd amb el guardó de la Guia Repsol 2020 el passat 24 de febrer. | Adrià Costa.
NacióGarrotxa
06 d'abril del 2020
Actualitzat a les 11:58h
"En compliment de la resolució dictada pel departament de Salut el nostre establiment romandrà tancat fins a nou avís", informa el contestador automàtic del telèfon de Les Cols. El missatge es repeteix a la majoria d'establiments de restauració, també dels de grans xefs com Fina Puigdevall, que comanda l'establiment olotí, guardonat amb dues estrelles Michelin.

Amb els fogons apagats i la plantilla a casa, la cuinera explica com aprofita per estar en família, preparar elaboracions i pensar en la nova carta, una situació similar a la que viuen grans xefs com Joan Roca i els seus germans, que se centren en la logística de la reobertura, que preveuen "esglaonada" i amb restriccions, o Nandu Jubany que cuina –des de casa– i ho mostra a les xarxes, però té al cap els 160 empleats dels seus restaurants que s'han hagut d'acollir a un ERTO (expedient de regulació temporal d'ocupació).

Puigdevall no perd el temps ni l'esperança

Els fogons del restaurant Les Cols, d'Olot, amb dues estrelles Michelin i 3 sols Repsol, també s'han apagat per l'estat d'alarma del coronavirus. L'establiment ha tancat l'activitat des de llavors i els seus responsables estan aprofitant el temps per estar amb la família i pensar en la carta de primavera per quan puguin tornar a obrir. "Esperem que passi ben aviat i que puguem tornar-hi", subratlla la Fina Puigdevall, propietària i xef del restaurant que regenta juntament amb les dues filles grans i el seu marit.

Admet que sent enyorança de la rutina, de començar a les deu del matí i treballar fins a les onze de la nit però té clar que ara és moment de cuidar-se i d'aprofitar el temps de què es disposa ara. La cuina, però, continua essent una activitat vital. "Estem fent conserves i confitures dels productes de l'hort que tenim; n'hi ha una que m'agrada molt de melmelada de pastanaga i taronja que és la recepta de l'àvia de l'Empordà, i conserves amb col avinagrada com es feia a pagès", detalla. Ho està fent amb l'ajuda de la Martina, una de les filles, i amb les dues persones que porten l'hort. Els catorze treballadors restants que tenen en plantilla estan a casa des del 14 de març. Aquella setmana van començar a tenir cancel·lacions i ja van veure que allò era "insostenible" i finalment van decidir tancar.

Malgrat tot, Puigdevall es mostra optimista. "Estem rebent correus de clients que ens diuen que de seguida que puguin tornaran a venir; vull pensar que quan torni a la normalitat, que potser serà d'aquí a mig any o un any, tothom tindrà ganes d'ajudar i potser la sotragada no serà tan gran com es preveu", afirma. I desitja que, després d'aquesta pandèmia, la gent tingui ganes de visitar el territori , conèixer els productes de qualitat i de trobar-se amb la família perquè seria la manera d'ajudar a proveïdors, petits productors, la gent dels mercats i que "necessitaran que la gent torni a comprar el producte". També creu que l'experiència haurà estat una "sacsejada molt forta" per a la societat i espera que, arran d'això, la gent aprengui a "assaborir més els petits plaers" i a "no córrer tant".

Quan se li pregunta pel dia a dia del confinament respon: "Ara cuino molt, faig el dinar i el sopar i gaudeixo dels esmorzars en família amb tranquil·litat". El dia abans va fer uns pèsols i unes faves saltejades amb sèpies petites, aprofitant que comerços com la peixateria del Mercat d'Olot porten la compra a casa. I afegeix amb to bromista que estan aprenent a "no menjar tant perquè si no, sortiran rodons" del confinament.

Per últim, fa un reconeixement als professionals sanitaris per tots els esforços que estan fent per atendre els malalts. "Han d'estar esgotats, els haurem de fer un homenatge o no sé si un campanya perquè ens vinguin a veure quan puguin", conclou.



Arxivat a