A Cacau Pastisseria d'Olot «no estan per a mones» amb la Pasqua confinada

El pastissser, poeta i polític Lluís Riera argumenta que si fillols i padrins no es poden trobar per a celebrar -la no té cap mena de sentit fer-ho ara i posposa, també, la trencada de mona per als qui no tenen padrins

Diverses instantànies de l'elaboració de la mona d'enguany a Cacau Pastisseria
Diverses instantànies de l'elaboració de la mona d'enguany a Cacau Pastisseria | @lluiscacau.
03 d'abril del 2020
Actualitzat a les 12:19h
S’acosta l’època més creativa per als artesans xocolaters i pastissers; enguany, però, és diferent. A causa de la situació d’emergència, de pandèmia i de confinament per la Covid19, ningú no pot reunir-se amb amics ni amb familiars.

A Cacau Pastisseria, amb botiga i obrador a la plaça Major d'Olot, els ha arribat una idea per part de companys d’ofici que ve a dir "Per Pasqua cap fillol sense mona" o "Més mones que mai", que proposa que les mones s’encarreguin i es reparteixin a domicili.

La idea del confinament, al pastisser, poeta i regidor de l'Ajuntament d'Olot, Lluís Riera, no li quadra amb el fet  d'elaborar, vendre i repartir mones. Si aquests dies el missatge del món sanitari és el de parar i restar a casa, "per a nosaltres no té sentit seguir fent com si no passés res".

"Entenem i estimem el nostre ofici com un petit caprici, com un element ritual de trobada amb aquelles persones amb qui fem comunitat –diu Riera—. Per a nosaltres, la Pasqua és la primera gran trobada de primavera entre els nostres."

Es posposa la trencada de mona per als qui no tenen padrins

Si els fillols i els padrins no es poden trobar per a celebrar de forma conjunta aquesta tradició, per a Cacau Pastisseria no té cap mena de sentit pretendre celebrar-ho ara. De fet, cada any el calendari es mou i se sap fermament que el 13 d’abril, Dilluns de Pasqua, no hi haurà possibilitat de celebrar aquesta festivitat, just el dia que a la plaça Major d'Olot es fa la popular trencada de mona per als qui no tenen padrins i que enguany havia d'arribar a la dotzena edició, amb una reproducció del popular personatge d'ET.

Per això, els del Cacau comuniquen a clients, consumidors i a la societat en general que, en benefici de la salut de tothom, posposen, sense data encara, la diada de la mona fins que no s'aturi el confinament imposat per l'estat d'alarma.

"Ara és hora de cuidar-nos, ara és hora de repensar-nos i de ben segur, que quan tot això passi tindrem moltes i dolces oportunitats per a reunir-nos i celebrar la vida", manifesta Lluís Riera.

Sense plantejar-s'ho, Lluís Riera i Cacau Pastisseria, han convertit la trencada de mona "per als qui no tenim padrins" en una cita ineludible de Setmana Santa. El que pretenia ser una humil reivindicació de la pastisseria artesana i compromesa, ha esdevingut una gran trobada que any rere any continua creixent.

Onze anys de mones així ho avalen: el moai, el santo negro, la mona amb paraigües, el fons marí, el cavall de troia, el llop i els xais, la tortuga, el gegant d'Olot, el joc d'ous o el Xucli han estat les mones protagonistes durant aquests anys, figures estretament lligades a la crítica social i a les tradicions.

"Sabem que enguany no serà el dilluns13 d’abril, però la nostra intenció és posposar-ho fins que acabi el confinament i, llavors, sí que farem una gran festa!", diu esperançat el pastisser, poeta i polític de Cacau Pastisseria.
 

Cartell de Cacau Pastisseria sobre les mones de Pasqua d'enguany. Foto: @lluiscacau.





 
Arxivat a