El ple extraordinari telemàtic d'Olot aprova modificar el protocol de la Faràndula

Aquesta modificació –amb els vots a favor de l’equip de govern de JxCat i la CUP, l’abstenció del PSC i el vot contrari d’ERC– permetrà que més persones puguin fer ballar les figures festives de la ciutat, també per Corpus

El batlle d'Olot, Pep Berga, durant el ple telemàtic amb els 21 regidors del Consistori olotí.
El batlle d'Olot, Pep Berga, durant el ple telemàtic amb els 21 regidors del Consistori olotí. | Foto: Xavier Borràs.
27 de març del 2020
Actualitzat a les 18:10h
El ple extraordinari telemàtic d’aquest mes de març ha aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern de JuntsxCat i la CUP, l’abstenció del PSC i el vot contrari d’ERC la modificació del protocol de la faràndula olotina que permetrà que més persones puguin fer ballar les figures de la ciutat i que ja va presentar el regidor Agustí Arbòs, acompanyat dels membres de la Comissió de la Faràndula –que hi ha estat treballant aquests últims mesos– el passat dia 10 de març.
 
D'aquesta manera, si fins ara, el protocol marcava que una persona podia ballar un màxim de 6 anys els Cabeçuts, 6 anys els Cavallets i 10 anys els Gegants, ara, amb la renovació del acordada al ple s’estableix que es podrà ballar els Cabeçuts i Cavallets un màxim de 3 anys i 7 anys els Gegants. Tot i aquesta reducció, els balladors faran 2 actuacions a l’any (Festivitat de Corpus i Festes del Tura), i així es mantindrà la qualitat, ja que cal una certa pràctica perquè hi hagi una bona coordinació i complicitat entre balladors.

Així, doncs, els Cabeçuts i els Cavallets d’Olot sortiran enguany –si tot va bé quant a la pandèmia– per Corpus. Participaran de la cercavila del dissabte 13 de juny a les set de la tarda i del ball del diumenge 14 a migdia, i acompanyaran els Gegants i el Cap de Lligamosques que, fins al moment, eren els únics a sortir.

Primer ple municipal telemàtic de la història d'Olot

Aquest divendres, els 21 regidors i regidores de l’Ajuntament d’Olot han pogut prendre part d’aquest ple que, per primer cop a la història de la Corporació, no ha estat presencial i s’ha fet telemàticament a través del programa Zoom.

El ple, que ha durat dues hores i mitja, s’ha pogut portar a terme sense cap problema tècnic. Els regidors i portaveus dels grups municipals, amb el micròfon tancat mentre es presentaven els punts de l'ordre del dia, aixecaven la mà i el batlle, que presideix la sessió plenària, els donava la paraula. El batlle ha presidit el ple des de la Sala Gussinyer de l'Ajuntament d'OLot i la resta de regidors des de casa seva.

La disposició addicional tercera del Decret Llei 07/2020, de 17 de març, de mesures urgents en matèria de contractació pública estableix que els òrgans poden constituir-se, convocar i celebrar sessions, adoptant acords i remetre actes a distància, quan concorrin situacions de força major o greu risc col·lectiu com l’actual.

La convocatòria d’aquest ple marcenc ha tingut caràcter extraordinari, ja que la del passat dijous 19 de març es va haver d’ajornar per l’excepcionalitat del moment amb la declaració de l’estat d’alarma i totes les mesures i restriccions de mobilitat per la propagació del coronavirus Covid-19, amb què el darrer ple ordinari és el que es va celebrar el passat 20 de febrer.

Modificacions de plantilla i vacants de personal
 
El ple telemàtic també s’ha aprovat les modificacions de la plantilla i vacants de personal de l’Ajuntament d’Olot, de la Policia Municipal i de l’Institut Municipal d’Esports i Lleure d’Olot per al 2020 i els preus públics de les escoles bressol, l’Escola Municipal d’Expressió d’Olot, l’Escola de Música, l’Estiu Riu, l’Escola Bressol d’estiu així com la modificació dels preus públics de l’espai coworking de Ca-nyera, de l’Institut Municipal d’Esports i Lleure d’Olot per a la temporada d’estiu 2020 de la piscina municipal i del conte dirigit al públic infantil que està editant l’Institut de Cultura d’Olot, així com els preus públics de l’Institut Municipal de Cultura d’Olot corresponents al festival Sismògraf que s’havia de celebrar a finals del mes d’abril i que, a causa de la situació de crisi sanitària i estat d’alarma, s’ha ajornat fins al mes de setembre d'enguany.
 
Alhora, també s’ha aprovat inicialment la modificació puntual del POUM de l’edifici de La Granja amb els vots a favor de l’equip de govern de JuntsxCat i PSC i l’abstenció d’ERC i la CUP.

Durant la sessió plenària també s’ha donat compte de la 3a edició dels Pressupostos Participatius de la ciutat així com de la voluntat de trobar noves dates per a les trobades previstes.

Al mateix temps, s’ha detallat l’aprovació de la tramesa al Ministeri d’Hisenda del govern espanyol dels escenaris pressupostaris d’Olot per al 2023, tal com marca la normativa d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera dels ens locals, les transferències fetes als grups municipals, l’aplicació del fons de contingència del Consistori per al 2019 que puja a 49.204 euros destinats a la retirada d’arbrat, reconstrucció de murs, actuacions de clavegueram, al projecte del pont Bisaroques i a defensa jurídica.

Al final del ple, la regidora de la CUP, Adriana Roca, ha posat el seu grup municipal a disposició del Consistori per parlar de les propostes que ja han fet arribar a l'equip de govern sobre "la pandèmia econòmica i social" que ja s'ha iniciat amb el coronavirus a la ciutat i arreu del pais.
 
Ressò del coronavirus al ple

Tant al principi com al final de la sessió plenària, els regidors, de forma unànime, han volgut expressar el condol de la Corporació a tots els familiars de les persones que han perdut un ésser estimat pel coronavirus Covid-19 i s’ha volgut fer un sentit agraïment a l’esforç del personal sanitari, seguretat, protecció civil, serveis socials i la resta de col·lectius i particulars que treballen en aquests moments per a evitar la propagació del virus.

També s’ha fet extensiu l’agraïment a totes les mostres de solidaritat que s’han vist aquests dies a Olot. En concret, la Xarxa de Voluntariat de la ciutat ja disposa de més d’un centenar de voluntaris i voluntàries que han mostrat la seva disposició a poder ajudar en qualsevol actuació i acció derivada de la crisi sanitària actual.
 
Com sempre, la sessió plenària s'ha pogut seguir en directe per streaming, i la podeu recuperar des d'aquest enllaç, igualment com l'ordre del dia.

Arxivat a