La CUP Olot proposa a l’equip de govern l’aplicació de diverses mesures socials i econòmiques

Advoca, davant la crisi d'aquest coronavirus, per replantejar els pressupostos i accentuar-ne el caràcter social

Lluís Riera, portaveu de la CUP a l'Ajuntament d'Olot.
Lluís Riera, portaveu de la CUP a l'Ajuntament d'Olot. | Martí Albesa.
NacióGarrotxa
24 de març del 2020
Actualitzat a les 10:50h
L’assemblea local de la CUP Olot ha elaborat un seguit de propostes per a fer front a la situació d’emergència provocada pels efectes de la Covid-19. Algunes d’aquestes mesures són d’aplicació immediata i d’altres volen alleujar els efectes negatius més a mig i llarg termini.

El portaveu dels cupaires olotins, Lluís Riera, ha destacat que davant de la situació crítica “cal oferir tot el suport del seu grup municipal per a treballar colze amb colze amb l’equip de govern per fer front al Covid-19”. Per aquest motiu, la formació municipalista ha plantejat unes mesures que, en paraules de Riera, “poden ajudar a alleujar la situació d’emergència de les veïnes i veïns d’Olot i reforçar-nos com a societat un cop acabi l’emergència sanitària, social i econòmica”.

Les propostes socials i econòmiques de la CUP Olot

Les propostes de la CUP tenen com a un dels objectius principals evitar que les classes populars siguin una altra vegada les que acabin pagant aquesta crisi. Per això, han proposat a l’equip de govern que s’allargui el termini per pagar taxes i impostos, però també que s’estudiï com exonerar, temporalment, del pagament d’alguns impostos municipals. En aquesta mateixa línia, proposen suspendre immediatament el cobrament dels serveis municipals no prestats, com ara les escoles bressol i les escoles municipals; en aquest cas, proposen que es retorni el seu pagament o que es dedueixi en propers rebuts.

Pel que fa als lloguers dels habitatges, pensen demanar que se suspengui immediatament el cobrament dels lloguers dels pisos de propietat municipal mentre duri el confinament obligatori, tal i com també ha fet la Generalitat, i que es faci mediació amb propietaris, APIS i la Cambra de la Propietat Urbana perquè es flexibilitzi o s’aturi temporalment els pagaments dels rebuts de lloguers a famílies, empreses i comerciants. En aquesta línia, demanaran que es reforci l’Oficina Local d’Habitatge per tal de donar suport en la gestió dels ajuts econòmics al lloguer o a la hipoteca, així com obrir una línia de finançament al lloguer per a les famílies que en quedin fora.

Pel que fa a altres serveis, la formació anticapitalista proposa la gratuïtat dels serveis vinculats a la mobilitat, com ara les zones blaves, el bus urbà i els aparcament soterranis municipals. També demanar que l’Ajuntament assumeixi els rebuts del subministrament de l’aigua i intercedir amb les empreses de subministraments de serveis (llum, gas, telefonia) per reduir els preus i fins i tot estudiar-ne la gratuïtat en casos concrets. Finalment, també proposen que l’Ajuntament faci de mitjancer amb les empreses funeràries perquè estableixi una tarifa única per a les morts vinculades amb la pandèmia.

Pel que fa als serveis socials, la CUP demanarà que es reforcin els serveis socials, també per detectar casos de necessitats alimentàries i que s’estableixi un circuit de distribució d’aliments amb la implicació dels diferents agents implicats i voluntaris, això sí, complint amb els protocols d’autoprotecció necessaris. També per aquest motiu, es demanarà que des de l’Ajuntament s’acompanyin i es recolzin les iniciatives autoorganitzades, tant les que hi ha en marxa com les que puguin posar-se en marxar més endavant, i impulsar-ne de pròpies des de les institucions locals i comarcals.

Pel que fa als drets dels treballadors, la formació municipalista demanarà que es vetlli perquè les i els treballadores municipals puguin conciliar de la millor manera aquesta situació sense perdre cap dret laboral, així com protegint la seva integritat física prenent les mesures adients. També demanaran que es vetlli perquè cap persona treballadora perdi cap dret, entre ells la feina i la nòmina, per tal de defensar l’interès general vers l’interès de la patronal. En aquesta mateixa línia, es demanarà que es controlin les empreses que presten serveis a l’Ajuntament a fi de revisar que se segueixen tots els protocols d’autoprotecció i garantir que els mantenen i compleixen els drets laborals de les treballadores.

A més, pel que fa a les empreses, la CUP proposa que es reforci l’àrea de promoció econòmica durant i després de la crisi sanitària en tot allò que fa referència al suport i orientació a autònoms i PIMES.

Modificar els pressupostos municipals

Per tal de realitzar aquestes mesures, des de la formació municipalista asseguren que l’actual pressupost no s’ajustarà a les necessitats que hi haurà un cop passi la crisi sanitària, perquè durant mesos hi haurà una crisi social i econòmica que demanarà mobilitzar tants recursos com siguin necessaris, a través d’allargar en el temps algunes d’aquestes mesures i potser introduir-ne d’altres. Per això, demanaran a l’equip de govern que es mostri flexible a l’hora d’introduir modificacions pressupostàries que vagin en la línia d’assegurar les ajudes socials i la reactivació econòmica i cultural de la ciutat, més enllà dels projectes que es tinguin engegats actualment. L’objectiu, diuen, és que ningú es quedi enrere, sobretot les classes populars.

Totes aquestes mesures les faran arribar a l’equip de govern en breu i esperen poder-les debatre i consensuar properament.
 

Les mesures socials i econòmiques de la CUP Olot resumides. Foto: @CUPOlot.





Arxivat a