Augmenten un 12% les consultes a l’Oficina de Consum de la Garrotxa

Segons la Memòria d'Activitat de 2019, de les 645 reclamacions presentades un 65,74% s’han resolt satisfactòriament

La presentació dels resultats de 2019 ha tingut lloc al Consell Comarcal de la Garrotxa.
La presentació dels resultats de 2019 ha tingut lloc al Consell Comarcal de la Garrotxa. | Martí Albesa.
13 de març del 2020
Actualitzat a les 12:01h
Durant l’any 2019, l’Oficina de Consum de la Garrotxa (OCG) –que enguany en fa 35 que funciona– ha atès 2.864 persones, de les quals 645 han presentat una reclamació (un 1,8% menys que l’any anterior), 5 han presentat queixes i cap ni una no ha presentat cap denúncia.

Són les dades clau que es desprenen de la Memòria d'Activitat de l'OCG, que es va presentar ahir al Consell Comarcal de la Garrotxa amb la presència de Josep Maria Recasens, subdirector general d'Atenció al Consumidor; Miquel Puig, conseller de Consum del Consell Comarcal de la Garrotxa; Aniol Sellabona, regidor de Consum de l'Ajuntament d'Olot; i, Anna Beltran, cap de l'Oficina de Consum de la Garrotxa.

La majoria de reclamacions relacionades amb la telefonia

Quant a les temàtiques de les reclamacions realitzades a l’OCG veiem que 255 reclamacions són de serveis de telecomunicacions, un 39% del total. Aquestes es refereixen a la telefonia fixa (contractació línies, facturació, gestió d’avaries); la telefonia mòbil (cobrament indegut de permanències, facturacions SMS Premium, interrupcions de servei, contractacions de productes) i internet (dificultats per donar-se d’alta o baixa, interrupcions de servei, facturació).

El segon sector en reclamacions, amb 116 reclamacions, són els serveis generals de consum, representen un 18% de les reclamacions. La temàtica d’aquestes reclamacions ha girat entorn a serveis immobiliaris, serveis de manteniment de la llar, servei de reparació de vehicles, generant conflictes en la interpretació de contractes, incompliment de garanties, problemes de prestació de serveis o cobraments indeguts.
 

Josep Maria Recasens, subdirector general d'Atenció al Consumidor. Foto: Martí Albesa.


Els subministraments bàsics també són motiu de queixa

El tercer sector amb més reclamacions ha estat el dels subministraments bàsics: aigua llum i gas. Aquestes reclamacions, 86 en total (i un gran nombre de consultes), es refereixen a pràctiques poc clares i abusives que fan servir algunes companyies amb els seus clients. Conflictes amb la facturació, gestió d’altes i baixes o talls indeguts de subministrament són aspectes que generen disconformitat amb el servei per part dels consumidors. En el cas de l’aigua, les reclamacions giren, novament, al voltant d’aspectes relacionats amb la facturació. En aquest àmbit, a la Garrotxa, pràcticament totes les empreses subministrades d’aigua estan adherides al sistema arbitral de consum, fet que dona una eina més al consumidor per resoldre els conflictes amb les empreses.

Cal destacar les 92 reclamacions gestionades en relació a serveis financers: préstecs, cobrament de comissions indegudes, temes hipotecaris, pagaments amb targeta, etc.

I per últim, 37 reclamacions han estat relacionades amb el transport de viatgers.

Pel que fa a la residència dels reclamants, un 76,58% són d'Olot i la resta dels diferents pobles de la comarca.
 

Aniol Sellabona, regidor de Consum de l'Ajuntament d'Olot. Foto: Martí Albesa.


Una oficina referent a Catalunya, amb 35 anys d'història

Durant 2019, l’oficina de Consum de la Garrotxa ha posat en marxa les trobades amb empreses “Face to face”, amb l’objectiu d’interaccionar personalment amb les empreses subministradores de serveis o productes i traslladar les inquietuds dels consumidors i els punts que, des del punt de vista de Consum, s’haurien de reforçar per millorar la relació amb els usuaris. El 21 de novembre es va fer la primera trobada amb l’empresa Naturgy, de gas natural. La valoració de la reunió va ser molt positiva, creant sinèrgies de treball entre l’Oficina de Consum i l’empresa subministradora.
 
De nou, l’Oficina de Consum de la Garrotxa s’ha unit, per a la difusió i foment de l’arbitratge de Consum a Turisme Garrotxa i l’Associació d’Hostalatge de la Garrotxa per a informar als seus establiments adherits. En aquest 2019, s'han adherit 1 nova empresa a l'arbitratge, arribant als 266 establiments adherits a tota la comarca. També s’han continuat fent visites presencials i s’han realitzat enviaments a través de correu electrònic. En total, s’ha arribat a 49 establiments. La Garrotxa continua sent la primer comarca de Girona amb més establiments adherits a la Junta Arbitral de Consum de Catalunya, i la quarta de tota Catalunya.

L’Oficina de Consum de la Garrotxa continua centrant una part important de la seva acció a informar la societat en general, a través diferents accions, sobre aspectes de consum o bé sobre novetats legislatives. Al llarg de 2019 s’han organitzat 7 sessions adreçades a consumidors i empreses.

També s'han visitat 41 establiments de la comarca per tal d'informar-los i facilitar-los la normativa a seguir en quan a les condicions tècniques de venda, així com comprovar el seu acompliment.

Finalment, per vuitè any consecutiu s’ha impulsat la Consulta del Mes. A partir de la reclamació i/o el dubte que ha tingut més repercussió durant el mes anterior, l’Oficina de Consum elabora informació sobre el procés que cal seguir per donar resposta a un conflicte de consum. Durant 2019 aquest espai apareix cada mes a La Comarca, El 29 i s’emet a Ràdio Olot durant quinze dies.
 

Vegeu el resum de la Memòria d'Activitat de 2019 de l'Oficina de Consum de la Garrotxa. Foto: @CCGarrotxa.